Η εικόνα των μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο «μας κάνει να κλαίμε», δήλωσε από τη βόρεια Ιταλία ο ποντίφικας, προσθέτοντας πως μολονότι οι μετανάστες αυξάνουν τον ανταγωνισμό για τους ευρωπαίους εργαζόμενους, δεν είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι μετανάστες δεν θα πρέπει να θεωρούνται «ένοχοι» για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ούτε να αντιμετωπίζονται σαν «εμπόρευμα», διαμήνυσε σήμερα Κυριακή ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Τορίνο, στη βόρεια Ιταλία, κάνοντας ταυτοχρόνως έκκληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Μιλώντας στην Πιατσέτα Ρεάλε, σε ένα πλήθος εκπροσώπων του κόσμου της εργασίας του Πιεμόντε, ο πάπας αναφέρθηκε εμμέσως και καταδικαστικά στις διαδηλώσεις κατά των μεταναστών, σε μια περίοδο που η Ιταλία αλλά και ευρύτερα Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζονται διχασμένες στο θέμα της υποδοχής και της φιλοξενίας τους.
Η εικόνα των μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο «μας κάνει να κλαίμε», είπε ο ποντίφικας. Και «αν η μετανάστευση εντείνει τον [οικονομικό] ανταγωνισμό, δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι, επειδή είναι θύματα της αδικίας, της οικονομίας της απόρριψης και των πολέμων. Τα ανθρώπινα όντα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα!», τόνισε.
Ο πάπας Φραγκίσκος άκουσε επίσης τις μαρτυρίες ενός υφαντουργού, ενός εργάτη και ενός αγρότη και κατόπιν καταδίκασε για άλλη μια φορά τη διαφθορά. «Όχι στη διαφθορά, που σήμερα είναι τόσο συχνή που μοιάζει να έχει γίνει η συνήθης συμπεριφορά, όχι στις μαφιόζικες συνωμοσίες, όχι στις απάτες, όχι στις δωροδοκίες» είπε.
«Όχι επίσης στην οικονομία της απόρριψης», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτοί που σήμερα δεν παράγουν πλέον αποκλείονται από την κοινωνία με βάση το μοντέλο της «κατανάλωσης και της απόρριψης».
Στο Τορίνο «ο αποκλεισμός αυτών που ζουν στην απόλυτη φτώχεια αγγίζει το 10% του πληθυσμού. Αποκλείονται τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και πλέον αποκλείονται και οι νέοι: πάνω από το 40% είναι άνεργοι», υπογράμμισε.