Πολιτική

Πέτσας για Τουρκία: Συνέπεια και συνέχεια για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές

Δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση αυτή η επικοινωνία, αρκεί να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, να υπάρχει εμπιστοσύνη και να είναι καλά προετοιμασμένη, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και συγκεκριμένα αν είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων και αν αυτό είναι εφικτό, θα γίνει. «Προέχει η συνέχεια και η συνέπεια», υπογράμμισε ενώ για το ενδεχόμενο επικοινωνίας ή συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρέπεμψε στη σχετική απάντηση του πρωθυπουργού την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη. Δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση αυτή η επικοινωνία, αρκεί να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, να υπάρχει εμπιστοσύνη και να είναι καλά προετοιμασμένη, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι από τη στιγμή που υπήρξε αποκλιμάκωση με τη μη ανανέωση της NAVTEX, μπορούσαν να αρχίσουν αυτές οι επικοινωνίες σε επίπεδο συμβούλων. «Μένει να φανεί αν τα λόγια θα έχουν συνέχεια και αν ταυτίζονται με τις πράξεις. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», συμπλήρωσε ενώ είπε ότι το πλαίσιο εκεί είναι καθορισμένο και αφορά αποκλειστικά στις δύο χώρες.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα υπαναχωρεί στην ενεργοποίηση του καταλόγου των κυρώσεων, απάντησε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπαναχώρησης αλλά μια διαδικασία σε εξέλιξη. Σημείωσε ότι ο κατάλογος των κυρώσεων θα τεθεί υπόψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί. «Το αν θα εφαρμοστούν, θα κριθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και μετά. Οποιαδήποτε αναδίπλωση δεν πρέπει να είναι προσχηματική», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στη Λέσβο εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες θα έχει ομαλοποιηθεί και θα έχουν μπει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη νέα δομή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική, ο κ. Πέτσας είπε ότι το δίλημμα οικονομία ή υγεία είναι ψευτοδίλημμα. «Μόνο η αντιμετώπιση με επιτυχία της υγειονομικής κρίσης θα οδηγήσει σε πραγματική ανάσα στην οικονομία. Προσαρμοζόμαστε σε ένα δυναμικό φαινόμενο και παίρνουμε όποιο μέτρο χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί τις καταλήψεις σε σχολεία υποκινούμενες, απάντησε ότι δεν θα ήθελε να φτάσει εκεί, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς και οι καταλήψεις θα πρέπει να αποφεύγονται.

Επίσης απηύθυνε έκκληση σε όλους να σεβαστούμε τις οδηγίες του υπουργείου υγείας που αντανακλούν τις συστάσεις των ειδικών.

Αναφερόμενος επιπλέον στις ΜΕΘ, είπε ότι υπάρχει ειδικό σχέδιο από το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για το πώς ασυμπτωματικοί άνθρωποι δεν θα επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Επιπρόσθετα σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του καθηγητή κ. Δερμιτζάκη να σταματήσει η Θεία Κοινωνία ή να γίνεται με κουταλάκι μιας χρήσης, απάντησε πως είναι ευρύτερο οριζόντιο θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί από την επιτροπή των ειδικών.

Ειδικά για την Αττική είπε ότι καθημερινά γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων, ότι υπάρχουν οι συναντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ότι χρειάζεται συνήθως ένας κύκλος μιας εβδομάδας ή δέκα ημέρων. «Σημασία έχει να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Με τη συμπεριφορά μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πανδημία και τα αυξημένα κρούσματα», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, είπε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή από το 2018 και πως η οποιαδήποτε αλλαγή έχει να κάνει ενδεχομένως με τα εισοδήματα ή την περιουσιακή κατάσταση των καταναλωτών.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι και ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ Ζάεφ και Μπορίσοφ στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο ενώ επανέλαβε ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών βαλκανίων, ότι έχουμε προχωρήσει σε αρκετά επίπεδα και στη Βουλή είναι κατατεθειμένες τρεις συμφωνίες που αφορούν τη γειτονική χώρα.

«Πάντα οι προενταξιακές συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ είναι ένα καλό φόρουμ για να ικανοποιούνται τα ελληνικά συμφέροντα. Σε κάθε άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων θα αντικατοπτρίζεται η θέση της χώρας μας», πρόσθεσε ενώ δεν έκανε κανένα σχόλιο για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. «Είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημασία έχει ότι κατατέθηκαν ώστε να λάβουν όλοι γνώση για το τι πράγμα μιλάμε και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας», σημείωσε.

Τέλος για το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας είπε ότι δεν είναι θέμα ταμπού αλλά το ορίζουν η τουρκική προκλητικότητα που έχει ξεπεράσει κάθε όριο το τελευταίο διάστημα και η γήρανση του πληθυσμού.

You may also like