Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε πως η συνεργασία με το Ισραήλ αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας
Ισχυρό πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αντίβαρο στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας χαρακτήρισε την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην Βουλή.
«Η Τουρκία συνεχίζει να μην υπολογίζει καθόλου τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου»
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων για κύρωση σχετικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, είπε πως η συνεργασία με το Ισραήλ αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας, ή μάλλον ενισχύει έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν λειτουργεί αποσταθεροποιητικά» για να προσθέσει αναφερόμενος στην Τουρκία «άλλα πράγματα λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι όμως η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας της χώρας με το Ισραήλ που βαίνει αυξανόμενη, αποτελώντας, με αυτό τον τρόπο, και αντίβαρο στην ασταθή και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας».
Ο υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία «συνεχίζει να προκαλεί και να δείχνει ότι δεν υπολογίζει καθόλου τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου αλλά μόνο το δίκαιο του ισχυρού. Απέναντι στο δίκαιο του ισχυρού υπάρχει μόνο ένας τρόπος αντίδρασης. Η ανάπτυξη ενός ισχυρού αποτρεπτικού πλέγματος. Η ενίσχυση αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και αυτό, για μένα, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τον κύριο Υφυπουργό, γίνεται μόνο με ένα τρόπο, που στηρίζεται σε δύο άξονες, αφενός ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας, σε όλα τα επίπεδα, εντατικοποίηση της αμυντικής διπλωματίας και αφετέρου, αναβάθμιση των εξοπλιστικών δυνατοτήτων της χώρας, με αυτήν την διαρκή προσπάθεια που κάνουμε. Διαρκή και πολύ εντατική, γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Εχει χαθεί πολύς χρόνος και είναι εθνικά επιβεβλημένο να μη χαθεί άλλος, να εξοπλιστεί καλύτερα η χώρα, ή να αναβαθμίσει τα ήδη υφιστάμενα αμυντικά της εξοπλιστικά της στοιχεία».
«Θα υπάρξει έντονη κινητικότητα απο ισραηλινές εταιρείες παραγωγής αμυντικού υλικού»
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η υπο κύρωση συμφωνία με το Ισραήλ είναι εθνικά επωφελής καθώς «δημιουργεί μια διαδικασία και δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνέχισης της εφοδιαστικής υποστήριξης αμυντικού υλικού, όταν και όποτε παραστεί ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο, όπως καταλαβαίνετε, συμβάλλει στην αύξηση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεών μας, καθώς θεσμοθετεί εναλλακτική οδό πραγματοποίησης των απαραίτητων εξοπλισμών και υπηρεσιών για κάλυψη απαιτήσεων των ενόπλων δυνάμεων. Δημιουργεί ένα πλαίσιο προμηθειών με γενικούς όρους, με διαδικασίες που θεσπίζονται, το οποίο βασίζεται στην κατάρτιση διακρατικών συμφωνιών, δηλαδή G to G συμφωνιών, δίνοντας τη δυνατότητα στις δύο χώρες για σύναψη διμερών συμβάσεων».
Ο ίδιος προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έντονη κινητικότητα απο ισραηλινές εταιρείες παραγωγής αμυντικού υλικού που ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασίες. «Να έρθουν στη χώρα μας, όχι μόνο για να πουλήσουν ή εμείς να αγοράσουμε, αλλά για να αναπτύξουν σχήματα συμπαραγωγής και συνέργειας για την παραγωγή αμυντικού υλικού στην Ελλάδα με τρόπο επωφελή και για τα δύο μέρη για τους δικούς τους λόγους τον καθένα» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη ισχυρότερης συμμετοχής των ναυπηγείων στην αμυντική βιομηχανία τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η λειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας με αμερικανικά κεφάλαια.
«Πλέον το Πολεμικό Ναυτικό θέλει τα πλοία του, γιατί αν όχι τώρα, πότε άραγε θα τα έχει περισσότερη ανάγκη» τόνισε μεταξύ άλλων.