Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο από τους 158 βουλευτές της ΝΔ και όχι από 200 που χρειαζόταν για να ισχύσει η επιστολική ψήφος και πέραν των ευρωεκλογών είναι για τη Χαριλάου Τρικούπη απόδειξη των συμπερασμάτων που επικαλείται για να περιγράψει τους κυβερνητικούς τακτικισμούς και να βασίσει εφεξής την αντιπολιτευτική της «γραμμή». Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χθες το βράδυ, υποστήριζαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποδεικνύει πλέον ότι αντιμετωπίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως κομπάρσους και αρνείται στην πραγματικότητα να διαμορφώσει με πρωτοβουλία του, κλίμα συναίνεσης- «εξέλαβε το «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο ως ευκαιρία να μπλοφάρει και να παγιδεύσει το ΠΑΣΟΚ στα επικοινωνιακά της σχέδια», τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε την επίθεση στην κυβέρνηση με την ομιλία του στην Ολομέλεια, όπου ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές του δεν πρόκειται να αποδεχθούν νέους αιφνιδιασμούς κι ότι υπάρχει χρόνος – μετά τις ευρωεκλογές– για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, για τους εντός και εκτός επικρατείας. Έκανε λόγο για τακτικισμούς που δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα να διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού στις εκλογικές διαδικασίες αλλά να συκοφαντήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους στα μάτια τους.
Σε όλες τις συζητήσεις που προηγήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των κομμάτων– σύμφωνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ- υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως το ζήτημα δεν θα τεθεί εν προκειμένω, αλλά ενδεχομένως σε επόμενο στάδιο. «Αυτό είπε, μάλιστα, και η κυρία Κεραμέως προχθές, σε συνέντευξή της, δηλαδή ότι δεν θα ισχύσει για τις εθνικές εκλογές, καθώς αυτές έχουν άλλο νομοθετικό πλαίσιο, που ρυθμίζεται από το Σύνταγμα με ειδική νομολογία», υπογραμμίζει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι το κόμμα του συμφώνησε και έδωσε συναίνεση, κάνοντας μάλιστα και προτάσεις με συγκεκριμένη τροπολογία, ώστε οι εντός επικρατείας να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο όταν υπάρχει πραγματικό κώλυμα (λόγοι υγείας, ηλικίας, αναπηρίας, εργασίας, σπουδών μακριά από τον κύριο τόπο κατοικίας).
Απόδειξη των τακτικισμών της κυβέρνησης είναι επίσης για τη Χαριλάου Τρικούπη το ότι η κυρία Κεραμέως δεν απέσυρε την τροπολογία, παρότι γνώριζε ότι δεν συγκέντρωνε τις 200 ψήφους που χρειαζόταν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι θα την επαναφέρει μετά τις ευρωεκλογές, αλλά η υπουργός του, όπως λένε, συνέχισε στην ίδια τακτική. Δεν την απέσυρε, όπως ζητήσαμε, ώστε να υπάρξει πάλι κοινός τόπος. Πιστεύαμε πως σε τέτοιου είδους ζητήματα θα αφήναμε πίσω τους τακτικισμούς και θα οδεύαμε προς μία ωριμότερη δημοκρατία, αλλά επικράτησε η αλαζονεία και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης.
Ο γάμος των ομόφυλων
Η Χαριλάου Τρικούπη προβλέπει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα αναζητήσει «παιχνίδια» εις βάρος της αντιπολίτευσης και κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προκειμένου να καλύψει τη εικόνα καταψήφισης ή αποχής από υπουργούς και βουλευτές της. Στελέχη της ωστόσο επαναλαμβάνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της θεσμοθέτησης της ισότητας στο γάμο, ότι έχει διατυπώσει με καθαρό τρόπο τη θέση του αλλά ότι θα ανοίξει ευρεία συζήτηση στη βάση των διατάξεων του σχεδίου νόμου. Αυτό θα επιχειρήσουν κατά την αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, όπου οι βουλευτές – και αυτοί που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις- θα καταθέσουν τις απόψεις τους. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει εξηγήσει εξαρχής ότι δεν πρόκειται να επιβάλει κομματική πειθαρχία αλλά θα προτρέψει την κοινοβουλευτική ομάδα του σε ψήφο κατά συνείδηση. Γνωρίζει ήδη ότι κάποιοι βουλευτές, όπως ο Παναγιώτης Παρασκευαίδης τον οποίο έχει «αδειάσει» για τις δηλώσεις του, δεν προτίθεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, όμως έχει ζητήσει να δουν το τελικό νομοθέτημα πριν διατυπώσουν την άποψή τους.
«Το ΠΑΣΟΚ έχει πρωτοστατήσει στις μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο. Υπενθυμίζουμε και την περίπτωση της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που είχε τότε προκαλέσει συγκρούσεις, οι οποίες σήμερα φαίνονται αναχρονιστικές. Η κοινωνία προχωρά μπροστά. Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα συζητηθούν, ως είθισται σε μια πολιτική οικογένεια, οι όποιες ανησυχίες, αγωνίες, επιφυλάξεις, και θα βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε το ΠΑΣΟΚ συντεταγμένα να κάνει αυτό που οφείλει στη μεταρρυθμιστική του ιστορία», επισημαίνουν στελέχη του επιτελείου του κ. Ανδρουλάκη σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν και τη θέση του ΠΑΣΟΚ για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων.
Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ επενδύει στο μεταρρυθμιστικό προφίλ, θεωρώντας ότι διατηρεί το νήμα σχετικών πρωτοβουλιών που πήρε στη διαδρομή του μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα πάντως φαίνεται ότι θέλει να κλιμακώσει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση αυξάνοντας τα «όχι» στις δικές της πρωτοβουλίες- κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να κάνει κατά τη θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο, αλλά σε άλλα νομοθετήματα, για τα οποία έχει έτσι κι αλλιώς σοβαρές ενστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξει με συντονισμένες δράσεις να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της ακρίβειας που αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα των πολιτών. Στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες θα εστιάσει ο κ. Ανδρουλάκης και κατά την αποψινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου θα περιγράψει τους πολιτικούς του στόχους με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές.