Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την τελική του στάση στην Ολομέλεια αν και ζητούσε την απόσυρση του νομοσχεδίου
Υπερ των προωθούμενων διατάξεων ψήφισε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια για την στάση που θα κρατήσει στα άρθρα εγκαταλείποντας με τον τρόπο αυτό το αρχικό αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου.
Επιφύλαξη εξέφρασε και το Κίνημα Αλλαγής ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει.
Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε στην επιτροπή η πλειοψηφία και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχείρησε να αντεπιτεθεί και να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης που μιλά για ρυθμίσεις «έκτρωμα» και «οδοστρωτήρα». «Κάνετε το άσπρο – μαύρο. Ο κόσμος πλέον δεν «τσιμπά» από την πολιτική εξαπάτηση που επιχειρείτε» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της ΝΔ για να σχολιάσουν ότι οι χθεσινές κινητοποιήσεις δεν συγκίνησαν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων που κατανοούν ότι οι προωθούμενες διατάξεις διασφαλίζουν το συμφέρον τους.
Χατζηδάκης: O ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ρότα για τον μεσαίωνα
Επίσης, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης κλείνοντας τις συνεδριάσεις ανέφερε ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεων είναι υπερ των εργαζόμενων και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην διεύρυνση των γονικών αδειών και στους πατεράδες, στα άρθρα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας στους χώρους δουλειάς, την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων υπαλλήλων courier και delivery, την διεύρυνση του πλαισίου προστασίας από απολύσεις, την εισαγωγή ψηφιακής κάρτας εργασίας για την πάταξη της «μαύρης εργασίας» κ.α.
Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση είπε «Είστε πραγματικά κόμματα που νοιάζεστε για τον εργαζόμενο και θα τα καταψηφίσετε όλα αυτά; Ή μήπως νοιάζεστε για τον εργατοπατερικό συνδικαλισμό και πιο πολύ σας νοιάζει να βγάλετε το κομματικό σας πάθος γιατί είστε σε δύσκολη θέση λόγω αρνητικών δημοσκοπήσεων;» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Αυτά που ισχυρίζεστε ότι είναι εργασιακός μεσαίωνας είναι βήματα μπροστά που μας εναρμονίζουν με την Ευρώπη. Ξεχνάτε πως εσείς έχετε βάλει ρότα για το μεσαίωνα». Ο ίδιος σχολίασε και τις χθεσινές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας ότι τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή των εργαζόμενων περιορίστηκε σε μονοψήφια ποσοστά. «Στις τράπεζες η συμμετοχή ήταν 2 – 4 %. Αντίστοιχη εικόνα στα σουπερ μάρκετ. Οι αερομεταφορές λειτούργησαν κανονικά. Στην ΔΕΗ η συμμετοχή ήταν 3,5%. Στην ΕΥΑΘ 8,5% και τα μεγαλύτερα ποσοστά στις τηλεπικοινωνίες, δηλαδή στον ΟΤΕ με 15%.
Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα μαζικής αγανάκτησης, αντίστοιχο με εκείνο που είχε επικρατήσει τα χρόνια των σκληρών μνημονίων. Για το σκοπό αυτό έχουν «επιστρατευτεί» συνθήματα για τον «κόσμο της εργασίας», «νόμος ολετήρας – οδοστρωτήρας», «πλατιά διαμαρτυρία σε Βουλή και πεζοδρόμιο» και «εργασιακή γαλέρα».
Συνολικά, η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το «καυτό» κοινοβουλευτικό τριήμερο από Δευτέρα εως και Τετάρτη όταν και το νομοσχέδιο θα μπει στην Ολομέλεια ως μοναδική ευκαιρία αναζωπύρωσης νέων αγώνων. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα ξαναπιάσει το νήμα της κοινωνικής αγανάκτησης από το σημείο που το είχε αφήσει το 2015 όταν και ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας, θα καλλωπίσει το αριστερό προφίλ που έχει στραπατσαριστεί από τους εργασιακούς νόμους Κατρούγκαλου – Αχτσιόγλου και θα επανέλθει ως αυθεντικός εκφραστής των εργαζόμενων και μικρομεσαίων.
Πάντως, το στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες συνθήκες καθώς ήδη ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 αρνήθηκαν το κάλεσμα για δημιουργία κοινού μετώπου κατά του εργασιακού υπογραμμίζοντας πως δεν θα μετατραπούν σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.
Τι αναφέρει η πλειοψηφία
Πιο αναλυτικά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η αντιπολίτευση «κάνει το άσπρο – μαύρο. Ο κόσμος πλέον δεν «τσιμπά» από την πολιτική εξαπάτηση που επιχειρείτε» και υπογραμμίζουν ότι οι προωθούμενες διατάξεις διασφαλίζουν το συμφέρον εργαζόμενων και επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί αντεργατικού νομοσχεδίου που καταργεί τις υπερωρίες, ελαστικοποιεί τους όρους εργασίας και περιορίζει τις απεργίες, αναφέρουν πως με τις προωθούμενες διατάξεις:
– Ο εργαζόμενος μπορεί να εργαστεί σε ωράριο που θα επιλέξει για οικογενειακούς εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους, αποκλειστικά με δικό του αίτημα και κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη
– Ο εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται ως και 10 ώρες την ημέρα και οι επιπλέον ώρες θα μετατρέπονται σε απόθεμα πληρωμένη άδειας.
– Θα ελεγχθεί η «μαύρη» αδήλωτη εργασία με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας η οποία θα συνδέεται online με το σύστημα του υπουργείου. Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, η υπερεργασία και οι υπερωρίες και άρα οι αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και τυχόν κυρώσεις για τον εργοδότη.
– Οι υπερωρίες από 96 ώρες ετησίως που ισχύει για τις βιομηχανίες και 120 για τις υπηρεσίες αυξάνονται σε 120 ώρε παρέχοντας την δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος σε εργαζόμενους
– Αυξάνεται το κόστος για τις μη νόμιμες υπερωρίες, με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο να προσαυξάνεται κατα 120% από 80% που είναι σήμερα.
– Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης. ‘Άκυρες θα θεωρούνται πλέον και οι απολύσεις για άσκηση των δικαιωμάτων, σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης του πατέρα νεογεννηθέντος παιδιού, εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια, εργαζόμενων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα της αποσύνδεσης.
– Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από την απόλυση μετά τον τοκετό της γυναίκας του, δύο μήνες για το πρώτο παιδί, τέσσερις μήνες για το δεύτερο και για έξι μήνες για κάθε επόμενο παιδί.
– Θεσπίζεται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών, με αποδοχές που θα δίνονται κατά τη γέννηση του παιδιού, γονικές άδειες 2+2 μηνών και για τους δύο γονείς με επιδότηση του ΟΑΕΔ και διευκολύνσεις στην εργασία, ώστε να συνδυάζουν αρμονικά την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή.
– Αποκτούν εργασιακά δικαιώματα εργαζόμενοι σε εταιρείες courier και delivery
– Προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας που θα διασφαλίζει την παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους, όπως η υγεία, οι συγκοινωνίες και η καθαριότητα κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο:
– Καταλύεται το 8ωρο κκάτι που δεν έγινε ούτε καν στη μνημονιακή εποχή, ούτε καν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις
– Θα γενικευτούν οι ατομικές συμβάσεις
– Σήμερα αν ο εργαζόμενος εργαστεί πάνω από μία ώρα του ωραρίου του(υπερεργασία), θα πάρει το ωρομίσθιο συν 20% προσαύξηση. Αν εργαστεί μία ώρα ακόμα αρχίζει και μετρά ως υπερωρία. Θα έπαιρνε το 40%. Η κυβέρνηση λέει ότι ο εργαζόμενος θα το πάρει ρεπό και θα είναι πληρωμένο. Εννοείται όμως πως ο εργαζόμενος όταν θα πάρει ρεπό, θα είναι μετ’ αποδοχών. Όμως τις δύο ώρες που θα έχει δουλέψει, δεν θα αμειφθεί.
– Θα υπάρξει μισθολογική μείωση, διότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν δύο ώρες ωρομίσθιο και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.
– θα έχουμε μείωση περίπου 40.000 νέων προσλήψεων από την εφαρμογή της εντατικοποίησης της φθηνής εργασίας και υπερωρίας.
– Χάνεται η τελευταία ασπίδα που είχε ο εργαζόμενος για να αποτρέψει την απόλυση με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να επαναπροσληφθεί. Δεν θα μπορεί να πάρει τους μισθούς υπερημερίας, αλλά θα πάρει κάποια αποζημίωση αν δύναται η επιχείρηση.
– Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος που ορίζει ότι η προστασία της εργασίας είναι ευθύνη του κράτους.
– Η χώρα επιστρέφει στις σκοτεινές εποχές της δίωξης των συνδικαλιστών, των απαγορεύσεων της απεργίας.
Κατά την τελική συζήτηση στην επιτροπή η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επιχείρησε να αναδείξει το κόμμα της ως βασικό εκπρόσωπο του κόσμου της εργασίας και των συμφερόντων του.
Υποστήριξε ότι οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν μαζικές και πως οι εργαζόμενοι είπαν «βροντερά όχι» σε «ανεξέλεγκτες απολύσεις, περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας και κατάργηση των αποζημιώσεων».
«Δέκα χρόνια από το δεύτερο μνημόνιο είχαμε να δούμε τέτοια μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις» υποστήριξε για να προσθέσει απευθυνόμενη στην κυβέρνηση «Είστε απομονωμένοι και μέσα στην Βουλή και στην κοινωνία. Ο λαός , ο κόσμος της εργασίας καταψηφίζει στην συνείδησή του και απορρίπτει τι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, είπε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιχειρεί να κρύψει τις αντεργατικές ρυθμίσεις πίσω από διεθνείς συμβάσεις που έχει εντάξει στο συνολικό νομοσχέδιο. «Επίτηδες τα έχετε βάλει μέσα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κώστας Μαραβέγιας προχώρησε σε διαφορετική ανάγνωση των κινητοποιήσεων. «Τελικά μάθαμε χθες τι εννοούσε η αντιπολίτευση με την προειδοποίηση ότι θα δώσουν την μητέρα των μαχών. Κινητοποιήσατε όλα τα διαθέσιμα στελέχη τους έμμισθους και κατ επάγγελμα επαναστάτες. Όλα ήταν άρτια. Από την αφισοκόλληση εως τα πανάκριβα πλακάτ αλλά αυτό που έλλειπε ήταν οι χιλιάδες των εργαζόμενων που θέλατε αλλά δεν ήρθαν. Παρόλα τα ψέματα και την συμμετοχή του εργοδοτικού ή του κομματικού συνδικαλισμού η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη. Η μόνη πραγματική συμμετοχή εργαζόμενων ήρθε μετά από τους δημοτικους υπαλλήλους καθαρισμού που μάζεψαν όσα αφήσατε» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι γνωρίζει καλύτερα την πραγματικότητα της εργασιακής ζωής από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι τους έδειξαν ότι κάνουν λάθος».
Επίθεση στις προωθούμενες διατάξεις εξαπέλυσε και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Περιορίζουν την συλλογική αυτονομία των συνδικάτων. Περιορίζουν την απεργία».
Ο κ. Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ σχολίασε: «δεν μπορείτε να χωνέψετε την μαζικότητα της κινητοποίησης. Πρέπει όμως να το κάνετε γιατί έρχεται και το νέο κύμα αντίδρασης στις 16 Ιούνη και εκεί θα δείτε νέες δυνάμεις που θα μπουν στο κύμα γι αυτό το νομοσχέδιο που έχουμε ονομάσει έκτρωμα, ολετήρα, οδοστρωτήρα. Δεν μπορείτε να σταματήσετε το ποτάμι της οργής που θα φουντώσει τις επόμενες ημέρες».
Για «τρομοκρατικές διατάξεις» που εισάγονται κατ απαίτηση του ΔΝΤ μίλησε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου ενώ η αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Μαρία Απατζίδη τόνισε ότι το κόμμα της θα δώσει «την μάχη στην πρώτη γραμμή του αγώνα πλάι στους εργαζόμενους. Επιβάλλετε αντεργατικές διατάξεις με την νεοφιλελεύθερη μπότα της Μητσοτάκης – Χατζηδάκης ΑΕ».