Στην επικύρωση της τελικής συμφωνίας για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη χώρα μας, πρόκειται να προχωρήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του κ. Φλοράνς Παρλί.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα μείνει για μόλις μερικές ώρες στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη «αστραπή», η οποία είχε αναβληθεί τουλάχιστον δύο φορές, λόγω των καθυστερήσεων που υπήρχαν ως προς την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή. Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στην αίθουσα «Καποδίστριας» του Πενταγώνου, με τους δύο υπουργούς να αναμένεται να επιβεβαιώσουν για μία ακόμη φορά κατά τις δηλώσεις τους τη στρατηγική συμμαχία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία, στέλνοντας ταυτόχρονα και τα ανάλογα μηνύματα προς την Άγκυρα.
Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη συμφωνία αποτέλεσε μία από τις πλέον βασικές προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας και καθηγητή νομικής, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη να είχε θέσει ευθύς εξαρχής υπό την άμεση επίβλεψή του όλες τις φάσεις κατάρτισής της από την ελληνική πλευρά. Μέσα στις προθέσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη άλλωστε ήταν η συγκεκριμένη συμφωνία να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις, με αρτιότητα ως προς τις μέριμνές της και χωρίς γραφειοκρατικά κολλήματα, προκειμένου η ένταξη των γαλλικών μαχητικών στο ελληνικό οπλοστάσιο να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, προς αντιμετώπιση των τουρκικών πιέσεων στο Αιγαίο.
Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας και πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, πρόκειται να αναχωρήσουν για τη γαλλική αεροπορική βάση «Κονσταντάν Ροζανόφ Μον-ντε-Μαρσάν» και οι 4 πρώτοι Έλληνες πιλότοι ( 2 από τα Μιράζ και 2 από τα F- 16) για να περάσουν την εξάμηνη εκπαίδευση που απαιτείται ώστε να εξοικειωθούν με τις δυνατότητες του νέου αεροσκάφους. Να υπενθυμίσουμε πως η χώρα μας πρόκειται να προμηθευτεί 18 αεροσκάφη Rafale εκ των οποίων έξι καινούργια και δώδεκα μεταχειρισμένα από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης. Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα METEOR, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (MICA, SCALP, EXOCET). Tα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας 6 μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα. Το τελευταίο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2023.