Πολιτική

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος: Οι 12 ατάκες που έγραψαν πολιτική ιστορία

Ωμός, κυνικός, αλλά ακραιφνής ρεαλιστής, με τη δυνατότητα να αποστασιοποιείται όσοι λίγοι από το πολιτικό κόστος και τα ίδια τα γεγονότα, ο κορυφαίος Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατάφερε να αποτυπώσει στις δηκτικές ατάκες του την πολιτική ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής, μαζί με τα κακώς κείμενα της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Ο «αθυρόστομος» Θεόδωρος Πάγκαλος διατηρούσε ατόφιο το δικαίωμα της καυστικής κριτικής, αλλά και της μαζικής αποδοκιμασίας, από την οποία έδειχνε να μην ενοχλείται ιδιαίτερα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα επιχειρήματα του, αλλά και τον προσωπικό τρόπο θέασης του απέναντι στην πολιτική και το κόμμα του.

Θυμίζοντας τον Τσώρτσιλ, ο Θεοδωρος Πάγκαλος δεν απεμπόλησε τις τολμηρές θέσεις του ούτε και στα χρόνια των μνημονίων, διατυπώνοντας την ιστορικών διαστάσεων ατάκα «Μαζί τα φάγαμε», ως ερμηνεία της ελληνικής κρίσης χρέους και της υπαγωγής της χώρας σε προγράμματα στήριξης.

Συγκεκριμένα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2010 και ενώ η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να βαθαίνει στη χώρα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος έσπευσε να απαντήσει στον γενικό κοινωνικό προβληματισμό για το πως η χώρα είχε κατασπαταλήσει τους διαθέσιμους πόρους της, διατυπώνοντας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» το 2020 σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, την εξής άποψη:

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας, “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής», προκαλώντας θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, καθώς περιέγραψε τη χρεοκοπία της χώρας ως αποτέλεσμα του πελατειακού συστήματος, της διαφθοράς και της διόγκωσης του δημοσίου τομέα.


Το βίντεο με τη δήλωση Πάγκαλου:

Την ίδια στιγμή, κατέστησε τον εαυτό του ένα από τα πιο αντιπαθητικά στην κοινή γνώμη πολιτικά πρόσωπα, παρότι δεν επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση ή να αποφύγει τον δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών.

Λίγα χρόνια αργότερα, «η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα… Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους…Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω», εξήγησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος κι ενώ από τα βέλη της κριτικής του δεν γλίτωσε και η Αριστερά.

Τουναντίον, «η Αριστερά όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο, αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων. Ολα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις…Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές…», όπως υποστήριξε.


Παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Πάγκαλου,

Αν όμως το «μαζί τα φάγαμε» στιγμάτισε μια πονεμένη δεκαετία στην Ελλάδα, περνώντας στην αιωνιότητα ως φράση, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Θεόδωρος Πάγκαλος τάραζε με το φλογερό πολιτικό του ταμπεραμέντο τα λιμνάζοντα νερά. Αντίθετα, μια από τις πρώτες στιγμές που έστρεψε μαζικά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας ήταν, όταν χειρίστηκε ως Υπουργός Εξωτερικών την «κρίση των Ιμίων», λέγοντας στους εμπλεκόμενους πως «Θα πείτε ότι την σημαία την πήρε ο αέρας!», αναφορικά με τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε για τη διαχείριση της κρίσης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική