Περισσότερες γυναίκες, ομοφυλόφιλοι και εθνοτικές μειονότητες στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μαΐου δεν είχε ποτέ ένα τόσο πολύχρωμο πρόσωπο.
Σχεδόν ένας βουλευτής στους τρεις (29%) είναι γυναίκα στο νέο Κοινοβούλιο, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου διεξάγεται σήμερα, ή 191 βουλευτές στους 650. Το 2010, η αναλογία ήταν 22% και πέντε χρόνια πριν, 20%.
Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική όταν ληφθεί υπόψη η κομματική προέλευσή τους: το 43% των γυναικών εξελέγησαν με τους Εργατικούς, το 36% με το κόμμα των σκοτσέζων εθνικιστών SNP και μόλις το 21% με τους Συντηρητικούς.
Το νέο Κοινοβούλιο περιλαμβάνει επίσης περισσότερους μαύρους ή προερχόμενους από εθνοτικές μειονότητες: ένα ποσοστό 6,6% (42 βουλευτές) έναντι 4,2% το 2010, καταγράφοντας μία αύξηση 56%.
Όμως τα ποσοστά αυτά δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικά του ποσοστού των γυναικών και των μειονοτήτων στη βρετανική κοινωνία, σημειώνουν οι αναλυτές.
Αντίθετα, το 4,9% των βουλευτών στο νέο Κοινοβούλιο που δηλώνουν ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλοι (32 βουλευτές έναντι 26 το 2010) βρίσκεται κοντά στο ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού που δηλώνουν ομοφυλόφιλοι ή λεσβίες και το οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται μεταξύ 5-7%.. Ανάμεσά τους, 12 είναι Συντηρητικοί, 13 Εργατικοί και επτά είναι μέλη του SNP, ένα κόμμα το οποίο κατέχει ένα ρεκόρ 12,5% εκλεγμένων LGBT (Λεσβιες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Τρανσέξουαλ).
Το SNP είναι εξάλλου το κόμμα που έκανε την πιο εντυπωσιακή είσοδο στο κοινοβούλιο με 56 βουλευτές έναντι έξι στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων και το πιο νεαρό μέλος του εδώ και σχεδόν ένα τέσσερις αιώνες στη Βουλή των Κοινοτήτων: η Μάρε Μπλακ, μία 20χρονη φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών.
Ο μέσος όρος ηλικίας στο Κοινοβούλιο ανέβηκε ωστόσο λίγο, στα 51 έτη, ένα έτος και λίγο παραπάνω απ΄ό,τι στο προηγούμενο. Όμως, γενικότερα, αυτός ο μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στα 50 έτη εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.
Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός, οι «αποσκευές» των βουλευτών είναι κατά τι λιγότερο ελιτίστικες, σύμφωνα με τη μελέτη μιας οργάνωσης που εργάζεται στον εκπαιδευτικό τομέα, της Sutton Trust. Οι πρώην απόφοιτοι των περίφημων πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης που ήταν πανταχού παρόντες είναι αυτή τη φορά λιγότεροι. Εξάλλου, λιγότεροι βουλευτές είναι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων, ένα ποσοστό 23% (που σκαρφαλώνει στο 48% όταν πρόκειται για βουλευτές των Συντηρητικών).
Μεταξύ των αξιοσημείωτων νέων αφίξεων στο Κοινοβούλιο είναι αυτή του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος περνά έτσι ένα απαραίτητο στάδιο προκειμένου να διεκδικήσει μία ημέρα την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Οι πρώην ηγέτες των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Μίλιμπαντ και Νικ Κλεγκ, που παραιτήθηκαν την επομένη των άσχημων αποτελεσμάτων των κομμάτων τους, θα παραμείνουν στο κοινοβούλιο ως απλοί βουλευτές.