Οικονομία

Πασχαλιάτικες μειώσεις στις τιμές φυσικού αερίου

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Και όμως, η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα δημιουργήσει 12.515 θέσεις εργασίας και το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 754 εκατ. ευρώ. Πώς γίνεται αυτό; Μέσω του περιορισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ελάχιστο επίπεδο που ορίζει η Κοινοτική νομοθεσία, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει  και η επικείμενη μείωση των τιμολογίων από Απρίλιο, λόγω της πτώσης του πετρελαίου. 

Αν και οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση τους τελευταίους μήνες, αυτό δεν έχει ακόμα μετακυλιστεί προς τους καταναλωτές. Η ετεροχρονισμένη μείωση θα φανεί τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φθηνότερα τιμολόγια κατά περίπου 15- 20%. Αυτή η καθυστέρηση, σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, οφείλεται στο γεγονός  ότι η ΔΕΠΑ υπολογίζει την τιμή το πρώτο τρίμηνο του 2015, με βάση τις μέσες τιμές του δεύτερου εξαμήνου του 2014.  

Πολύ σημαντική εξέλιξη είναι ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Εταιρείες Παροχής Αερίου, αλλά και  η ΡΑΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για να εφαρμόσουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Η εφαρμογή του στην ηλεκτρική ενέργεια προβλέπει χαμηλότερες χρεώσεις για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών ως 40%. Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται το πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης συστήματος φυσικού αερίου.

Δηλαδή, επιχορηγούνται  50.000 οικογένειες για να αντικαταστήσουν τα παλιά συστήματα θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου στις κατοικίες τους. Κονδύλια ύψους 10 εκατ. για την υλοποίηση του προγράμματος είναι δεσμευμένα, αλλά οι χρονικές προθεσμίες πιέζουν για την εφαρμογή του, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. 

Το ζήτημα είναι αν ο υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης θα εισηγηθεί κάτι τέτοιο στο υπουργείο Οικονομικών για να δοθεί “ανάσα” στους καταναλωτές, γιατί θα επέφερε πτώση εσόδων κατά 57 εκατ. ευρώ, παρά τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, πέρα από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ, που θα δημιουργήσει, θα προκαλούσε μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής κατά 1,9 % και των βιομηχανικών τιμών κατά 2,1 %, περιορίζοντας έτσι και το βιομηχανικό ενεργειακό κόστος. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ήταν 260 εκατ. το 2012, 220 εκατ. το 2013 και εκτιμάται ότι έκλεισαν στα 180 εκατ. το 2014 (λόγω σημαντικής μείωσης της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο). 
 
Η Ελλάδα πάντως έχει από τις υψηλότερες τιμές της Ευρώπης στα οικιακά τιμολόγια, αν και η εξοικονόμηση που προσφέρει το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο είναι της τάξης του 29%. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το κόστος εισαγωγής του φυσικού αερίου ήταν 33% υψηλότερη σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Στοιχεία της Eurostat, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η 7η χώρα με το υψηλότερο οικιακό τιμολόγιο στη Ευρώπη, με πρώτη τη Σουηδία (0,112 ευρώ/κιλοβατώρα), δεύτερη η Πορτογαλία (0,093 ευρώ/ κιλοβατώρα), τρίτη η Δανία (0,091/ κιλοβατώρα), ακολουθεί η Ολλανδία (0,080/κιλοβατώρα), Ιταλία (0,080/κιλοβατώρα), Ισπανία (0,075/κιλοβατώρα),Αυστραλία  (0,075/κιλοβατώρα) και η Ελλάδα (0,072/κιλοβατώρα). 

You may also like