Πολιτική

«Παραφωνίες» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο είναι «ορθή εθνική πολιτική η επέκταση» την ώρα που ο Κώστας Ζουράρις τονίζει ότι «είναι λάθος. Το μόνο που επεκτείνεται είναι μια τρύπα στο νερό»

Tο χάσμα που χωρίζει τις διάφορες τάσεις και ιδεολογικές φυλές που συνθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα επιβεβαιώνει η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια του εισηγητή του Γιώργου Κατρούγκαλου υπογράμμισε ότι θα ψηφίσει θετικά στο νομοσχέδιο καθώς όπως είπε υπηρετεί την ορθή εθνική πολιτική που υλοποίησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Κώστας Ζουράρις ενημέρωσε ότι θα διαφοροποιηθεί από τη «γραμμή» του κόμματός του και από το κλίμα που διαμορφώνεται ευρύτερα στην Βουλή και πως δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς όπως είπε «το μόνο που επεκτείνει είναι μια τρύπα στο νερό».

«Είμαστε νικημένη χώρα. Νικημένος ο ελληνικός λαός από το 1922 αλλεπάλληλα και το νομοσχέδιο δείχνει το φόβο μας. Δεν θα έπρεπε να γίνει τώρα η επέκταση. Υπάρχει μια βελτίωση που είναι κολοβή που φαίνεται στους τούρκους και την διεθνή γνώμη. Δείχνουμε ότι με αυτή την προσπάθεια επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας εξακολουθούμε να φοβόμαστε την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουράρις.

Πέραν αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε να απαντήσει και στην κριτική που ασκεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς περι απροθυμίας του τότε πρωθυπουργού να προχωρήσει το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς είχε αναφέρει ότι αν και παρέδωσε έτοιμα Προεδρικά Διατάγματα για την επίλυση του θέματος ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν τα προχώρησε.

Ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας «σε εκείνους που ασκούν κριτική γιατί δεν έγινε η επέκταση νωρίτερα» είπε «Το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορούσε να γίνει με προεδρικό διάταγμα αλλά με τυπικό νόμο που απαιτεί και ειδική πλειοψηφία με ονομαστική ψηφοφορία» υπονοώντας ότι υπήρχε κίνδυνος να μην βρεθούν 151 βουλευτές για να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

You may also like