Οικονομία

«Ουρές» στο Taxis – Πάνω από 10.000 για ρυθμίσεις

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η «προσέλευση» των φορολογουμένων στο Taxis, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». 

Από το βράδυ της Δευτέρας που άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το Taxisnet δέχθηκε βροχή αιτήσεων, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Μέχρι τις 6:30 χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 9.400 αιτήσεις από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι αργά το βράδυ ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 10.000. Δηλαδή από την πρώτη ημέρα υποβάλλονταν κατά μέσο όρο 400 αιτήσεις την ώρα», σημειώνεται.

Η μεγάλη ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση από τις πρώτες ώρες που αυτή ενεργοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα τα πρώτα έσοδα αναμένεται να φανούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς οι οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Οι οφειλέτες «βλέπουν» τη νέα ρύθμιση ως «ανάσα» και θεωρούν ότι αποτελεί τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία εξοφλώντας τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί κυρίως την τελευταία τριετία μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

«Εκτός από τον αριθμό των δόσεων, σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση του ετήσιου επιτοκίου στο 4,56% από 8,75%, καθώς και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων που ξεκινά από 20% και φθάνει σε 90%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής προβλέπεται πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων».

Απλήρωτοι φόροι 1,22 δισ.

Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, περίμεναν τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση φάνηκε κυρίως τον Σεπτέμβριο, όταν περισσότεροι από 851.000 πολίτες άφησαν απλήρωτους φόρους στην εφορία ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου στα 4 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν χθες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 1,223 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη να καταγράψουν νέο ρεκόρ και να εκτιναχθούν στα 71,256 δισ. ευρώ.

Εκρηξη

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν σχηματιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, ανήλθαν στο δεκάμηνο στα 10,906 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οκτωβρίου δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Άρα οι οφειλές του 1,223 δισ. ευρώ θα πρέπει είτε να πληρωθούν εφάπαξ ή να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις με την «πάγια ρύθμιση». Μάλιστα, όποιος θέλει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος του Οκτωβρίου και μετά να κάνει την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, φροντίζοντας ταυτόχρονα ώστε να μην προκύψουν νέες οφειλές μέσα στον Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή λήγει η προθεσμία πληρωμής της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

Πάντως η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Οκτώβριο αποδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Έτσι, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο από εδώ και στο εξής οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και παράλληλα να εξοφλούν κάθε μήνα τις δόσεις της ρύθμισης.

Φορολογικά έσοδα

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 92 εκατ. ή 1,4%.
Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 62 εκατ. ή 2,5%.
Ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 80 εκατ. ή 4,6%.
Ο ΕΦΚ πετρελαιοειδών κατά 150 εκατ. ή 4,5%, και
Ο ΦΠΑ λοιπών κατά 94 εκατ. ή 1,0%.

Η «τρύπα» στα έσοδα θα κλείσει μόνο εάν εισπραχθούν τα αναμενόμενα από τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών στηρίζεται στη ρύθμιση των 100 δόσεων για να μπορέσει να εισπράξει σημαντικό μέρος των 10,9 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους, αφού μέχρι τώρα η εισπραξιμότητα κινείται με χαμηλούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι τον Οκτώβριο εισπράχθηκαν μόλις 245 εκατ., ενώ στο 10μηνο έχουν εισπραχθεί 1,601 δισ., δηλαδή το 14,85% των χρεών, όταν ο στόχος είναι 25%. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,654 δισ. (έναντι 2,405 δισ. της αρχικής εκτίμησης), έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,590 δισ. για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,539 δισ.

Πηγή: Ημερησία

You may also like