SelectedΠολιτική

Πέτσας: Περιμένουμε επιτάχυνση διαδικασίων από τις τράπεζες για τη «Συν-Εργασία»

Ο κυβερνητικός εκορόσωπος μίλησε για το άνοιγμα του τουρισμού, τις επικείμενες διορθώσεις στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, τη στήριξη του τουριστικού κλάδου και το νομοσχέδιο για τις πορείες, μίλησε στον ANT1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της λεγόμενης “λευκή λίστας” των χωρών με ελεύθερη είσοδο επισκεπτών στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως ψαλιδίζονται οι προσδοκίες που υπήρχαν λίγες ημέρες νωρίτερα. Τόνισε, όμως, πως έγιναν συντεταγμένα οι κινήσεις με την Ε.Ε., επισημαίνοντας τους περιορισμούς στα χερσαία σύνορα, αλλά και συγκεκριμένες χώρες (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία) για τις οποίες τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν ακόμη ανησυχία.

«Κάθε 15 ημέρες θα επικαιροποιούμε τη λίστα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Αναγνώρισε την αγωνία των επαγγελματιών στον τουριστικό κλάδο, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. «Εμείς οφείλουμε να αναπληρώσουμε μέρος του εισοδήματος που θα χαθεί», είπε ο κ. Πέτσας, προκειμένου να μειώσουμε και την έκταση της ύφεσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει την γκρίνια που υπάρχει στην αγορά για τις τράπεζες και το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”.

Όπως είπε, υπήρξαν καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών για την στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ωστόσο τον Μάιο υπήρξε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Έστειλε όμως μήνυμα στον τραπεζικό κλάδο πως περιμένει επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε πως θα υπάρξουν διορθώσεις στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, αναφερόμενος στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας για την διευκόλυνση της ένταξης στο πρόγραμμα, ενώ τόνισε πως θα γίνει πιο ελκυστικό.

Συνέστησε υπομονή, τονίζοντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό. «Ο κόσμος της εργασίας να ξέρει ότι θα στηριχθεί από το Κράτος», διαβεβαίωσε ο κ. Πέτσας.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις πορείες, χαρακτήρισε «αστείες» τις κατηγορίες ότι θυμίζει εποχή χούντας. Εξήγησε πως το νομοσχέδιο διασφαλίζει πως όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν, μπορούν να το κάνουν, χωρίς ωστόσο να ταλαιπωρούν τους άλλους.

Σημείωσε, μάλιστα, πως σε καμία περίπτωση δεν θίγονται οι μεγάλες και εμβληματικές πορείες. Αλλά επιφέρει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται στο εξής πορείες με μικρή συμμετοχή, που μέχρι πρότινος παρέλυαν την κυκλοφορία.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά με την αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη, για το Καστελλόριζο. Ο κ. Πέτσας αρκέστηκε να επαναλάβει όσα έγιναν γνωστά από κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών ότι «εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Για τον τουρισμό

Μετά από πολλές συζητήσεις πολλών ημερών καταλήξαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία κοινή συμφωνία η οποία περιορίζει τις προσδοκίες που υπήρχαν κάποιες ημέρες πριν. Έχουμε μία λίστα χωρών από τις οποίες θα υποδεχόμαστε επισκέπτες στην οποία υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, τόσο για τα χερσαία σύνορα, όσο και για τις πτήσεις από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία. Και αυτό γιατί δυστυχώς οι επιδημιολογικοί κύκλοι δεν είναι ακόμη τόσο συγχρονισμένοι όσο θα θέλαμε. Άρα αυτό περιορίζει τον κύκλο των ανθρώπων που θα δεχθούμε -με ένα σαφές οικονομικό αντίκτυπο- αλλά ταυτόχρονα και τον κίνδυνο διασποράς του ιού στη χώρα μας από εισαγόμενα κρούσματα. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επικαιροποιούμε τη λίστα κάθε δεκαπέντε ημέρες.

Επειδή, όμως, πράγματι φαίνεται να ψαλιδίζονται λίγο οι προσδοκίες, εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε -όπως είπε ο Πρωθυπουργός και σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο- περισσότερο την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας.

Η κάμψη στον τουρισμό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση εισοδημάτων. Γι’ αυτό θα στηρίξουμε με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον κοινοτικό προϋπολογισμό εισοδήματα που θα χαθούν για να μειώσουμε το βάθος και την έκταση της ύφεσης.

Θα περιμένουμε λίγες μέρες πριν τις τελικές μας ανακοινώσεις. Πάντως, ο κόσμος της εργασίας, να ξέρει ότι θα στηριχθεί από το Κράτος το επόμενο διάστημα σε μεγαλύτερη έκταση.

Για το πρόγραμμα “Συν-εργασία”

Θα υπάρξουν βελτιώσεις. Είναι άμεση προτεραιότητα του Πρωθυπουργού. Τις επεξεργάζονται το οικονομικό Επιτελείο και το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να έχουμε δυο αποτελέσματα. Πρώτον, μείωση της γραφειοκρατίας, άρα ευκολότερη είσοδο στο πρόγραμμα. Και δεύτερον, πιο ελκυστικό πρόγραμμα, είτε με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε μεγαλύτερο ύψος, είτε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του προγράμματος για να υπάρχει ορατότητα στον επιχειρηματία ώστε να εντάξει τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα.

Για τις δημόσιες συναθροίσεις

Το βασικό διακύβευμα είναι ένα: Το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζει όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν, ότι μπορούν να το κάνουν, χωρίς να ταλαιπωρούν όμως τους πολλούς. Τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει πενήντα τρεις πορείες που είχαν ως αποτέλεσμα μερικό ή ολικό κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας. Ξέρει κανείς ποιο ήταν το αντικείμενο της διαμαρτυρίας σε κάποια από αυτές; Δεν θέλω να πιστεύουμε, ότι είναι η ταλαιπωρία το αντικείμενο της διαμαρτυρίας. Έχει κάποιο αίτημα αυτός που διοργανώνει μια πορεία, μια διαδήλωση, μια συγκέντρωση. Θέλουμε να ακουστεί το αίτημα, να ακουστεί η διαμαρτυρία και όχι να ταλαιπωρείται ο κόσμος. Επίσης, δεν θίγονται σε καμία περίπτωση οι μεγάλες πορείες. Αυτές που εκκινούν από τριτοβάθμια σωματεία ή οι εμβληματικές πορείες, όπως αυτή του Πολυτεχνείου ή της Πρωτομαγιάς. Μιλάμε για τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες μικροπορείες με σαράντα, πενήντα άτομα που, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο και να καταλαμβάνουν πολύ μικρό χώρο του οδοστρώματος, τελικά κλείνουν ολόκληρες λεωφόρους προκαλώντας έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας, ταλαιπωρώντας επισκέπτες και επιχειρηματίες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected