Την ώρα που η ρωσική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ύφεσης, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναζητά στήριξη από τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους φίλους και εχθρούς του, αρκετοί από τους οποίους συνεχίζουν να βγάζουν χρήματα είτε από τα κρατικά συμβόλαια που υπέγραψαν πριν τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, είτε από τις επιχειρήσεις που διατηρούν εκτός Ρωσίας.
Το βαρίδι που καταβυθίζει το ρούβλι είναι οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο, που έχει πέσει κάτω από τα 50 δολάρια, το οποίο είναι και το βασικό εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας. Άλλωστε η χώρα του κ. Πούτιν έχει βασίσει τον προϋπολογισμό του 2015 στην ελάχιστη τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι. Επίσης οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία δεν της επιτρέπουν να βγει στις αγορές να δανειστεί.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν
Πριν από λίγες ημέρες εικόνες από Ρώσους πολίτες που έτρεχαν να βγάλουν χρήματα από τις Τράπεζες, ενώ αγόραζαν ηλεκτρονικά είδη μέχρι και αυτοκίνητα έκαναν το γύρο του κόσμου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας ο Ρώσος πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε από τους 40 πλουσιότερους Ρώσους, με περιουσία που ξεκινά από 2 δισεκατομμύρια και φθάνει μέχρι και τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν τη ρωσική οικονομία επαναπατρίζοντας σημαντικά κεφάλαια.
Η συνάντηση προγραμματίστηκε και έγινε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων στην μεγάλη αίθουσα της Μεγάλης Αικατερίνης στο Κρεμλίνο και συμμετείχαν δεκάδες ολιγάρχες μεταξύ των οποίων και ο ελληνικής καταγωγής Φιλάρετος Καλτσίδης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Πούτιν ζήτησε από τους Ρώσους μεγιστάνες να επαναπατρίσουν σημαντικά κεφάλαια υποσχόμενος «αμνηστία», όπως είχε δηλώσει κατά καιρούς πριν από τη συνάντηση στο Κρεμλίνο.
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς
Στην μεγάλη αίθουσα της Μεγάλης Αικατερίνης έφθασαν όλοι οι προσκεκλημένοι, αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με το Ρώσο πρόεδρο, όπως είναι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αλλά και ο πλουσιότερος Ρώσος Αλισέρ Ουσμάνοφ με περιουσία που αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Και οι δυο αυτοί επιχειρηματίες είχαν διαφωνήσει με την τακτική του κ. Πούτιν στην Κριμαία, που είχε ως αποτέλεσμα τις διεθνείς κυρώσεις.
Ο Αλισέρ Ουσμάνοφ
Μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών ήταν και ο γνωστός στην Ελλάδα για τις διακοπές του με την πολυτελή θαλάμηγό του επιχειρηματίας Σουλειμάν Κερίμοφ, με περιουσία που αγγίζει τα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και ο Μιχαήλ Προχόρωφ με περιουσία 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια που και αυτός έχει προτιμήσει τα ελληνικά νησιά για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Φιλάρετος Καλτσίδης, γνωστός στη Ρωσία ως «ο βασιλιάς του τσιμέντου», ενώ δεν έγινε γνωστό εάν στο Κρεμλίνο βρέθηκε και ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.
Ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ
Ο Μιχαήλ Προχόροφ
Οι ολιγάρχες άκουσαν με προσοχή τον Ρώσο πρόεδρο ο οποίος τους κράτησε περισσότερο από μια ώρα μιλώντας τους για την ρωσική οικονομία και τις συνέπειες από την πτώση του πετρελαίου και τις διεθνείς, λόγω Ουκρανίας, κυρώσεις. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι Ρώσοι επιχειρηματίες έφυγαν χωρίς ωστόσο να δείξουν τις προθέσεις τους σχετικά με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Τα ρωσικά Μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγω για ύστατη προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να πείσει τους δισεκατομμυριούχους της πατρίδας του να βοηθήσουν, αφού η συνολική προσωπική περιουσία όσων βρέθηκαν στο Κρεμλίνο ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αρκετά μεγαλύτερη είναι η συνολική αξία των επιχειρήσεων, αλλά και των ποδοσφαιρικών ομάδων, που αντιπροσωπεύουν μέσα και έξω από τη Ρωσία.
Who is who
Ο Φιλάρετος Καλτσίδης
Ο Φιλάρετος Καλτσίδης ή Filaret Galchev, όπως είναι γνωστό το όνομά του στη Ρωσία, βρίσκεται στην 325η θέση της λίστας Forbes, μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου με περιουσία που αγγίζει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Γεννημένος στα τέλη Μαίου 1963 στο ελληνόφωνο χωριό Ταρσόν, στην επαρχία Τσάλκα της Γεωργίας, ο κ. Καλτσίδης είναι ακόμη ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία των ανατροπών στην πρώην ΕΣΣΔ και βρέθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα επικεφαλής ενός ομίλου επιχειρήσεων, η δραστηριότητα του οποίου ποικίλει. Σπούδασε οικονομικά, ενώ στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο του μηχανικού εξορύξεων από το περίφημο Moscow Mining Institute. Αρχές της δεκαετίας του 1990 ασχολήθηκε με τον κλάδο των ορυκτών και το 1997 αποφάσισε να ιδρύσει με το συνέταιρό του Σεργκέι Γκενεράλοφ τη δική του εταιρεία εμπορίας άνθρακα και ορυκτών με την επωνυμία Rosuglesbyt.
Το 2002 μεταπούλησαν την εταιρεία και με τα κέρδη ο κ. Καλτσίδης στράφηκε στο τσιμέντο επενδύοντας τα κεφάλαιά του στην αγορά της τσιμεντοβιομηχανίας Stern Cerment. Το 2005 προχώρησε σε εξαγορά –πακέτο όλων των εργοστασίων της τσιμεντοβιομηχανίας Inteko και να γίνει το απόλυτο αφεντικό στην παραγωγή και εμπορία τσιμέντου στην Ανατολική Ευρώπη. Σήμερα ελέγχει περίπου το 35% από το μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς τσιμέντου. Παράλληλα η οικογένειά του δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως λιπάσματα, ναυλώσεις πλοίων αλλά και το real estate.