Πολιτική

Παραίτηση Τσίπρα: Οι αρχικές σκέψεις, το παρασκήνιο και τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Έναν προσωπικό, πολιτικό κύκλο δεκαπέντε ετών έκλεισε σήμερα στα Ζάππειο Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, την οποία ανέλαβε το Φεβρουάριο του 2008, ξεκινώντας έκτοτε την πορεία ενός μικρού κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς προς την κορυφή.

Με επίδικο, «μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε», όπως είπε, ο κ. Τσίπρας άνοιξε με την αποχώρησή του τον δρόμο για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», σε μια προσπάθεια οι δυνάμεις του κόμματος να αναταχθούν το συντομότερο δυνατόν.

Εμφανώς συγκινημένος κατά τη δήλωση παραίτησής του στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τη λήψη της ως αποτέλεσμα προσωπικής «οδύνης», έχοντας, ωστόσο, προϊδεάσει για τις σημερινές του αποφάσεις κομματικά στελέχη και συνομιλητές του, ήδη από τη βραδιά των εκλογών της 21ης Μαΐου. Μπροστά στο οδυνηρό αποτέλεσμα για το κόμμα του, αλλά και την πίεση των επαναληπτικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως είχε σκεφθεί την παραίτησή του, προκειμένου να διευκολύνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επέλεξε, ωστόσο, να δώσει και τη δεύτερη εκλογική μάχη, αντί να «λιποτακτήσει», όπως εξήγησε, αν και δεν απέφυγε να υποψιάσει κατά τη διάρκεια της διπλής εκλογικής αναμέτρησης για το ενδεχόμενο της «σκορδαλιάς χωρίς σκόρδο», δηλαδή χωρίς την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον, χωρίς τον ίδιο στο τιμόνι.

Δείτε βίντεο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctp241kl9eep)

Άλλωστε, πρόσωπα του πολύ στενού οικογενειακού περιβάλλοντος υπήρξαν οι κατεξοχήν αποδέκτες του προβληματισμού του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς ακόμη και οι πολύ στενοί του συνεργάτες είχαν αποκομίσει την αίσθηση ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ο κ. Τσίπρας θα άνοιγε με γενναίο τρόπο τη συζήτηση περί «σαρωτικών αλλαγών», όχι όμως και σε επίπεδο κορυφής.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απέχει τρία εικοσιτετράωρα από την Κουμουνδούρου και να λάβει απομονωμένος τις αποφάσεις του, καθώς «εχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία», όπως εξήγησε, με δεδομένο ότι «έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας προσήλθε τελευταίος σήμερα στην Κουμουνδούρου και ενώ τα περισσότερα στελέχη του κόμματος είχαν ήδη καταφθάσει, γνωστοποιώντας εκείνη τη στιγμή στους στενούς του συνεργάτες ότι προτίθεται να μεταβεί στο Ζάππειο, για να προβεί σε δηλώσεις. Ακολούθως, εισήλθε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ανακοινώνοντας εκείνη τη στιγμή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, αιφνιδιάζοντας τους παριστάμενους. Τότε, τους απευθύνθηκε λέγοντας πως η απόφαση του «είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη» και η συζήτηση εξελίχθηκε πλέον με τα νέα δεδομένα, ενώ τα επόμενα βήματα ως προς τον οδικό χάρτη της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αποσαφηνιστούν στις προσεχείς κομματικές συνεδριάσεις. Μάλιστα, ζήτησε από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου να μην καταστήσουν γνωστές τις προθέσεις του, πριν ο ίδιος ανακοινώσει την απόφασή του στο Ζάππειο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Κατόπιν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε από την Κουμουνδούρου με κατεύθυνση το Ζάππειο Μέγαρο, ανακοινώνοντας πως «αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος». Αλλά, «θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές», πρόσθεσε.

Κλείνοντας τον προσωπικό του κύκλο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από το Ζάππειο συνοδεία στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και «όλου του έβδομου ορόφου», καθώς παρόντα χειροκροτώντας τον μετά το πέρας της δήλωσής του ήταν όλα τα στελέχη του Γραφείου του στην Κουμουνδούρου. Στο πλάι του βρέθηκαν η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, αλλά και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματος, Μπάμπης Παπαδάκης.


Την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας

Η επόμενη ημέρα

Μηνύματα υποστήριξης υπήρξαν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα πρώτα λεπτά που έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ μεταξύ συγκίνησης και υποχρεώσεων, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό της επόμενης ημέρας.

Στις πρώτες προτεραιότητες είναι η εκλογή νέου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα λάβει χώρα ως διαδικασία στις αρχές της εβδομάδας, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Στα επικρατέστερα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό της Όλγας Γεροβασίλη, ενώ δεν αποκλείεται παρόν για τη θέση να δηλώσει και κάποιο από τα πρόσωπα της «γενιάς των 40ρηδων» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, εκκρεμεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος για τη συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), έτσι ώστε να εκκινήσει η διαδικασία προπαρασκευής του Συνεδρίου, αλλά και των αρχαιρεσιών από τη βάση.

Σημειωτέον ότι για την εκλογή Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής δικαίωμα ψήφου έχουν τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετούσε αρχικά τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Υπό το βάρος της αποχώρησής του, ωστόσο, μένει να φανεί πως θα τοποθετηθούν οι τάσεις του κόμματος ως προς τις πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής συνεδρίου και εσωκομματικών εκλογών, με την “Ομπρέλα” και αρκετά «πασοκογενή» στελέχη να θέλουν τις όποιες διεργασίες να λάβουν χώρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή μετά τα μέσα του ερχόμενου Οκτώβρη.

You may also like