Οικονομία

«Πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής», ζητά ο Ντράγκι

01AB97D00B42E9C75616E8019F3156AA.jpg Ένα ηχηρό «όχι» στην ακραία λιτότητα που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη χωρίς όμως αυτό να σημάνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν τελείως τα λουριά έστειλε την Πέμπτη ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοινώνοντας εκτός από την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου και την πρόθεση της τράπεζας να τυπώσει εμμέσως χρήμα.

Εξηγώντας το σκεπτικό των αποφάσεων που ελήφθησαν – χωρίς ομοφωνία – στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ο Ιταλός τραπεζίτης υποστήριξε ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς οι χώρες της Ευρωζώνης «να εκτροχιάσουν» την πρόοδο που έχουν πετύχει με τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να εκτροχιάσουν την πρόοδο που έχουν επιτύχει με τη δημοσιονομική προσαρμογή και πρέπει να προχωρούν σε εναρμόνιση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το Σύμφωνο λειτουργεί ως άγκυρα εμπιστοσύνης και η υφιστάμενη ευελιξία των κανόνων του επιτρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί η ζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα νέα μέτρα, μαζί με τις στοχευμένες μακροπρόθεσμες συναλλαγές αναχρηματοδότησης (TLTROs) που θα διεξαχθούν σε δύο εβδομάδες θα έχουν μία μεγάλη επίδραση στο μέγεθος του ισολογισμού μας», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. 

Σημειώνεται ότι με τα TLTROs, η ΕΚΤ θα δώσει φθηνά δάνεια στις τράπεζες (με επιτόκιο μόλις 0,25% σταθερό για μία 4ετία) που μπορεί να φθάσουν σε πρώτη φάση τα 400 δισ. ευρώ, με στόχο να αυξήσουν αυτές με τη σειρά τους τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι για την απόφασή της η ΕΚΤ έλαβε υπόψη τις προοπτικές του πληθωρισμού, που είναι υποτονικές, την εξασθένηση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ευρωζώνης στο πρόσφατο παρελθόν και τη συνεχιζόμενη υποτονική εξέλιξη των τραπεζικών δανείων. Στόχος είναι να αυξηθεί και πάλι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης (τον Αύγουστο ήταν 0,3%) σε επίπεδα πιο κοντά στο 2%. Ο κ. Ντράγκι άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και περαιτέρω μέτρων: «Εφόσον θα ήταν αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω κινδύνους μίας πολύ παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει δεσμευθεί ομόφωνα να χρησιμοποιήσει πρόσθετα μη συμβατικά μέσα πολιτικής που είναι εντός του πλαισίου της εντολής του».

Η εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης αντανακλάται και στις μακροοικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με αυτές, το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,9% φέτος, κατά 1,6% το 2015 και 1,9% το 2016 (λιγότερο για το φέτος και το 2015 σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου και περισσότερο όσον αφορά το 2016). Η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι καθοδικοί και ότι αρνητική επίδραση μπορεί να ασκηθεί ιδιαίτερα από τον περιορισμό των επενδύσεων λόγω της απώλειας δυναμικής της οικονομίας και των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων. Όσον αφορά τον ετήσιο πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 0,6% το 2014, στο 1,1% το 2015 και το 1,4% το 2016 (η πρόβλεψη για φέτος είναι μικρότερη σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ για το 2015 και το 2016 είναι αμετάβλητη).

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία