Με αφορμή το περιστατικό της τουρκικής προκλητικότητας στη Σάμο και το ναυάγιο στο στενό του Καφηρέα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μέσα σ’ ένα 24ωρο, αφενός η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στο θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί, και, αφετέρου, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής προκαλεί, εισερχόμενο στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο. Τα στελέχη του Λιμενικού αντέδρασαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, χωρίς να παρασυρθεί στα παιχνίδια που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο».
Νωρίτερα, είχε σημειωθεί επεισόδιο ανοικτά της Σάμου, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς, προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ προέβη και σε επίδειξη οπλισμού.
Η ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος
Αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ν.μ. νότια Σαμιοπούλας ν. Σάμου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σκάφος δύναμης Frontex.
Πρωινές ώρες σήμερα, Φ/Γ πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εντόπισε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων μία (1) σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό η οποία έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, για την παραλαβή της.
Στη συνέχεια, η τουρκική ακταιωρός, η οποία έπλεε σε παρακείμενη περιοχή, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού, και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία της.
Σημειώνεται πως οι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της δύναμης Frontex, καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων.
Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης Frontex, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό Frontex για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.
Εξάλλου, το Λιμενικό επιχειρεί στο στενό του Καφηρέα για τον εντοπισμό και τη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, συνολικά 10 μετανάστες ενώ σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των διασωθέντων στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 68 άτομα.
Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν πλοίο ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερο του Λιμενικού και δύο παραπλέοντα πλοία.
Στη θαλάσσια περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς με ανέμους βόρειους 7 με 8 μποφόρ και ριπές ανέμου έως 9 μποφόρ.