Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα η αντιμετώπιση των εσωτερικών διαρροών

Ο υπουργός Άμυνας τοποθετήθηκε εκ νέου για τις διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θέμα που ο ίδιος έθιξε προ ημερών στη Βουλή – Τι είπε για τα Marder και την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας

Συνέχεια στο θέμα των διαρροών ευαίσθητων πληροφοριών από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο ο ίδιος έθεσε προ ημερών στη Βουλή, έδωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με συνέντευξή του στα «Νέα». Σε αυτή, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως «η διαρροή οπουδήποτε και σε ΜΜΕ διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας όπως πχ αποθέματα και δυνατότητες συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που με προβληματίζει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή» και πρόσθεσε πως «αυτές οι συμπεριφορές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση».

Η απάντηση του στη σχετική ερώτηση, ήταν η ακόλουθη: «Δεν αναφέρομαι στο Πεντάγωνο ειδικά, αλλά σε όλο το σύστημα της στρατιωτικής ιεραρχίας από το επίπεδο του υπαξιωματικού και άνω. Η διαρροή οπουδήποτε και σε ΜΜΕ διαβαθμισμένων πληροφοριών για θέματα ασφάλειας όπως πχ αποθέματα και δυνατότητες συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτι που με προβληματίζει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Στη Βουλή έκανα παρότρυνση προς τους αρχηγούς των Επιτελείων να κάνουν ενέργειες για να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο. Εκτιμώ ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα δώσω κατευθύνσεις άμεσα».

Στο ζήτημα αντικατάστασης των BMP-1 που αποστέλλονται στην Ουκρανία με τα Marder, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Η συμφωνία παραχώρησης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1 με αντικατάστασή τους σε ισάριθμα ΤΟΜΑ Marder 1A3 κρίνεται επωφελής και συμφέρουσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την άποψη των Επιτελείων. Τα BMP-1 έχουν καλύψει ανάγκες στην αμυντική μας διάταξη, πλην όμως είναι παλαιάς τεχνολογίας, ευάλωτα σε βλάβες, προβληματικά στη συντήρηση λόγω δυσκολίας στην ανεύρεση ανταλλακτικών, προβληματικά ως προς τη συμμετοχή τους σε νυκτερινές επιχειρήσεις, όπως επιτάσσει το σύγχρονο πεδίο μάχης. Τα Marder είναι πιο σύγχρονα σε σύγκριση με τα BMP-1, με καλύτερες δυνατότητες υποστήριξης και δυνατότητες στο πεδίο. Άρα αποτελούν καλύτερη λύση συγκριτικά με τα BMP-1. Βέβαια οφείλουμε από πλευράς μας να εξετάσουμε την κατάσταση αυτών που προσφέρονται, το πακέτο στήριξης και όλα τα συναφή με την απόκτησή τους θέματα, ιδίως το κρίσιμο ζήτημα της αντικατάστασης των BMP-1 με αυτά, ώστε να μην υπάρξει το ελάχιστο κενό στην αμυντική μας διάταξη. Συνεπώς, η τελική συμφωνία μετά τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου, θα προκύψει όταν διευθετηθούν όλοι αυτοί οι τεχνικοί όροι. Στόχος μας είναι να κινηθούμε γρήγορα αλλά και να διασφαλίσουμε αυτά που ζητάμε».

Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός Άμυνας είπε πως «μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια έγιναν πάρα πολλά για να ενισχυθούν συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις. Κλείσαμε συμφωνίες στρατηγικής σημασίας για αμυντική συνεργασία με ισχυρούς συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και όχι μόνο, προχωρήσαμε σε συμφωνίες πρόσκτησης προηγμένων οπλικών συστημάτων αλλά και την υποστήριξη και αναβάθμιση υφισταμένων… Δεν έγιναν και λίγα νομίζω, αλλά οι ανάγκες είναι πολλές και μένουν να γίνουν και άλλα».

Τέλος, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και την αντιμετώπισή τους από την ελληνική πλευρά, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Εδώ και κάποιο διάστημα η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με λόγια αλλά και με πράξεις ευθείας αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ίσως η τουρκική ηγεσία ενοχλείται από το γεγονός ότι η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη υψώνει γεωπολιτικό ανάστημα, κτίζει συστηματικά στρατηγικές συμμαχίες με δυνατούς διεθνείς παίκτες και ταυτόχρονα αναβαθμίζει ταχύτατα τη συνολική αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Ίσως η όξυνση να οφείλεται εν μέρει και σε προεκλογική τακτική, προκειμένου να συσπειρωθεί το εσωτερικό ακροατήριο γύρω από το πρόσωπο του ηγέτη που αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, ιδιαίτερα στο οικονομικό πεδίο. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι να υψώσουμε ισχυρό τείχος ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, ώστε να υπερασπιστούμε σθεναρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό επιδιώκουμε από την αρχή, αυτό και κάνουμε».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική