Οικονομία

Πλειστηριασμοί και ΦΠΑ στην εκπαίδευση τα «αγκάθια» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ.

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Δύο είναι τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους όπως τόνισε από τις Βρυξέλλες αξιωματούχος της Κομισιόν μετά το τέλος της συνεδρίασης του Euroworking group.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκκρεμότητες που χρειάζονται ακόμη επίλυση δεν είναι άλλες από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά, όπως τόνισε, το πιθανότερο είναι η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. 

Φρόντισε πάντως να χτυπήσει «καμπανάκι» στην ελληνική πλευρά, διευκρινίζοντας ότι εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές το πότε θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης.

Αν το ζήτημα της επόμενης δόσης δεν επιλυθεί άμεσα ή στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, τότε το θέμα θα «σέρνεται» όλο το μήνα ή η δόση θα δοθεί άρον-άρον με πολιτική απόφαση σε ανώτερο επίπεδο.

Με ορατό το ενδεχόμενο ήδη όμως να μη λάβει τα 2 δισ. ούτε την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση κατέθεσε την Πέμπτη το νομοσχέδιο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ενώ το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εισαχθεί για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Σάββατο 31 Νοεμβρίου, αφού έχει καθυστερήσει ήδη μισό μήνα.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία, μέσω του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνδέει την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος έθεσε εκ νέου ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντικές και σκληρές αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους».  

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών θα κινηθούν στο επίπεδο των 14 δισ. ευρώ, ανέφεραν δύο τραπεζικές πηγές στο Reuters. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες κινούνται στα 4,5 δισ. ευρώ και για τις τέσσερις τράπεζες, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Οικονομικών, η εκτίμησή του  Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν 10 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ συν ακόμα 5 με 6 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η Goldman Sachs κάνει λόγο για 7 έως 20 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα θέλησε να δώσει κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, καθώς, σε συνέντευξή του δηλώνει ότι είναι καλύτερο για όλες τις πλευρές να μην προβάλλουν «νέες επιθυμίες ή απαιτήσεις κάθε φορά που υπάρχει μια δυσκολία».

Τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις «για να τονωθεί η εμπιστοσύνη» προσθέτοντας ότι «Τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα».

You may also like