Οικονομία

«Πάτησε γκάζι» η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 η γερμανική οικονομία, στηριζόμενη κυρίως στην αυξημένη εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις προβλέψεις των αρμοδίων, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης εξαιτίας της μείωσης που παρατηρείται στις εξαγωγές, λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Συνολικά, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,7% το 2015, χάρη κυρίως στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες για τους πρόσφυγες, ενώ η καθαρή αξία του εξωτερικού εμπορίου ελάχιστα συνέβαλε στην ανάπτυξη. Μια σειρά πρόσφατων οικονομικών δεδομένων, όπως η καθαρή αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο των κατασκευών, είναι ένα στοιχείο που εγείρει ελπίδες ότι το ΑΕΠ μπορεί να αναπτύχθηκε έως και κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2016.

«Η γερμανική οικονομία επιτάχυνε στην αρχή του έτους», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας στο μηνιαίο δελτίο του για τον Απρίλιο, σημειώνοντας πως οι αβεβαιότητες μειώθηκαν για τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων αλλά και ότι οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν εντονότερη βούληση να επενδύσουν σε στοιχεία πάγιου ενεργητικού, κυρίως εξοπλισμό.

Το υπουργείο σημείωσε πως η εσωτερική κατανάλωση παρέμεινε σθεναρή χάρη στην καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας, τις αυξήσεις των μισθών, τις σχεδόν σταθερές τιμές αλλά και τις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες αναμένεται να τονώσουν την ανάπτυξη. Η υποδοχή των προσφύγων αναμένεται να οδηγήσει σε «μια αισθητή αύξηση των κρατικών δαπανών και να αυξήσει επίσης την ορμή των επενδύσεων για τις κατασκευές», σημειώνεται στο δελτίο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προγραμματίζει να τριπλασιάσει τα κεφάλαια για κοινωνική στέγη, σε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2020, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φθηνής κατοικίας, εν μέσω της χωρίς ιστορικό προηγούμενο έλευσης 1 εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών. Σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο, ωστόσο, το υπουργείο σημειώνει πως «η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει αποθαρρυντική… η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας βαθμιαία επιβραδύνεται».

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου πλήττει επίσης την αναπτυξιακή προοπτική πολλών αναπτυσσόμενων οικονομιών και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για πετρελαϊκές εταιρείες και προμηθευτές στις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, επισημαίνει στο μηνιαίο δελτίο του το υπουργείο. «Έπειτα από μια καλή αρχή το 2016 η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να συνεχίσει να επεκτείνεται, αλλά με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό», συμπεραίνει.

Κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα θα δώσουν τις επικαιροποιημένες, κοινές εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας το 2016 την Πέμπτη, ενώ η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη δική της επικαιροποιημένη πρόβλεψη την 20ή Απριλίου.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like