Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς την παραίτηση της από μέλος του κόμματος υπέβαλε η Ελένη Λαφτσή, δικηγόρος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στο δήμο Κομοτηνής, μετά την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, το τελευταίο διάστημα.
Αφορμή για την παραπομπή, την οποία η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα εξέταζε στην ολομέλεια της σήμερα το απόγευμα αποτέλεσε ανάρτηση της με την οποία έδινε «συγχαρητήρια» στο τουρκικό Προξενειο για την «παρέμβασή» του στις εθνικές εκλογές, αφήνοντας αιχμές για τον νεοεκλεγέντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον νομό, Φερχάτ Οζγκιούρ.
Στην δήλωση παραίτησης της η κ. Λαφτσή αναφέρει πως «δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του». «Συμπεριφορές ανοιχτής συνδιαλλαγής με τον παράτυπο «εκλεγμένο» Μουφτή και τους μηχανισμούς του, καθώς και τη νομιμοποίηση από την πλευρά του του παρεμβατικού ρόλου αρχής τρίτης χώρας στα τοπικά πολιτικά πράγματα, με μόνο στόχο την προσωπική του ανέλιξη» όπως προσθέτει, λέγοντας πως « Δυστυχώς ολα αυτά ήταν σε πλήρη γνώση της ηγεσίας του κόμματος-τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια- αφού τα κατέθετε επώνυμα, μεγάλο τμήμα στελεχών του κόμματος στη Ροδόπη».
«Για να μιλάμε λοιπόν ειλικρινά, πρόκειται ουσιαστικά για προειλημμένη απόφαση, με πολιτική στόχευση τη νομιμοποίηση εκ των υστέρων, όλων όσων έχουν διαμειφθεί στην περιοχή» τονίζει ακόμη απο μέρους της η κ. Λαφτσή, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για στελέχη του κόμματος, όπως «πρώην υπουργός με την προσωπική του θέση για απογραφή των συνιστωσών της μειονότητας,που προκάλεσε απάντηση στην τελευταία Κ.Ε,ότι ρίχνει νερό στον μύλο του Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας το ρηθέν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν έχουμε ίσα δικαιώματα».
«Άντεξα το ισχυρό σοκ της εκλογικής μας συντριβής,δεν μπορώ όμως να αντέξω την εκκωφαντική σιωπή και μια αδύναμη κομματική εξουσία,που αποδέχεται κρίσιμα θέματα που συμβαίνουν και αφορούν τη Θράκη ,να αντιμετωπίζονται, όχι ανάλογα με τη σοβαρότητα που έχουν,αλλά με πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε όσους αναδεικνύουν αυτά τα προβλήματα και διατυπώνουν άποψη για την αντιμετώπισή τους», καταλήγει.
Αναλυτικά, η δήλωση:
#ΙΟΥΛΙΟΣ1981_ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ2023
#ΔΗΛΩΣΗ_ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
Μια ανεπανάληπτη για μένα διαδρομή, η οποία ξεκίνησε στην εφηβεία από τις γραμμές του ΚΚΕ, πέρασε στον ενιαίο ΣΥΝ, με κατάληξη στο ΣΥΡΙΖΑ της ανόδου και της πτώσης, πορευόμενη πάντα θέλω να πιστεύω με αρχές,αξίες και ιδέες για ένα καλύτερο αύριο.Τρεις φορές υποψήφια βουλευτής στη Ροδόπη,στις εθνικές εκλογές του 1996,του 2000 και του 2009 ,με την αγωνία όχι της εκλογής, αλλά του να βάλω κι εγώ λίγο «πλάτη» σε ένα χώρο που πάλευε να αναπνεύσει ,που πάλευε να αγγίξει το περιβόητο 3%.Τρεις φορές υποψήφια στο Δήμο Κομοτηνής,το 2006 ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος,το δε 2014 και 2019 ως επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΗτικη ΑΝΑΤΡΟΠΗ, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαι περήφανη για το ότι με όσες δυνάμεις,γνώσεις και ικανότητες διέθετα,υπηρέτησα τον χώρο ανυστερόβουλα, σε μια άγονη για την αριστερά περιοχή, χωρίς να επιδιώξω πολιτικά η επαγγελματικά ανταλλάγματα,ακόμη και κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι βέβαιη ότι μπορούν όλοι να ισχυριστούν το ίδιο σε αυτό το χώρο, ιδιαίτερα όσοι κινούνται στις αυλές των γνωστών τάσεων στο κέντρο.
Ως εκ τούτου, έχοντας μια τέτοια πορεία, δεν μπορώ να αποδεχτώ να βρίσκομαι διαρκώς σε θέση απολογούμενης για τη στάση ενός κόμματος που ανέχεται και συγκαλύπτει τις συμπεριφορές του μουσουλμάνου βουλευτή του. Συμπεριφορές ανοιχτής συνδιαλλαγής με τον παράτυπο «εκλεγμένο» Μουφτή και τους μηχανισμούς του, καθώς και τη νομιμοποίηση από την πλευρά του του παρεμβατικού ρόλου αρχής τρίτης χώρας στα τοπικά πολιτικά πράγματα, με μόνο στόχο την προσωπική του ανέλιξη.
Γεγονότα που συζητήθηκαν ευρέως στην τοπική κοινωνία και βρέθηκαν προς συζήτηση στη προηγούμενη Βουλή. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε με τέτοια ένταση τόσο ανοιχτή παρέμβαση που συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά εκλέγει βουλευτή από τη μειονότητα. Τι σχέση λοιπόν μπορούν να έχουν όλα αυτά με τον ηθικό κώδικα, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η αριστερά; Δυστυχώς ολα αυτά ήταν σε πλήρη γνώση της ηγεσίας του κόμματος-τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια- αφού τα κατέθετε επώνυμα, μεγάλο τμήμα στελεχών του κόμματος στη Ροδόπη. Γι αυτό άλλωστε και η απόφαση για την κατάρτιση των συνδυασμών ,ελήφθη από την ηγεσία, χωρίς να ερωτηθεί, χωρίς να εκφράσει άποψη η Ν.Ε και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Άντεξα το ισχυρό σοκ της εκλογικής μας συντριβής,δεν μπορώ όμως να αντέξω την εκκωφαντική σιωπή και μια αδύναμη κομματική εξουσία,που αποδέχεται κρίσιμα θέματα που συμβαίνουν και αφορούν τη Θράκη ,να αντιμετωπίζονται, όχι ανάλογα με τη σοβαρότητα που έχουν,αλλά με πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε όσους αναδεικνύουν αυτά τα προβλήματα και διατυπώνουν άποψη για την αντιμετώπισή τους. Μια ηγεσία που στρουθοκαμηλίζει για όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αγνοώντας τις συνέπειες ,ενώ την ίδια στιγμή, επιδεικνύει απίστευτη σκληρότητα απέναντι σε όσους τα αναδεικνύουν, δίνει την εντύπωση, που είναι διάχυτη στην τοπική κοινωνία, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι ψήφοι. Μια τέτοια μυωπική αντιμετώπιση, περιορίζει την απεύθυνση μας στο σύνολο της κοινωνίας και αντανακλαστικά ενισχύει αντικειμενικά τον εθνικισμό στην περιοχή.