Ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνιά τις εξελίξεις αναφορικά με τις εκλογές στην Ελλάδα και την ώρα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα Grexit, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος ή η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να είναι η καλύτερη κίνηση για τη χώρα.
Το πρακτορείο CNBC επικαλείται σήμερα δηλώσεις των οικονομικών αναλυτών της Oxford Economics, Ben May και Tom Rogers, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο για την χώρα μας να αφήσει πίσω την χτυπημένη από τον αποπληθωρισμό Ευρωζώνη.
Όπως υπογραμμίζουν, τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ένας ιδιωτικός τομέας επιβαρυμένος με τεράστιο χρέος και η περιορισμένη πολιτική υποστήριξη για την αμείλικτη λιτότητα και προσθέτουν ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους, είναι δύσκολο να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα εντός της ευρωζώνης.
«Με την έξοδο από την ευρωζώνη και αφήνοντας το νέο νόμισμα να υποτιμηθεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκαταστήσει γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της αναφέρουν», αναφέρουν.
Μάλιστα, πέρα από το γεγονός ότι θα είναι σε θέση να αποφύγει αυτό που οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα είναι «μία δεκαετία ή παραπάνω» πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, οι May και Rogers τονίζουν επίσης ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα εξαφανιστεί «αφήνοντας της εταιρείες και τα νοικοκυριά σε καλύτερη θέση για να κάνουν σχέδια για το μέλλον».
«Αυτό, σε συνδυασμό με μεγαλύτερο έλεγχο στην συναλλαγματική ισοτιμία, τη νομισματική και σε μικρότερο βαθμό τη δημοσιονομική πολιτική, θα αφήσουν την Ελλάδα σε καλύτερη θέση για να πετύχει μία περίοδο υγιούς ανάπτυξης. Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση βγαίνοντας από την Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα».
«Θα ήταν όντως τόσο κακή η διαγραφή του ελληνικού χρέους;»
Την ίδια ώρα, το CNBC διερωτάται αν η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα ήταν τελικά μια τόσο κακή ιδέα.
Όπως τονίζει το πρακτορείο σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του, «καθώς το αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών στην Ελλάδα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η χώρα δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί καμία συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους χωρίς να δεχθεί τις “συνέπειες”».
Το CNBC αναφέρεται στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως η Κριστίν Λαγκάρντ επιφυλάχθηκε να αποφανθεί σχετικά με εάν το χρέος της Ελλάδας, στο 175% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντων, είναι βιώσιμο.
«Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει προτείνει τη διεξαγωγή διάσκεψης για τη συμφωνία επί κάποιου είδους ακύρωσης του χρέους στο πρότυπο της διάσκεψης που διεξήχθη στο Λονδίνο το 1953 κατά την οποία το μισό χρέος της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ακυρώθηκε, επιτρέποντας στη χώρα να ανακάμψει οικονομικά», προστίθεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται πως πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές κάνει τις αγορές νευρικές.
Όμως, σύμφωνα με το CNBC δεν πιστεύουν όλοι ότι μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο τρομερή για τις προοπτικές της υποχρεωμένης χώρας ή του λαού, που έχει στραφεί στο κόμμα και τον ηγέτη του, Αλέξη Τσίπρα, κυρίως λόγω του αντίκτυπου των αυστηρών μέτρων λιτότητας που απαιτούνται από την Ελλάδα».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, τη Δευτέρα, ο Jubilee Debt Campaign, ένας οργανισμός που κάνει εκστρατεία κατά των «άδικων χρεών», δήλωσε ότι η ανάλυσή του στα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνει ότι σχεδόν όλα τα χρήματα που δανείστηκαν από το ΔΝΤ και την Ευρώπη στην Ελλάδα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των «απερίσκεπτων δανειστών, με λιγότερο από 10% να καταλήγει στον ελληνικό λαό».
«Οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές τράπεζες έχουν διασωθεί, ενώ το χρέος έχει μείνει στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο Tim Jones, ένας οικονομολόγος στο Jubilee Debt Campaign, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια άδικη αντιμετώπιση μίας οικονομικής κρίσης.
«Το χρέος πρέπει να ακυρωθεί και χρειαζόμαστε νέες διαδικασίες για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους έτσι ώστε οι τράπεζες να μην συνεχίζουν να διασώζονται, αφήνοντας το κόστος στο λαό και παρέχοντας κίνητρα για πιο απερίσκεπτο δανεισμό και αναταραχή», πρόσθεσε.