Πολιτική

Πάιατ: Μοναδική η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας

«Ευχαριστώ τη Διοίκηση των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής που μου έδειξε τη συγκλονιστική θέα της Ελλάδας από το πιλοτήριο ενός F-16» έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Με περηφάνια οι ΗΠΑ συμμετέχουν, με την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες, στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», «αναδεικνύοντας τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Στο πλαίσιο της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», ο Τζέφρι Πάιατ πέταξε με ένα από τα αμερικανικά μαχητικά F-16, με τα οποία οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην άσκηση.

«Ευχαριστώ τη Διοίκηση των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής που μου έδειξε τη συγκλονιστική θέα της Ελλάδας από το πιλοτήριο ενός F-16» έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Τις πολυσχιδείς δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και επτά συμμάχων της χώρας μας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας ώστε να παρακολουθήσει μέρος της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21».

Ο Πρωθυπουργός, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Χαιρέτισε τη στρατιωτική εκπροσώπηση των φίλων χωρών και παρακολούθησε εντυπωσιακές υπερπτήσεις και ελιγμούς των μαχητικών αεροσκαφών. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον χώρο όπου φιλοξενούνται τα πληρώματα που συμμετέχουν στην άσκηση ενώ δέχτηκε ως δώρο ένα τζάκετ με τα διακριτικά της φετινής άσκησης.

Η ετήσια άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» αντανακλά άλλωστε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογειακής Λεκάνης και τη στενή συνεργασία της με πολλές χώρες της περιοχής, με σκοπό την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε όλο του εύρος του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή μαχητικών Rafale και Mirage 2000D από τη Γαλλία, F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, F/A 18 Hornet από την Ισπανία, και F-15 και F-16 από το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει F-16, drones τύπου MQ-9 και ιπτάμενο τάνκερ τύπου KC-135. Ο Καναδάς λαμβάνει μέρος με σύστημα CGI – Air Weapon Managers, ενώ η Κύπρος έχει στείλει ελικόπτερο AW 139. Πέντε ακόμα χώρες συμμετέχουν ως παρατηρητές: η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με κάθε τύπο μαχητικού που διαθέτει στον στόλο της (F-16, M-2000, M-2000-5, F-4), μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, όργανα ηλεκτρονικού πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα. Το Πολεμικό Ναυτικό λαμβάνει μέρος με φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων.Ο Στρατός Ξηράς έχει διαθέσει τμήματα Κ/Β HAWK, μηχανοκίνητα τμήματα πεζικού και τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook

You may also like