Χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί στο Πακιστάν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται πως παραμένουν παγιδευμένοι στην Ινδία.
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Πακιστάν και τη βόρεια Ινδία, εξ αιτίας των καταρρακτωδών βροχών και των πλημμυρών που πλήττουν την περιοχή λόγω της εποχής των μουσσώνων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές των δύο γειτονικών κρατών.
Και στις δύο χώρες έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού για να συμμετάσχουν από ξηρά και αέρα σε επιχειρήσεις διάσωσης παγιδευμένων από την ξαφνική αύξηση της στάθμης των υδάτων.
Οι αδιάκοπες βροχές στο Πακιστάν έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 193 ανθρώπων τις τρεις τελευταίες ημέρες ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν θέσει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού τέσσερις επαρχίες.
Στην Ινδία, οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες έχουν αφήσει περισσότερους από 150 νεκρούς. Άλλοι 14.800 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τις πληγείσες περιοχές όπου ήδη βρίσκονται 50 ιατρικές ομάδες για να περιθάλψουν τους πλημμυροπαθείς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
«Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη παγιδευμένοι» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της αστυνομίας στο ινδικό κρατίδιο Τζαμού. «Περισσότερα από 150 πτώματα εντοπίστηκαν. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόδι, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, οι πλημμύρες συνιστούν «εθνική καταστροφή». Ο ινδός πρωθυπουργός έστειλε επίσης μήνυμα συμπαράστασης στον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, εκφράζοντάς του τη «βαθιά συμπάθεια» του για τα θύματα και προσφέροντας τη βοήθεια της Ινδίας.
Στο Πακιστάν, οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες έχουν καταγραφεί στις επαρχίες Πουντζάμπ και στο πακιστανικό Κασμίρ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην επαρχία Πουντζάμπ τα νερά άρχισαν να υποχωρούν σε πολλές περιοχές της επαρχιακής πρωτεύουσας Λαχόρης αλλά η κατάσταση παραμένει επισφαλής σε τουλάχιστον τέσσερις συνοικίες. Στο πακιστανικό Κασμίρ, τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο τοπικός επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.
Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση θα κινήσει γη και ουρανό για να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο». Για το Πακιστάν είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που πλήττεται από φονικές πλημμύρες κατά τη διάρκεια των μουσώνων.
Το 2010 οι χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του Πακιστάν είχαν προκαλέσει το θάνατο 1.800 ανθρώπων είχαν επηρεάσει αρνητικά τη ζωή 21 εκατομμυρίων και είχαν φέρει τη χώρα ενώπιον μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης.