Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι άνοιξε εντέχνως το θέμα για να στρέψει αλλού τη συζήτηση και να αποφύγει την πολιτική φθορά από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να γυρίσει έτσι την πλάτη στο κέντρο. Υποστηρίζει ότι τα «γαλάζια» στελέχη προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο «μπαμπούλα»: να «προϊδεάσουν» για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τους «δραχμιστές» και να πείσουν έτσι, ειδικά τους ψηφοφόρους τους κέντρου ότι «ψηφίζεις Ανδρουλάκη και σου βγαίνει Βαρουφάκης».
Ο ίδιος απαντά ότι «μπαμπούλας» δεν υπάρχει» κι ότι εφόσον πετύχει τον εκλογικό στόχο «ούτε δραχμιστές, ούτε ακροδεξιοί» θα υπάρχουν στη δική του κυβέρνηση. Υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, δηλώνει ότι είναι άκαιρη η συνεργασία περί συνεργασιών καθώς ουδείς γνωρίζει από τώρα τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν από τις εθνικές κάλπες του 2027 και υπενθυμίζει ότι είναι στρατηγική απόφαση του ΠΑΣΟΚ η αυτόνομη πορεία και η διεκδίκηση της νίκης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
«Τα επόμενα 2,5 χρόνια θα αγωνιστούμε και θα τα καταφέρουμε. Η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία έπεσε από το 32% στο 10%», λέει αναφερόμενος στα βήματα που έκανε το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του. Και προσθέτει μέσω της χθεσινής συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ ότι «τα στελέχη μας, πρέπει να λένε τις απόψεις τους στα όργανα του κόμματος».
Είναι προφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα στραφεί σε κινήσεις για την απεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ από συζητήσεις που ανάβουν φωτιές στο εσωτερικό του, την ώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανακτήσει δημοσκοπικά εδάφη και να διεκδικήσει την «επιστροφή» του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω βημάτων υπέρ της συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά (μετά και την απόφασή της να ψηφίσει τη Λούκα Κατσέλη, το προτεινόμενο από την Κουμουνδούρου πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας).
Η συνεννόηση για νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δεν είναι ανέφικτος στόχος καθώς έχει συμβεί σε αρκετές φάσεις, όμως η επιλογή υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας τους οδήγησε σε διαφορετικούς δρόμους.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και χθες από τον ΣΚΑΙ στον ισχυρό πολιτικό συμβολισμό της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού και ακαδημαϊκού, Τάσου Γιαννίτση και κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί τι διαφορετικό συμβολίζει η πρότασή του από εκείνη της ΝΔ και να κρίνει.
Η πρότασή μου- επισήμανε- απηχεί το πως θέλω να κυβερνήσουμε τη χώρα: με συνέπεια, ήθος, υπευθυνότητα, εμπειρία, σοβαρότητα και ευρωπαϊκή στρατηγική. Οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι η επιλογή Γιαννίτση απηχεί και τη μάχη του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στο πεδίο του κέντρου, όπου τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε να απειλεί δημοσκοπικά την κυβερνητική παράταξη. «Θα είχα κάνει «θείο δώρο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη αν είχα ανακοινώσει νωρίτερα την πρότασή μου. Η ΝΔ ήθελε να κάνω το λάθος που έκανε ο κ. Φάμελλος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης δίνοντας απαντήσεις και για το ιδιότυπο μπρα ντε φερ που προηγήθηκε μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πριν από τα «αποκαλυπτήρια» και με πραγματικό επίδικο την ενίσχυση της μάχης του στο Κέντρο.
«Περίμενα μέχρι τελευταία στιγμή να προκύψει πρόσωπο που να παραπέμπει σε μια συναινετική πρόταση», θυμίζει ο κ. Ανδρουλάκης προβλέποντας ότι η επιλογή Τασούλα από τον κ. Μητσοτάκη θα της «κοστίσει» στον κόσμο του κέντρου, που ανέμενε μια συναινετική πρόταση και «όχι μια επιλογή με κομματικά γυαλιά».
Η «φωτιά» που άναψαν οι δηλώσεις Ανδρουλάκη-Γερουλάνου
Το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών άνοιξε ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης την περασμένη Δευτέρα με στόχο να αποκλείσει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο που συμπεριλαμβάνει κυβερνητικό «γάμο» με τη Νέα Δημοκρατία. Τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και εξήγησε ότι αν το ΠΑΣΟΚ έρθει πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, τότε θα αναζητήσει προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς. Ο Παύλος Γερουλάνος όταν ρωτήθηκε αν το κυβερνητικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ περνάει μέσα από συνεργασίες με κόμματα που βρίσκονται αριστερότερα απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση -και αυτό το εκπροσώπησα και ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- η οποία όμως έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, μεταρρυθμιστικό, εθνικό, πατριωτικό εννοώ. Ένα πρόσημο το οποίο συνάδει με τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Γερουλάνος ρωτήθηκε και για το αν θα χωρούσαν όλοι σε αυτό, δηλαδή οι κ.κ. Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου και Φάμελλος. Και τόνισε μιλώντας στο Action 24: «Θα χωρούσαν όσοι ασπάζονται ένα τέτοιο κλίμα, πολιτικό αν θέλετε διακύβευμα. Βεβαίως χωράνε όλοι. Ο καθένας εκεί που του αρμόζει. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι τυφλά, αλλά να συμμετέχουν στην εδραίωση προοδευτικών προτάσεων για την κοινωνία». Και ο Μιχάλης Κατρίνης κινήθηκε σε σχετικό κλίμα, υποστηρίζοντας με συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ότι: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και λέει «ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά».
Η απάντηση Διαμαντοπούλου
«Θα είναι αυτοκτονικό για το ΠΑΣΟΚ, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέλει να γίνει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, να πει ότι θα συνεργαστεί με την κυβερνητική παράταξη», είπε στο Action24 η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Όπως τόνισε «το ΠΑΣΟΚ τι είναι ως κόμμα από την ίδρυσή του; Είναι στο κέντρο και έχει μια διεύρυνση και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Δεν υπάρχει λόγος να είναι φτερό στον άνεμο είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά. Έχει μπροστά του 2,5 χρόνια για να κινηθεί αυτόνομα, να αποκτήσει ταυτότητα και να γίνει πρώτο κόμμα. Είναι εύκολο; Όχι όταν ξεκινάς από το 18% αλλά ήταν εύκολη η ΝΔ να χάσει 10 μονάδες σε έναν χρόνο; Στην πολιτική δεν ξέρεις ποια θα είναι τα γεγονότα που θα αλλάξουν τα δεδομένα».