Πολιτική

Πέτρος Μολυβιάτης: Ο εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή – Οι επικίνδυνες αποστολές στο εξωτερικό, η στάση του σε Κυπριακό και Μακεδονικο

Σχεδόν κάθε μνεία στον Πέτρο Μολυβιάτη παραπέμπει, κατά κάποιο τρόπο σαν κάτι αυτονόητο, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, εφόσον η συνεργασία ανάμεσά τους ήταν επί δεκαετίες τόσο στενή, ώστε η ιστορική μνήμη να τους έχει ταυτίσει ως δίδυμο.

Το στοιχείο αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτα τη συμβολή του Μολυβιάτη -αντιθέτως: Η διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην Μεταπολίτευση και έως εκεί όπου έφτανε η επιρροή του Καραμανλή, οφείλει πάρα πολλά στη συνεισφορά του Πέτρου Μολυβιάτη, στην μεθοδικότητα, στην βαθιά γνώση της διεθνούς πολιτικής και της διπλωματίας, αλλά κυρίως στη σύνεση και την αφοσίωσή του.

Μόνο για το Κυπριακό, ο Πέτρος Μολυβιάτης θα μπορούσε να έχει αφήσει πίσω του τόμους, γεμάτους με ανεκτίμητες για την ιστορία σημειώσεις, με αποκαλύψεις για το παρασκήνιο διεργασιών και αντιπαραθέσεων οι οποίες άλλαξαν -ή, μάλλον, θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει- το χάρτη της Μεσογείου. Ο Μολυβιάτης, άλλωστε, ως κορυφαίος διπλωματικός παράγοντας, μετείχε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ήδη από δεκαετίες, προτού εισβάλλουν οι Τούρκοι.

Και ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης αυτός που έθεσε τις βάσεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Μάλιστα, όπως ο ίδιος είχε περιγράψει σε συνέντευξή του, τον Μάιο του 1975, όταν Ελλάδα και Τουρκία συνυπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν, το προσχέδιο αυτού του ιστορικού εγγράφου το είχε γράψει ο Μολυβιάτης, υπό την ιδιότητά του ως Γενικού Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή σε μια λευκή χαρτοπετσέτα, στην καφετέρια των εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Το 1976 επίσης, λίγο πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου κάνει επίδειξη λεονταρισμού, ανακράζοντας το περιβόητο σύνθημα «βυθίσατε το ‘Χόρα’», εννοώντας ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έπρεπε να επιτεθεί στο τουρκικό ωκεανογραφικό «Χόρα», το οποίο είχε εισέλθει σε ελληνικά ύδατα, ο Πέτρος Μολυβιάτης ήταν εκείνος που τον είχε καλέσει στο τηλέφωνο εγκαίρως. Προκειμένου να τον διαβεβαιώσει ότι ο Καραμανλής θα τον ενημέρωνε τάχιστα. Ωστόσο, ο Παπανδρέου προχώρησε στην επίμαχη δήλωση, χωρίς καμία συνεννόηση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρά τα αντιθέτως φημολογούμενα.


Πέτρος Μολυβιάτης: Ο εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή - Οι επικίνδυνες αποστολές στο εξωτερικό, η στάση του σε Κυπριακό και Μακεδονικο

Ο Πέτρος Μολυβιάτης με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (Πηγή φωτό: Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής)


Πέτρος Μολυβιάτης: Ο εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή - Οι επικίνδυνες αποστολές στο εξωτερικό, η στάση του σε Κυπριακό και Μακεδονικο


Πέτρος Μολυβιάτης: Ο εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή - Οι επικίνδυνες αποστολές στο εξωτερικό, η στάση του σε Κυπριακό και Μακεδονικο

Γενικότερα για το Κυπριακό, ο Πέτρος Μολυβιάτης δεν υπαναχώρησε ποτέ από την εδραία πεποίθησή του ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής -προφανώς και με τη δική του συμβολή- ήταν ο μόνος Έλληνας πολιτικός, ο οποίος έδωσε μια κάποια λύση στο Κυπριακό. Ο Μολυβιάτης εννοούσε τη Συνθήκη της Ζυρίχης, η οποία υπεγράφη μεν το Φεβρουάριο του 1959, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε επί της ουσίας και, οπωσδήποτε, καταπατήθηκε βάναυσα τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική