Σκληραίνει το παζάρι για τις συντάξεις καθώς, όσο πλησιάζει η ύστατη ώρα, όλοι βάζουν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Τις πιέσεις επιβεβαίωσε χθες εμμέσως σε συνέντευξή του και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποδίδοντάς τες στις διαφορετικές «εκτιμήσεις» και υπολογισμούς των θεσμών, για τρέχοντα ή μελλοντικά νέα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο και ειδικά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, επιστρέφουν στην Αθήνα – την ερχόμενη Παρασκευή πιθανότατα- με πολύ σκληρή ατζέντα για το ασφαλιστικό. Και αυτό επειδή σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, για να αντιμετωπιστεί η μαύρη τρύπα του Ασφαλιστικού και των Ταμείων απαιτούνται νέα, μόνιμα μέτρα, 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ!
Οι απαιτήσεις αυτές φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία αντιδρά έντονα και υποστηρίζει ως έχει ήδη καλύψει το 60% της απόστασης, λαμβάνοντας μέτρα 0,6% του ΑΕΠ, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση, η επιβολή εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ και η καταβολή της Εθνικής Σύνταξης των 360 ευρώ μετά τον 67ο έτος ηλικίας. Ως εκ τούτου, κατά την κυβέρνηση απομένουν μέτρα ύψους 0,4% του ΑΕΠ ή 700 ως 800 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο οι υπολογισμοί του ΔΝΤ είναι διαφορετικοί. Υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ήδη έλαβε η κυβέρνηση καλύπτουν μόνο τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές (0,5 ως 0,6% του ΑΕΠ). Συνεπώς το Ταμείο επιμένει πως πρέπει να ληφθούν επιπλέον «αδιευκρίνιστα μέτρα» 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ.
Ανοίγει έτσι μία «ψαλίδα» 1 -1,1 δισ. ευρώ που φαίνεται δύσκολο να μπορέσει να καλυφθεί στο πλαίσιο μιας ολιγοήμερης αξιολόγησης στην Αθήνα και δεν αποκλείεται το θέμα να «σέρνεται» έως και το καλοκαίρι – βάζοντας όμως σε νέες περιπέτειες τη χώρα.