Διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται ότι σε περίπτωση που η Τουρκία ήθελε να προβεί σε σοβαρή πρόκληση, το ερευνητικό σκάφος θα πήγαινε με συνοδεία - Στην περιοχή η ελληνική παραμένει η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», σε επιφυλακή και η «Σπέτσες»
Το «ξεστράτισμα» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis σήμανε συναγερμό και επιβάρυνε την ήδη φορτισμένη χθεσινή ημέρα της επετείου για τα 24 χρόνια από το θερμό επεισόδιο στα Ίμια που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Έλληνες αξιωματικούς.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε στις 06:40 το πρωί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, 200 χλμ νότια του Καστελλορίζου, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, έφυγε από την περιοχή, στην οποία βρισκόταν, στα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έκανε παρανόμως έρευνες και με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα κατευθύνθηκε δυτικότερα, στην θαλάσσια περιοχή, η οποία εφάπτεται της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» έσπευσε στο σημείο, καθώς ήταν ελλιμενισμένη στην Κάρπαθο, αποδεικνύοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Ήταν ένα μήνυμα ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Από την πρώτη στιγμή το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό παρακολούθησαν την κατάσταση από πολύ κοντά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες ευθύνονται για την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis. Άλλες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η εμφάνιση του τουρκικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν σχεδιασμένη και δεν συνέπεσε τυχαία με την συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση στα Ίμια. Αντίθετα, η Άγκυρα προχώρησε σε αυτή την κίνηση, προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας.
Όπως και να έχει, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως χθες το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα τεκταινόμενα. Εκείνη τη στιγμή, το τουρκικό πλοίο βρισκόταν ήδη σε κίνηση προς ανατολάς.
Σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι «γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Oruc Reis, απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Το εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα και θα κάνει ότι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Διπλωματικές πηγές ισχυρίζονται ότι σε περίπτωση που η Τουρκία ήθελε να προβεί σε σοβαρή πρόκληση, το ερευνητικό σκάφος θα πήγαινε με συνοδεία.
Η αλήθεια είναι ότι από ένα χρονικό σημείο και μετά βρέθηκαν κοντά του δύο τουρκικές φρεγάτες. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν χρησιμοποίησε εργαλεία για σεισμικές έρευνες κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κόκκινων γραμμών που έχει χαράξει η Ελλάδα. Με τούτα και με κείνα, όμως, συντηρείται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένει να δούμε τη συνέχεια τις επόμενες ημέρες.
Η Τουρκία, όμως, δεν προκαλεί μόνο στο μέτωπο με την Ελλάδα. Πρωταγωνιστεί και στο μέτωπο της Λιβύης, εκεί που παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά μέρα η κατάπαυση πυρός. Τη στιγμή πάντως που οι Τούρκοι πιάστηκαν από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ο Ενρτογάν έπνεε τα μένεα εναντίον των Ελληνοκυπρίων.
«Απέναντί μας βρίσκεται ένας τεράστιος μηχανισμός που προσπαθεί με τρόπους, που σου σηκώνεται η τρίχα, να αμαυρώσει την Τουρκία και το τουρκικό έθνος με ψεύτικη και λάθος πληροφόρηση. Αυτό κάνει το αρμενικό λόμπι και το ελληνοκυπριακό λόμπι», δήλωσε. Στα πλάνα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι άνδρες του Χάφταρ, πάντως, φαίνονται τα τουρκικά τεθωρακισμένα μέσα στο πλοίο που τα μεταφέρει στην Τρίπολη, ενώ σε άλλο βίντεο φαίνεται φάλαγγα τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων να μεταφέρουν πολεμικό εξοπλισμό στην Λιβύη.