Πολιτική

Πιερρακάκης: H ενίσχυση της άμυνας είναι στρατηγική επιλογή πρώτης γραμμής

«Η άμυνα δεν είναι για εμάς ούτε τεχνοκρατική επιλογή ούτε λογιστική εγγραφή. Eίναι πάνω από όλα εθνική υπόθεση. Eίναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως καθήκον, ως προτεραιότητα εθνικής επιβίωσης», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα SAFE. «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενίσχυση της άμυνας ως στρατηγική επιλογή πρώτης γραμμής και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καλείται να υποστηρίξει αυτή την επιλογή επιτυγχάνοντας μια λεπτή ισορροπία: να θωρακίσουμε τη χώρα, απέναντι σε κάθε εξωτερική πρόκληση, και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, γιατί δεν υπάρχει ισχυρή άμυνα χωρίς κοινωνική συνοχή και αντιστρόφως δεν υπάρχει κοινωνική πρόοδος, χωρίς ασφάλεια και σταθερότητα», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καταθέτει αύριο επισήμως στην ΕΕ, την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χαμηλότοκα δάνεια τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από το νέο μηχανισμό SAFE.

«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που ενισχύει τα κράτη μέλη στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε κοινές αμυντικές προμήθειες, μέσα από μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια. Σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, η ανάγκη για ασφάλεια, σταθερότητα και ευρωπαϊκή αμυντική επάρκεια είναι καθοριστική και η Ελλάδα με σχέδιο, αποφασιστικότητα, συμμετέχει σε αυτή τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας. Το κάνει όχι ως ουραγός, το κάνει ως δείγμα πρωτοβουλίας», είπε ο κ. Πιερρακάκης και τόνισε ότι η συμμετοχή στο SAFE επιτρέπει τη συνολική αναβάθμιση του εξοπλιστικού σχεδιασμού της χώρας. Όπως εξάλλου είπε, ο σχεδιασμός για την περίοδο 2025-2036 αρχικά, θα ανέβει από τα 28,8 στα 30 δισ. ευρώ. Οι ετήσιες παραλαβές εξοπλισμού θα ενισχυθούν από τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026, σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ από το 2028 και μετά. «Αυτό δεν είναι απλώς αριθμητικό μέγεθος, είναι πρόσθετη αποτρεπτική ισχύς για τη χώρα μας, είναι ανάπτυξη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, είναι νέες θέσεις εργασίας, μεταφορά τεχνογνωσίας, παραγωγική επανεκκίνηση σε κρίσιμους τομείς», είπε ο κ. Πιερρακάκης και τόνισε ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κάνει μια δεύτερη κίνηση αρωγής σε αυτό το σχεδιασμό της ενίσχυσης της άμυνας. «Η πρώτη ήταν η ρήτρα διαφυγής που η Ελλάδα δεν ζήτησε εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της, ζήτησε εξαίρεση για να ανταποκριθεί στην αποστολή της και στην πορεία μετατοπίστηκαν και οι ίδιοι οι κανόνες. Ζήτησε ουσιαστικά μια ρήτρα διαφυγής όπου επιτυγχάνεται, οι αμυντικές δαπάνες να εξαιρούνται με βάση το έτος βάσης 2024 και αυτό αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης εθνικής διεκδίκησης εντός των ευρωπαϊκών θεσμών», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τόνισε ότι για την Ελλάδα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον εξοπλιστικών δαπανών, δεν θα λογίζονται στον κανόνα δαπανών, γιατί η Ευρώπη αναγνωρίζει και αποδέχεται ότι η ασφάλεια είναι δημόσιο αγαθό κοινό για όλους και συνεπώς η ρήτρα αυτή είναι «εθνικό κεκτημένο, είναι νίκη και σοβαρότητα και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί αλλά σχεδιάζει, διεκδικεί και πετυχαίνει».

Αναφερόμενος στη συνεργασία των ΕΑΣ με την MSM export, για τη σύσταση κοινής ανώνυμης εταιρείας στο Λαύριο, ο υπουργός είπε ότι αποτελεί υπόδειγμα στρατηγικής σύμπραξης, ενισχύει τα ΕΑΣ, διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους και εισάγει την ελληνική αμυντική βιομηχανία σε μια νέα εποχή. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον στρατηγικό έλεγχο, θα διασφαλιστεί ταυτόχρονα τεχνογνωσία, επενδυτικά κεφάλαια και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι η Κοινοπραξία ανέλαβε προγράμματα έπειτα από διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΕ και σε εφαρμογή του Κανονισμού 2023/1525/ΕΕ που είναι γνωστός ως Κανονισμός ASAP: «Στο πλαίσιο των Κανονισμών ASAP η Ελλάδα κατέθεσε τρεις επενδυτικές προτάσεις και εγκρίθηκαν οι δύο. Η Ελλάδα κατατάχθηκε 5η μεταξύ των 28 χωρών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Μαζί με τη συμμετοχή του ευρωπαίου εταίρου, το συνολικό ποσό της επένδυσης θα υπερβεί τα 83 εκατομμύρια. Η επένδυση της CSG είναι 50 εκατομμύρια στα οποία προστίθενται 33 εκατ. ευρώ από την ΕΕ».

Για να προχωρήσει αυτή η επένδυση, σημείωσε, καθίστανται απαραίτητες ρυθμίσεις που επιλύουν βασικά ρυθμιστικά, αδειοδοτικά και ιδιοκτησιακά ζητήματα, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος των ρυθμίσεων είναι να διαμορφωθεί ένα ευέλικτο και λειτουργικό νομικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σημερινές, επείγουσες ανάγκες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. «Οι στρατηγικές απαιτήσεις του προγράμματος ASAP δεν αφήνουν περιθώρια για χρονοτριβές. Αντίθετα, επιβάλλουν θεσμική καθαρότητα και ταχύτητα στην υλοποίηση. Σε αυτή τη συγκυρία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθούμε σε περιττή γραφειοκρατία», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επισήμανε ότι:

* Το νέο πλαίσιο εξασφαλίζει ότι οι εγκαταστάσεις των ΕΑΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να αναβαθμιστούν χωρίς να ενεργοποιούνται οι κλασικές (περιβαλλοντικές και πολεοδομικές) διαδικασίες αδειοδότησης, διότι αυτές είναι μη συμβατές σε σχέση με τον επείγοντα χαρακτήρα των αμυντικών αναγκών κατά την τρέχουσα συγκυρία.

* Παράλληλα, τακτοποιείται το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς του Συγκροτήματος Εργοστασίων Λαυρίου καθώς ολοκληρώνεται η μετάβαση από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) προς τα ΕΑΣ, το τίμημα της οποίας έχει καταβληθεί από τα ΕΑΣ ήδη πριν από 40 χρόνια.

* Επιπλέον, διατηρείται η εξαίρεση των ΕΑΣ από πρόσθετες άδειες λειτουργίες κάτι που εξασφαλίζει ότι οι απαραίτητες επεκτάσεις και ο εκσυγχρονισμός των γραμμών παραγωγής θα προχωρήσουν με ταχύτητα.

* Τέλος, αντιμετωπίζεται το ζήτημα του νομικού χαρακτηρισμού των συνδεδεμένων ανωνύμων εταιρειών των ΕΑΣ, οι οποίες ενδέχεται να ιδρυθούν στο μέλλον στο πλαίσιο παρόμοιων προς την κοινή εταιρεία εγχειρημάτων έτσι ώστε τα ΕΑΣ να είναι πανέτοιμα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ιδιαίτερα δυναμική ευρωπαϊκή και διεθνής συγκυρία στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας.

Το εταιρικό σχήμα, όπως διαμορφώθηκε, περιέχει ισχυρά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας. Η συνεργασία των ΕΑΣ με την MSM EXPORT αφορά τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία τα ΕΑΣ πλειοψηφούν και διατηρούν πλήρη έλεγχο, ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και τόνισε ότι τα ΕΑΣ κατέχουν την πλειοψηφία (51%). Το Δημόσιο θα εισπράττει το αναλογούν μέρισμα από τη δραστηριότητα της εταιρείας. Η σλοβακική MSM του τσεχικού ομίλου CSG κατέχει το 49%. Η εταιρεία αυτή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στην Ευρώπη και σημαντικός παράγοντας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι αποφάσεις στρατηγικής σημασίας υπόκεινται σε υποχρεωτική έγκριση των ΕΑΣ, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του ΔΣ. Ο διευθύνων σύμβουλος διορίζεται μόνο με τη συναίνεση των ΕΑΣ.

«Η συμφωνία σαφώς και δεν εκχωρεί ζωτικής σημασίας δικαιώματα, αλλά κατοχυρώνει με ρητές προβλέψεις τον έλεγχο, την κυριότητα και την επιχειρησιακή συνέχεια των ΕΑΣ. Οι υποδομές παραμένουν στο Δημόσιο, η παραγωγή ενισχύεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απόλυτη προτεραιότητα και το κράτος διατηρεί απόλυτη δυνατότητα παρέμβασης όποτε απαιτηθεί.

Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, είτε πολύ απλά δεν έχουν διαβάσει τη συμφωνία, είτε σκόπιμα αποσιωπούν τα δεδομένα», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και σημείωσε ότι από τη συνεργασία των ΕΑΣ με την τσεχική CSG μέσω κοινοπραξίας, η Ελλάδα εισπράττει:

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική