Πως μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου μετατράπηκε σε εφιάλτη για τους κατοίκους της εξαιτίας μιας αριστερής διακυβέρνησης που αποτελεί το πρώτυπο του Αλέξη Τσίπρα
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Βενεζουέλα, καθώς είναι σε εξέλιξη ταραχές σε όλη τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα να διογκώνονται και τον Πρόεδρο Μaduro να δείχνει πάντως αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να τονίζει χθες ότι δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αποπομπή του.
Εξαιτίας της κρίσης και του πληθωρισμού 180% τα αποθέματα τροφίμων τελειώνουν, πρώτες ύλες δεν μπορούν να εισαχθούν και τα εργοστάσια σταματούν την παραγωγή. Ο Νικολάς Μαδούρο πάντως αποδίδει τα προβλήματα σε μηχανορραφίες της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησής του.
Καθημερινό φαινόμενο οι λεηλασίες
Ως αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων οι λεηλασίες είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο καθώς εξαγριωμένοι πολίτες, μετά από πολύωρη αναμονή σε τεράστιες ουρές ορμούν μέσα στα καταστήματα προσπαθώντας να αρπάξουν τρόφιμα.
Σύμφωνα μάλιστα με τοπικές ιστοσελίδες πριν από λίγες μέρες ένα φορτηγό γεμάτο αλάτι, χαρτί κουζίνας και σαμπουάν αναποδογύρισε και δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων 6 αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν το πλήθος από το να αρπάξουν το φορτίο. “Έγιναν συμπλοκές, ακούστηκαν πυροβολισμοί στον αέρα και έγινε χρήση δακρυγόνων”, ανέφερε μάρτυρας περιγράφοντας τις σκηνές.
Σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία
Δραματικές εικόνες μέσα από νοσοκομεία της Βενεζουέλας έφεραν χθες στο φως New York Times με χειρουργεία τα οποία λειτουργούν χωρίς ρεύμα, νερό, γάντια, σαπούνια και φάρμακα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η οικονομική κρίση στη χώρα απειλεί πλέον και την Δημόσια Υγεία και έχει ήδη στοιχίσει την ζωή μεγάλου αριθμού πολιτών.
Γάντια και σαπούνι δεν υπάρχει στα νοσοκομεία ενώ φάρμακα για τον καρκίνο βρίσκει κανείς μόνο στη μαύρη αγορά. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο που βρίσκεται στην Merida δεν υπάρχει καν αρκετό νερό για να πλυθεί ένα χειρουργικό τραπέζι. Οι γιατροί καθαρίζουν τα χέρια τους πριν από τις επεμβάσεις με μπουκάλια από σόδα. “Είναι σαν να βρίσκεσαι στο 190 αιώνα”, λέει γιατρός στους NYT.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Τα ποσοστά θανάτου βρεφών κάτω του ενός μήνα αυξήθηκαν το 2% το 2015 από 0,02% το 2012 σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης. Την ίδια περίοδο μάλιστα το ποσοστό θανάτου των νέων μητέρων στα ίδια νοσοκομεία αυξήθηκε κατά σχεδόν 5 φορές.
“Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων, τα παιδιά από υποσιτισμό και άλλοι επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό”, αναφέρει ένας χειρούργος σε νοσοκομείο της χώρας.
Τον Απρίλιο συνελήφθη ο διευθυντής μεγάλου νοσοκομείου της Βενεζουέλας για κλοπή εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων αναπνευστικής υποστήριξης, ενδοφλέβιων διαλυμάτων και 127 κουτιών με φάρμακα.
Τα ράφια στα φαρμακεία είναι άδεια λόγω της έλλειψης εισαγωγών για τις οποίες πλέον η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα. Όταν οι ασθενείς χρειάζονται μια θεραπεία οι γιατροί δίνουν στους συγγενείς μια λίστα με φάρμακα για την σταθεροποίηση της υγείας τους ή για την εκτέλεση μιας χειρουργικής επέμβασης. Η μόνη επιλογή που έχουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα τότε είναι στα απευθυνθούν στην μαύρη αγορά.