Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ανέβαλε τη συνεδρίαση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στρέφει αλλού τους προβολείς

Στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας προχωρά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου, όπως όλα δείχνουν, να κερδίσει χρόνο και να κάμψει τις αντιδράσεις βουλευτών της όσον αφορά στη ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Την ίδια ώρα η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να ανεβάσει την ένταση της αντιπολιτευτικής της «γραμμής», εστιάζοντας στα ζητήματα της ακρίβειας και του στεγαστικού ζητήματος, ενώ δίνει βάρος στην αξιοποίηση της νέας δυναμικής που κατέγραψε στις πρόσφατες εκλογές στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την προεδρία της ΚΕΔΕ σε συνδυασμό με τους ισχυρούς δεσμούς που διατήρησε το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τα χρόνια της εκλογικής του κατάρρευσης στο πεδίο της αυτοδιοίκησης, λειτουργεί ως αφετηρία κινητοποίησης «πράσινων» στελεχών ανά την Ελλάδα- τη στιγμή μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη δεύτερη θέση και την ενίσχυση των δυνάμεών του στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Πριν από λίγες μέρες για παράδειγμα, έγινε συγκέντρωση στην Ανατολική Αττική αυτοδιοικητικών στελεχών, προερχόμενων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Η πρωτοβουλία ήταν του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος σε συνεργασία με την παράταξη του Χάρη Δούκα, οργάνωσε τη συνάντηση. Θετική εντύπωση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το γεγονός ότι στην συνάντηση προσήλθαν πολλοί αυτοδιοικητικοί οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ακουμπούσαν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο θετικό της συνάντησης ήταν ότι προσήλθαν άνθρωποι από παρατάξεις, που σε τοπικό επίπεδο, η σχέση τους παρουσιάζει μεγάλες αντιθέσεις. Τα ίδια στελέχη, που γνωρίζουν βέβαια ότι οι συσχετισμοί στη ΚΕΔΕ επιβεβαιώνουν την επικράτηση των «γαλάζιων», λένε ότι το κλίμα συστράτευσης που καταγράφηκε ενθαρρύνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, εν’ όψει των εκλογών στην Ένωση των αυτοδιοικητικών.

Αλλού λοιπόν η Χαριλάου Τρικούπη επιταχύνει ρυθμούς και αλλού «παίζει καθυστέρηση», αναζητώντας την ασφαλέστερη διαδρομή προς το στόχο της. Ανέβαλε τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, έτσι ώστε να προσπαθήσει -μέχρι την κατάθεση του σχεδίου νόμου- να «θυμίσει» στο σύνολο των βουλευτών τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το «ναι» στη θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε εξαρχής δηλώσει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά και είχε διαμηνύσει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι οι προγραμματικές θέσεις – όπως αυτή που αφορά στην ισότητα στο γάμο- αποτελούν «πυξίδα» και «απαιτούν» πολιτική συνέπεια στην πράξη. Την επισήμανση αυτή, αναγκάστηκε να κάνει και κατά το πρώτο «ημίχρονο» της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας την περασμένη Παρασκευή, όταν πάνω από 10 βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις και κατέθεσαν «ενστάσεις» ως προς τη ψήφιση ρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου.

Παρότι οι περισσότεροι από τους 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με τους λόγους υπερψήφισης του νόμου, κάποιοι συνάδελφοί τους εξακολουθούν να σκέφτονται ως βέλτιστη λύση την αποχή κατά τη ψηφοφορία και άλλοι να φλερτάρουν με το «όχι» αναμένοντας ωστόσο συγκεκριμένες απαντήσεις από το επιτελείο των νομικών του κ. Ανδρουλάκη. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη συνεδρίαση μέχρι το δεύτερο «ημίχρονο», όπου η κοινοβουλευτική ομάδα θα λάβει την τελική της απόφαση, εξελίσσεται ένας «μαραθώνιος» να πειστούν οι διαφωνούντες και να στηρίξουν με τη ψήφο τους τη συγκεκριμένη προγραμματική θέση. Μέχρι τότε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από τους βουλευτές να αποφύγουν το ρόλο του σχολιαστή και να εστιάσουν στην ευθύνη που φέρουν ως «νομοθετικό σώμα».

Κατά του νομοσχεδίου πάντως έχουν ταχθεί ήδη με δημόσιες παρεμβάσεις τους οι βουλευτές Λέσβου και Χίου, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης και Σταύρος Μιχαηλίδης αντίστοιχα. Από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν και στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται ότι έχουν επιφυλάξεις η Κατερίνα Καζάνη, ο Μπουράν Μπουρχάν, ο Αχμέτ Ιλχάν, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Μανώλης Χνάρης, ο Τάσος Νικολαϊδης, η Χριστίνα Σταρακά– ακόμη και η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, που έχει την ευθύνη συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου.

Στη «γραμμή» της θεσμοθέτησης της ισότητας του γάμου κινήθηκαν από την πρώτη ώρα με μαχητικό λόγο νέοι βουλευτές του κόμματος, όπως ο Παύλος Χρηστίδης (αρμόδιος τομεάρχης για τα ανθρώπινα δικαιώματα), ο τομεάρχης Παιδείας, Στέφανος Παραστατίδης, ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αλλά και οι κυρίες Μιλένα Αποστολάκη και Νάντια Γιαννακοπούλου. Μάλιστα η κυρία Γιαννακοπούλου όταν πήρε το λόγο στη συνεδρίαση υπό το Νίκο Ανδρουλάκη τόνισε ότι σέβεται κάθε διαφορετική άποψη, όχι όμως τις ρατσιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις, φωτογραφίζοντας ενδεχομένως το συνάδελφό της από τη Λέσβο, Παναγιώτη Παρασκευαϊδη. Η βουλευτής Δυτικής Αθήνας επέμεινε δε και στην περιγραφή των κινδύνων που εμπεριέχει η επιλογή «της ψήφου κατά συνείδηση»- μια πρακτική που έδειξε ότι δεν αποδέχεται και ο κ. Ανδρουλάκης, ειδικά για το συγκεκριμένο «ραντεβού» με τους βουλευτές του στην Ολομέλεια.

Είναι προφανές ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί ότι θα απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο της αρνητικής ψήφου από βουλευτές του και ότι στη χειρότερη περίπτωση θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν και να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους δια της αποχής. Στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε δίκιο που στηλίτευσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς το όλο θέμα θα έπρεπε να ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να δοθεί χρόνος για την πλήρη ενημέρωση των βουλευτών του κάθε κόμματος.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εν τω μεταξύ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό ζητώντας να δώσει από το βήμα της Ολομέλειας συγκεκριμένες απαντήσεις για το στεγαστικό ζήτημα και τον τρόπο αντιμετώπισής του, ενώ με δήλωσή του έκανε λόγο για αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί ο αγροτικός κόσμος «χρέωσε» από κυβερνητικά λάθη. Με τη δήλωσή του εστίασε στο υψηλό κόστος παραγωγής και τη συνεχή αύξηση των χρεών των αγροτών, που απειλούν την πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Υπογράμμισε, επίσης, πως: «Το 2023 ήταν ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών άμεσων ενισχύσεων από την πρώτη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και, βέβαια, ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να αποζημιώσει αγρότες και κτηνοτρόφους για ζημιές, που έχουν πάθει λόγω φυσικών καταστροφών». Ως προς τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε πως «εμείς, από την πλευρά μας, στεκόμαστε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου», και ανέδειξε το χρέος της κυβέρνησης «να δεχτεί τα δίκαια αιτήματά τους, γιατί σε άλλη περίπτωση απαξιώνεται ο πρωτογενής τομέας και οδηγείται σε μαρασμό η ελληνική περιφέρεια».

You may also like