Πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για παραμονή ή έξοδο στην Ε.Ε. ακόμα και εντός του 2016.
Την πιο σαφή ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να επισπεύσει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έδωσε ο Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, επιβεβαιώνοντας εν μέρει προηγούμενες σχετικές δημοσιογραφικές αναφορές.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί έως το τέλος του 2017, αφού πρώτα διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες και τους εταίρους μια νέα σχέση του Λονδίνου με την Ε.Ε., προωθώντας μια σειρά μεταρρυθμίσεων.
Κληθείς από τοπική εφημερίδα της κομητείας του Μπάκιγχαμσιρ να σχολιάσει την πιθανότητα ενός πιο σύντομου δημοψηφίσματος, ο κ. Λίντινγκτον απάντησε ότι «αν μπορέσει [ο κ. Κάμερον] να το κάνει γρηγορότερα, θα το καλωσορίζαμε».
Πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι ο κ. Κάμερον εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ακόμα και εντός του 2016, ώστε να μη συμπέσει με τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία το 2017.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να συμπεριλάβεις στις προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνωστούν από τη βασίλισσα Ελισάβετ στις 27 Μαΐου το νομοσχέδιο περί δημοψηφίσματος για την Ε.Ε. Έχει θέσει δε ως επίσημη αφετηρία της διαπραγμάτευσης την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ρίγα.
Ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον είπε επίσης στην The Bucks Herald ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «σκληρές και δύσκολες», εκτίμησε ωστόσο ότι υπάρχει «αυξανόμενη αναγνώριση ανά την ήπειρο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει με τον τρόπο που λειτουργεί έως τώρα». Πρόσθεσε ότι ο ρυθμός των προεργασιών στη βρετανική κυβέρνηση ενόψει των διαπραγματεύσεων έχει ενταθεί.
Δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος ότι η Βρετανία θα μπορέσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης προς την Ε.Ε. από όλες τις χώρες-μέλη.
Στο επίκεντρο των επιδιώξεών του ο κ. Κάμερον αναμένεται να βάλει τους περιορισμούς στην πρόσβαση των κοινοτικών μεταναστών στο εθνικό σύστημα επιδομάτων πρόνοιας της Βρετανίας, την ολοκλήρωση της αγοράς υπηρεσιών και την επαναφορά εξουσιών από τις Βρυξέλλες στις εθνικές πρωτεύουσες.