Menelaos Myrillas / SOOC
Πιο κοντά τον πολίτη με την αστυνομία επιθυμεί να φέρει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με τον θεσμό του «αστυνομικού της γειτονιάς».
Ο αναπληρωτής υπουργός σε δηλώσεις στον Alpha 989, μίλησε για το νέο πνεύμα που θα δοθεί στο θεσμό, που ναι μεν είχε θεσμοθετηθεί το 1994 αλλά δεν είχε εφαρμοστεί.
«Είχα θεσμοθετήσει τον θεσμό ”αστυνομικός της γειτονιάς” το ’94 μετά χάθηκε. Είπαμε να βάλουμε μπροστά τον θεσμό με νέο πνεύμα. Αν κάποιος π.χ πάει στην Καλλιθέα, θα δει έναν άλλο τύπου αστυνομικό, φίλο των πολιτών. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας. Θα δίνει ο αστυνομικός την κάρτα του και θα τον ζητάει, όποιος θέλει», ανέφερε αρχικά και στην συνέχεια τόνισε πως η «η πρόβλεψη του προϋπολογισμού αφορά 583 άτομα, τα οποία όμως θα πρέπει να εκπαιδευτούν».
Ο Γιάννης Πανούσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις καταλήψεις των Πανεπιστημίων επισημαίνοντας πως ρόλος της αστυνομίας είναι να σταθμίζει το πρόβλημα.
«Όταν το Πανεπιστήμιο θα θεωρεί ότι κάποιοι έχουν υπερβεί τα όρια τότε η πολιτεία θα είναι παρούσα. Το γεγονός θα πρέπει να σταθμίζεται, να μπει η αστυνομία να συλλάβει 15 άτομα και μετά να γίνουν άλλες 40 καταλήψεις;», διερωτάται ο αναπληρωτής υπουργός.
Για την κατάληψη της Νομικής σχολής είπε πως «Έγινε αυτός ο ήπιος χειρισμός,συνελήφθησαν 2 άτομα, όλοι όσοι ήταν μέσα έχουν ταυτοποιηθεί».
Τέλος, ο Γιάννης Πανούσης μίλησε για τον σάλο που δημιουργήθηκε με το βάψιμο του Πολυτεχνείου, υπογραμμίζοντας πως «η κουλτούρα «βάφω όπου θέλω», που αποτελεί παθογένεια της μεταπολίτευσης, πρέπει να τελειώνει».
«Δείξαμε ένα πρόσωπο μιας ήρεμης διαχείρισης, το κράτος δικαίου είναι εδώ, τη συνέχεια θα τη δούμε. Πρέπει η κοινωνία να αντιδράσει, δεν υπάρχει αστυνομία αποτελεσματική στον κόσμο χωρίς συνδρομή του πολίτη. Δείξαμε πρόσωπο όχι ανοχής αλλά χρόνου να σκεφτούν όσα κάνουν,αν συνεχίσουν η Αστυνομία θα λειτουργήσει», πρόσθεσε.