«Όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων, που ήρθαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, είπε ο Άρειος Πάγος.
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 και διέταξε την άρση της κράτηση τους και την απόλυση τους εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.
Με τις αποφάσεις του το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών και ουσιαστικά δέχτηκε τους ισχυρισμούς των 8 ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και πως κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
Και για τους 8 οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες.
Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης.
Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό τους οι δικαστές:
«… H πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμoύ ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση της έκδοσης των οκτώ κλείνει οριστικά και αμετάκλητα με τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Και αυτό γιατί όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική κανείς δεν μπορεί να την προσβάλει.
Σε δήλωσή του ο δικηγόρος των οκτώ Χρήστος Μηλωνόπουλος μίλησε για μεγάλη νίκη «για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη». «Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος», τόνισε ο συνήγορος, συμπληρώνοντας:
«Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μυλωνόπουλος υπογράμμισε πως οι 8 «κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους».
Ο δικηγόρος Όμηρος Ζέλιος δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».