Διεθνή

Παρέμβαση Δημήτρη Αβραμόπουλου για την τρομοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

E2CC358F084F8094E360D175FA343343.jpgΟ κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως η ΕΕ είναι «αποφασισμένη να ανταποκριθεί με αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τις αρχές της ανεκτικότητας, της δημοκρατίας και το σεβασμό για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί και να απαντήσει ουσιαστικά στις τρομοκρατικές απειλές, εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας το πρωί στην συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τα θέματα της τρομοκρατίας.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ τόνισε πως το 2015 αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη βίωσε την τρομοκρατία, επισημαίνοντας πως η τρομοκρατική απειλή στην ΕΕ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως η ΕΕ είναι «αποφασισμένη να ανταποκριθεί με αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τις αρχές της ανεκτικότητας, της δημοκρατίας και το σεβασμό για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο αρμόδιος Επίτροπος αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, η οποία έχει κατατεθεί ήδη από τον προηγούμενο Απρίλιο. Όπως είπε, η ΕΕ έχει επιταχύνει δραστικά την παράδοση των αποτελεσμάτων στις δράσεις που προβλέπονται στην Ατζέντα σχετικά με:

· την πολιτική συμφωνία για τα δεδομένα PNR της ΕΕ,
· την πρόταση για την Οδηγία σχετικά με την τρομοκρατία,
· το πακέτο του Νοεμβρίου σχετικά με τα πυροβόλα όπλα,
· το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων,
· τον κανονισμό της Europol που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο,
· την ενίσχυση του Κέντρου Αριστείας RAN για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης,
· την έναρξη του Διαδικτυακού Φόρουμ της ΕΕ για την καταπολέμηση του επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο και
· μόλις αυτήν την εβδομάδα, την πρόταση για την ανταλλαγή των ποινικών μητρώων των υπηκόων χωρών εκτός ΕΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, το 2016 θα είναι η χρονιά που θα ασκήσουμε διώξεις κατά των κερδών από τρομοκρατικές ενέργειες.

«Πρέπει να στερήσουμε από τους τρομοκράτες τους οικονομικούς τους πόρους. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος» δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε προτάσεις σχετικά με το πακέτο μέτρων για τα Σύνορα, καθώς θα επιτρέψει τους συστηματικούς ελέγχους ασφαλείας όλων, που εξέρχονται και εισέρχονται στην ΕΕ.

«Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται να βελτιώσουμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων με στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας και την διαφύλαξη της ζώνης Schengen. Θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος για μία ακόμη φορά: Οι πρόσφυγες που διασχίζουν τα σύνορά μας γιατί έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, δεν είναι τρομοκράτες. Θέλω να επαναδιαβεβαιώσω ότι δεν θα εξισώσουμε ποτέ τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο φόβος» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στην ανταλλαγή πληροφοριών, ο Ελληνας επίτροπος έκανε λόγο για ένα ευαίσθητο, αλλά εξίσου καίριο, ζήτημα που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της Ατζέντας για την Ασφάλεια.

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη το ένα προς το άλλο και θα πρέπει να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες. Μεταξύ τους αλλά και με τη Europol. Οι αρχές επιβολής του νόμου στα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων υπηρεσιών επιβολής του νόμου – εργάζονται για τον ίδιο σκοπό: την ασφάλεια των πολιτών μας. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι συλλογικά, είμαστε όλοι πολύ πιο ασφαλείς. Οι απειλές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι κοινές. Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι ανταγωνισμού. Ενισχύουμε ο ένας τον άλλο όταν συνεργαζόμαστε. Πληροφορίες ανταλλάσσονται ήδη σε διάφορα επίπεδα, αλλά χρειαζόμαστε αυτό να γίνεται περισσότερο και όχι λιγότερο» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, την επόμενη εβδομάδα θα εγκαινιαστεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στη Europol το οποίο λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου και μπορεί, όπως είπε, να αποτελέσει το κέντρο για τη διενέργεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

«Έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, καταστήσαμε σαφές ότι η αντίδρασή μας δεν θα υποκινείται ούτε από το αίσθημα φόβου ούτε από την εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων. Η Επιτροπή έχει προτείνει μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις που αποτελούν μέρος μιας συνολικής προσέγγισης. Και μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Ωστόσο τα πρόσφατα γεγονότα μας απέδειξαν ότι χρειάζεται να πράξουμε πολύ περισσότερα. Τώρα είναι η στιγμή για να δράσουμε και να ενισχύσουμε την συνεργασίας μας. Ας κάνουμε το 2016 μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αποφασιστικά σε όλες τις πτυχές της» επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

You may also like

More in Διεθνή