«Κατευθύνονταν από μεγάφωνο στα αγγλικά και τα σερβικά» ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
Φωτογραφίες προσφύγων «ύποπτων για τρομοκρατία», οι οποίοι φαίνεται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια στο Röszke στα σερβικά σύνορα την περασμένη εβδομάδα έδωσε χθες Παρασκευή στη δημοσιότητα η ουγγρική αστυνομία, ζητώντας από τους πολίτες που θα τους αναγνωρίσουν να βοηθήσουν στη σύλληψή τους.
Οι ουγγρικές αρχές δημοσιοποίησαν το κάλεσμά τους προς τους πολίτες να βοηθήσουν στη σύλληψη “των τρομοκρατών” σε τέσσερις γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα αραβικά.
“Ξέρουμε ποιοι οργάνωσαν την επίθεση κατά του ουγγρικού κράτους από τα σερβικά εδάφη, κατευθύνονταν από μεγάφωνο στα αγγλικά και τα σερβικά” ισχυρίστηκε δε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας καλεί τις εφεδρείες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση στα σύνορά της.
Η Κροατία θα συνεχίσει να προωθεί τους μετανάστες στα σύνορα με την Ουγγαρία, χώρα με την οποία δεν υπάρχει συμφωνία για το θέμα αυτό, δήλωσε από την πλευρά της στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.
“Δεν υπάρχει συμφωνία με την Ουγγαρία” για το θέμα των μεταναστών, δήλωσε ο Μιλάνοβιτς. “Είμαστε κατά κάποιο τρόπο αναγκασμένοι να δεχόμαστε τους πρόσφυγες, να τους στέλνουμε (στα σύνορα), και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μπέλι Μάναστιρ, στη βορειοανατολική χώρα, το οποίο ήταν σχεδόν άδειο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους.
Ο Μιλάνοβιτς υποστήριξε ότι το “σοβαρό πρόβλημα” ήταν στην Τουρκία και την Ελλάδα, απ’ όπου οι μετανάστες κατευθύνονται προς τη δυτική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. “Αυτό είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσω ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα ζητήσω να αρχίσουμε επιτέλους να μιλάμε γι αυτή την κατάσταση”.
Ο επικεφαλής της κροατικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι “σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσοστό 75 έως 80% των μεταναστών εισέρχεται από τα ελληνικά νησιά. Πρόκειται για ανθρώπους των οποίων η ζωή δεν είναι σε κίνδυνο”.
“Θα μεταφερθούν από τους διακινητές με φουσκωτές βάρκες. Είναι ένα ταξίδι που είναι πολύ σύντομο και το οποίο μπορούμε να εμποδίσουμε, αλλά η Ελλάδα δεν το κάνει επίτηδες”, τόνισε. “Η Κροατία δεν θα γίνει το κέντρο προσφύγων στην Ευρώπη”, διαβεβαίωσε.