Ο Νίκος Ανδρουλάκης οργανώνει από την αρχή το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη και προωθεί ειδικούς και επιστήμονες σε βασικούς τομείς με στόχο τη συγκρότηση του «σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης» – Τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι «διαρκείς» εκδηλώσεις στην Αττική και η παρότρυνση σε νέα και άφθαρτα στελέχη να κατέβουν στη μάχη των ψηφοδελτίων
Οργανώνει εκ νέου το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη και ονειρεύεται την επιστροφή ενός ισχυρού Εκτελεστικού Γραφείου που θα αποφασίζει τις κατευθυντήριες γραμμές και θα «χτενίζει» τον προγραμματικό λόγο. Προωθεί ειδικούς και επιστήμονες στους βασικούς τομείς με στόχο τη συγκρότηση του περίφημου «σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης», τους κεντρικούς άξονες του οποίου επιχείρησε να περιγράψει με την πρώτη ομιλία του, ως αρχηγός του κόμματος, στο τριήμερο συνέδριο.
Στο τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη, εκτός από τον ίδιο, θα βρεθεί ο εξ απορρήτων συνεργάτης του Ανδρέας Σπυρόπουλος, η εκλογή του οποίου στη θέση του γραμματέα αναμένεται κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις αρχές του Ιουνίου. Την ίδια ημέρα θα εκλεγεί και το 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο θέλει να συμμετάσχουν όλες οι γενιές και οι τάσεις, οι άνθρωποι της διεύρυνσης και των συνεργαζόμενων δυνάμεων.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου θα κληθούν άλλωστε να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και μετεκλογικά, όταν τα «διλήμματα» για τη διακυβέρνηση της χώρας μπορεί να είναι δύσβατα και άκρως απαιτητικά. Ως πλειοψηφούσα τάση, η προεδρική θα έχει στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο γύρω στα 20 στελέχη.
Οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και τις χειρίζεται εν πολλοίς το στενό του επιτελείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά το πρώτο σκανάρισμα της ανθρωπογεωγραφίας που προέκυψε από την εκλογή της 301μελούς Κεντρικής Επιτροπής, άνθρωποι κοντά στον πρόεδρο άρχισαν να συγκεντρώνουν δεκάδες αιτήματα συμμετοχής στη «γραμμή» από στελέχη που εκφράζουν έντονο ενδιαφέρον για την κάλπη του Πολιτικού Συμβουλίου. Αυτή τη φορά η Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να μην ακολουθήσει το ίδιο, κυκλικό, σύστημα, προκειμένου να μη σπάσει η «γραμμή» και βρεθεί μπροστά σε όχι και τόσο ευχάριστες εκπλήξεις.
Οι «αριστίνδην»
Το σίγουρο είναι, κατ’ αρχάς, ότι στο κορυφαίο όργανο έχει προβλεφθεί -με τις σχετικές αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος- η συμμετοχή χωρίς σταυρό του πρώην πρωθυπουργού και νυν βουλευτή Γιώργου Παπανδρέου, του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλη Κατρίνη και της γραμματέως της Κ.Ο. Λίτσας Λιακούλη. Από κει και πέρα αρχίζει η μάχη του σταυρού, με μία εξαίρεση για τον γενικό διευθυντή του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη, που μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων και πολύπειρο, επίσης, Βαγγέλη Αργύρη έχουν αναλάβει κρίσιμες αποστολές για τους επόμενους προεκλογικούς μήνες.
Ψηλά στο Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα εκλεγούν δύο ακόμη στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη: ο Στέφανος Ξεκαλάκης, που μέχρι τώρα αποτελεί το οργανωτικό δίδυμο μαζί με τον κ. Σπυρόπουλο, και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, που έχει δυνατή πολιτική φιλία με τον νέο πρόεδρο από τα χρόνια της Νεολαίας. Από τους υποψήφιους βουλευτές μπορεί να εκλεγεί το 20%, βάσει του καταστατικού, ώστε να δοθεί ζωτικός χώρος και στα στελέχη από κάθε γωνιά της χώρας, στους εκπροσώπους διαφόρων σωματείων, της Αυτοδιοίκησης κ.α. Σε κάθε περίπτωση, θα ισχύσει η ποσόστωση 33% για τη συμμετοχή των γυναικών, όπως και το 10% για την εκλογή των νεότερων του ΠΑΣΟΚ.
Βουλευτές και υποψήφιοι
Από τους προεδρικούς βουλευτές δεν αποκλείεται να θέσουν υποψηφιότητα η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Απόστολος Πάνας, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Αυτοργάνωσης, κ.ά. Παπανδρεϊκοί βουλευτές που αναμένεται ότι θα θέσουν υποψηφιότητα είναι η Τόνια Αντωνίου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή η κάθοδος του υποψηφίου για την ηγεσία Ανδρέα Λοβέρδου και της Χαράς Κεφαλίδου. Εντονα ακούγεται και ότι, εφόσον το αποφασίσει, ψηλά στη σειρά κατάταξης θα εκλεγεί η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Το ισχυρό πέρασμα στο συνέδριο του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος εκλέχτηκε στη δεύτερη σειρά της Κεντρικής Επιτροπής, φαίνεται ότι θα μεταφερθεί και στην κάλπη του Πολιτικού Συμβουλίου. Θέση θα διεκδικήσει και ο Παύλος Χρηστίδης, που κατάφερε να εκλέξει και άλλους οκτώ του κλίματός του στο συνέδριο. Υποψήφιοι θα είναι από το παπανδρεϊκό μπλοκ, όπως όλα δείχνουν, ο υποψήφιος βουλευτής στη Δυτική Αθήνα Μιχάλης Καρχιμάκης, ο πρώην βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης, η πρώτη γυναίκα σε ψήφους στην Κ.Ε. Εφη Χαλάτση, η στενή συνεργάτιδα του Γ. Παπανδρέου, Πωλίνα Λάμψα, ο Δημήτρης Ρέππας και άλλα στελέχη του ίδιου κλίματος από την Περιφέρεια.
Ο Μανώλης Οθωνας ακούγεται ότι θα στηριχθεί ως γεννηματικός εκπρόσωπος στο Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ ο Θόδωρος Μαργαρίτης είναι ένα από τα κορυφαία πρόσωπα των συνεργαζόμενων δυνάμεων που έχουν ήδη εκλεγεί στο ίδιο όργανο του ΚΙΝ.ΑΛ. επί Γεννηματά. Με ερωτηματικό παραμένει η στάση του Κώστα Χρυσόγονου, που παρά την προεδρική στήριξη φαίνεται ότι έσπασαν οι «γραμμές» και δεν κατάφερε να εκλεγεί ψηλά στην Κ.Ε., είναι όμως πιθανή η κάθοδός του στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Σε ποιους θα προτείνει
Πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να προωθήσει νέα στελέχη παντού. Η Μάρα Κουκουδάκη εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις γυναίκες στο νέο όργανο – υπάρχουν δε εισηγήσεις για την κάθοδο του εκπροσώπου Τύπου Δημήτρη Μάντζου και του συνεργάτη του προέδρου σε θέματα Επικοινωνίας Βαγγέλη Τσόγκα. Στη «γραμμή» των προεδρικών θα μπουν πιθανότατα ο Κώστας Παπαδημητρίου, στέλεχος της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο υποψήφιος βουλευτής από την Καρδίτσα Σωτήρης Παπαγεωργίου και ο εκ Θεσσαλονίκης αυτοδιοικητικός Αντώνης Σαουλίδης.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακούγεται ότι θα προτείνει στον Πέτρο Ευθυμίου να κατέβει στη μάχη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο οποίος ανέλαβε την μπαγκέτα του προεδρείου του συνεδρίου. Θέση θα διεκδικήσουν, εκτός απροόπτου, ο Στέφανος Παραστατίδης, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Χάρης Δούκας, ο Δημήτρης Οικονόμου (παπανδρεϊκός από τις νεότερες γενιές), η Ρωξάνη Μπέη, η Ελενα Αναστασίου, η Νανά Βρυώνη κ.ά.
Τα επιτελικά στελέχη
Στη Χαριλάου Τρικούπη, θέσεις-κλειδιά έχουν τα μέλη του επικοινωνιακού team του προέδρου. Η δημοσιογράφος και διευθύντρια Επικοινωνίας Στεφανία Μουρελάτου έχει τον πρώτο ρόλο για την καθημερινή μάχη με τις δημόσιες παρεμβάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και των άλλων στελεχών. Δίπλα της οι εκπρόσωποι Τύπου Δημήτρης Μάντζος και Αναστασία Σιμητροπούλου και στελέχη που είχαν ευθύνες στον τομέα και επί Γεννηματά. Σημαντικό ρόλο έχει και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάση Γλαβίνας, στέλεχος της νεότερης γενιάς, που θα είναι υποψήφιος βουλευτής στη Θεσσαλονίκη.
Στα της Επικοινωνίας παραμένει ο Παναγιώτης Βλάχος, αν και ως υποψήφιος βουλευτής κινείται δραστήρια στη Βόρεια Αθήνα. Για τον κ. Ανδρουλάκη μία από τις μάχες που πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε την επόμενη μέρα είναι αυτή της ανάδειξης από τις εθνικές κάλπες μιας ισχυρής, μαχητικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκλέξει από τις κάλπες της απλής αναλογικής ακόμη και 50 βουλευτές – γεγονός που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών στελέχων, ειδικά από την Περιφέρεια. Επειδή όμως η μεγάλη εικόνα θα καθαρογραφεί από τα αποτέλεσματα της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ στο Λεκανοπέδιο, ο κ. Ανδρουλάκης εντάσσει στον σχεδιασμό του δύο κινήσεις.
Η πρώτη αφορά τις «διαρκείς» πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις στην Αττική. Η δεύτερη παραπέμπει στην παρότρυνση νέων και άφθαρτων στελεχών, αλλά και έμπειρων με δυνατό αποτύπωμα στις κοινωνίες να κατέβουν στη μάχη των ψηφοδελτίων. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου σχεδιάζεται η ανακοίνωση των περισσότερων υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες ανά την επικράτεια. Ηδη έχει γίνει κρούση στους συνεργαζόμενους Κώστα Χρυσόγονο και Γιάννη Πανούση, στην πρώην βουλευτή και υπουργό Μιλένα Αποστολάκη, στον Γιάννη Μανιάτη και τον Κώστα Καρτάλη.
Ειδικοί για το πρόγραμμα
Στο προγραμματικό πεδίο, όπου δίνει ιδιαίτερη βάση η ηγεσία του κόμματος θεωρώντας ότι ένας τεκμηριωμένος «οδικός χάρτης» θα ανεβάσει την «κυβερνησιμότητα» του ΠΑΣΟΚ, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής και πρώην υπουργός επί Σημίτη, ο οποίος μάλιστα είχε δεχτεί κρούση συμμετοχής από την Κουμουνδούρου.
Στο team του προγράμματος με έδρα το InSocial (το Ινστιτούτο του κόμματος) είναι ο επιστημονικός διευθυντής, πρώην στενός συνεργάτης της Αννας Διαμαντοπούλου στο Δίκτυο, Γιώργος Παπούλιας, και ο καθηγητής-τομεάρχης για τα Ενεργειακά Χάρης Δούκας. Θετική εντύπωση στο κομματικό ακροατήριο έχει κάνει ο σύμβουλος Ανδρουλάκη για την Εξωτερική Πολιτική, καθηγητής στο Δημοκρίτειο, Σωτήρης Σέρμπος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους για την ομιλία-περιγραφή των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.