Οικονομία

«Παράθυρο» για μετάθεση των απολύσεων και αποφυγή των ομαδικών απολύσεων

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Την δυσφορία της Τρόικα για τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί η Αθήνα για τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος από το 2015 –πέραν της ενόχλησής τους και για την πλειοδοσία φοροελαφρύνσεων- εκφράζουν οι απεσταλμένοι των δανειστών. Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως ΔΝΤ και ΕΕ  παρακολουθούν στενά για την καθημερινή ειδησεογραφία στη χώρα μας και στις επαφές τους με τους Έλληνες αξιωματούχους δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για ό,τι λέγεται και γράφεται περί «διαζυγίου με το ΔΝΤ» ή «Τέλους των Μνημονίων» κλπ.
 
Ωστόσο είναι γεγονός ότι και οι δύο πλευρές συζητούν για την περίοδο μετά τον Δεκέμβριο του 2014 που λήγει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Με τη διαφορά ότι η Τρόικα επιμένει στη φάση αυτή να προχωρήσει η τρέχουσα αξιολόγηση ως τη λήξη του προγράμματος, ενώ για τη συνέχεια και για πολλά ακόμη χρόνια (έως να αποπληρωθεί το 90% των δανείων λένε) εξετάζεται να περάσει η συνέχιση της εποπτείας στην Κομισιόν ή άλλα θεσμικά όργανα, στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης που ισχύει και για τις άλλες χώρες που είχαν Μνημόνιο.
 
Παρά ταύτα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο λένε πως οι συνομιλίες διεξάγονται χωρίς προβλήματα, οι δανειστές ακούν και πείθονται σε πολλά από τα ελληνικά επιχειρήματα τους ενώ εκφράζουν και αισιοδοξία για την τύχη πολλών κρίσιμης σημασίας θεμάτων.
 
Πολλά θα κριθούν από την αποψινή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την Τρόικα, για να τους παρουσιάσει τι λένε οι μελέτες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις. Θεωρούν ότι έτσι θα αποτρέψουν τα χειρότερα ή τουλάχιστον θα κερδίσουν χρόνο για να κλείσει το θέμα με μια τελική «ζαριά» στις διαπραγματεύσεις από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά.
 
Στο κλίμα αυτό,  μετά τη σύσκεψη χθες του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη που με την Τρόικα παρουσία του κυρίου Χαρδούβελη, συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης άφηναν ανοικτό να δεχτεί η Τρόικα να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα για τις 5.500 απολύσεις στο δημόσιο και μετά τον Δεκέμβριο.
 
Ωστόσο πετούσαν στο υπουργείο Οικονομικών «το μπαλάκι» για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, παρότι όμως από τις αλλαγές αυτές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων δεν  προβλέπεται να υπάρξει κάποια σημαντική εξοικονόμηση αλλά στοχεύουν στην παροχή κινήτρων για μεγαλύτερη αποδοτικότητα στο δημόσιο.
 
Για όλες τις εξελίξεις ο κύριος Χαρδούβελης αναμένεται πως θα ενημερώσει σήμερα και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία