Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πήρε το παιχνίδι πάνω του», ανακοινώνοντας ότι προχωρά άμεσα σε υπογραφή «Μνημονίου ανάταξης και επανεκκίνησης» με FIFA και UEFA – «Κίτρινη κάρτα» στους παράγοντες ότι αν συνεχίσουν το σημερινό «άρρωστο κλίμα» του διχασμού θα υποστούν βαριές συνέπειες- Σύντομα στην Αθήνα ο Ινφαντίνο
Στην αντεπίθεση περνάει η κυβέρνηση για να… ισοφαρίσει και να ανατρέψει την επικοινωνιακή ζημιά που υπέστη από τους χειρισμούς στην ποδοσφαιρική κρίση που ανέκυψε με αφορμή την εισήγηση για υποβιβασμό των ποδοσφαιρικών ομάδων του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και την εσπευσμένη ψήφιση τροπολογίας με στόχο να μετριαστεί η προβλεπόμενη ποινή και να αποφευχθεί ο επαπειλούμενος διχασμός.
Ενοχλημένος από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να «πάρει το παιχνίδι πάνω του». Γι΄ αυτό και πήγε στη Βουλή για να αναλάβει την ευθύνη και να ανακοινώσει πρωτοβουλίες με στόχο να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, υπογράφοντας με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Ομοσπονδία, την UEFA και την FIFA, «Μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης» για τον «βασιλιά των σπορ».
Παράλληλα προειδοποίησε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους επιχειρηματίες και εν γένει τους παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο δημοφιλέστερο άθλημα ότι αν δεν αλλάξουν τακτική οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες και θα φθάσουν μέχρι τη διακοπή του πρωταθλήματος της Super league.
Σε συνέχεια των αυστηρών μηνυμάτων του πρωθυπουργού, κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι το σχέδιο εξυγίανσης θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς. Την προσεχή εβδομάδα, κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί για συναντήσεις στην έδρα της UEFΑ, προκειμένου να προετοιμαστεί η επίσκεψη του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο στην ΑΘήνα και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία θα επισφραγιστεί το Μνημόνιο που θα σημάνει τη νέα εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι την ώρα που η Ελλάδα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της και η οικονομία της βηματίζει στο δρόμο της προόδου, πληγώνεται από μια «μίζερη επικαιρότητα».
Όπως είπε, τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην κοινωνική ζωή της χώρας μας αδικούν και μας προσβάλλουν όλους. Είναι μία ποδοσφαιρική «βεντέτα», μία επιχειρηματική, αλλά και προσωπική αντιπαλότητα, η οποία αφού μπήκε στα γήπεδα, τώρα απειλεί να απλωθεί στην κοινωνία, διχάζοντας τους πολίτες, ακόμη και με όρους γεωγραφίας.
«Πρόκειται για γεγονότα που αμαυρώνουν την εικόνα της Πατρίδας και δεν τιμούν ούτε τον πολιτισμό ούτε την αισθητική μας», επεσήμανε. Και μπορεί να έρχονται από ένα κακό παρελθόν, αλλά είναι χρέος μας να μην αφήσουμε να γίνει η ζωή μας αρένα, να αποκρούσουμε κάθε διχαστικό σχέδιο και να μην επιτρέψουμε σε καμία μάχη ιδιωτικών συμφερόντων να σκεπάσει την καθημερινή, προσωπική μάχη που δίνει ο καθένας για να ζήσει καλύτερα.
Επιβεβλημένη η τροπολογία
Αναφερόμενος στην τροπολογία που ψηφίστηκε εσπευσμένα από τη Βουλή εξήγησε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είχε στόχο να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μία γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. «Δεν ήταν μία αθλητική «διευθέτηση», αλλά μία παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι», καθώς, άλλωστε, για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη.
Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι μία ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική. Γι΄ αυτό και, όπως είπε, απομάκρυνε από τη ΝΔ τον ευρωβουλευτή Θεόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος συμπεριφέρθηκε όχι ως αντιπρόσωπος του λαού, αλλά ως οπαδός ενός συλλόγου.
«Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά και όχι οπαδικά», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Και με πυξίδα την ενότητα των πολιτών, αμέσως μόλις ακούστηκαν οι ανατριχιαστικές κραυγές ότι «η χώρα θα κοπεί στα δύο», ότι «θα χυθεί αίμα» και πως οι Έλληνες θα μοιραστούν σε «Βόρειους» και «Νότιους».
Η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να φυλακίζεται σε μία γκρίζα κερκίδα. Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε να γίνει η ζωή μας ποδοσφαιρική αρένα. Να μην επιτρέψουμε σε καμία μάχη ιδιωτικών συμφερόντων να σκεπάσει την καθημερινή μάχη που δίνει ο καθένας για να ζήσει καλύτερα. #vouli
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 30, 2020
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που επαναφέρει παλιούς όρους όπως «νταβατζήδες» και «διαπλοκή», η αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ο πρωθυπουργός, απλώς σιωπά, ενώ οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις επιλέγουν την αποχή. Ίσως γι’ αυτό η μετριοπαθής λύση της κυβέρνησης συγκεντρώνει τα πυρά των φανατικών κάθε πλευράς. Κάτι που σημαίνει ότι μάλλον ήταν επιβεβλημένη.
«Αν το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί…»
Αναπτύσσοντας το σχέδιο του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση θα συναντηθεί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών, εξήγησε, θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί με την κυβέρνηση Μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.
«Αυτή τη φορά ας μη μας φοβίζει η λέξη “μνημόνιο”», υπογράμμισε. Διότι αυτού του τύπου τις συμφωνίες, τις ζήσαμε παντού εκτός από εκεί που υπήρχε πραγματική ανάγκη να εφαρμοστούν. Γιατί σημαίνουν κανόνες και διεθνή παρακολούθηση. Και τα στοιχεία πρέπει να εισαχθούν από την παγκόσμια αθλητική εμπειρία.
Θα ξεκινήσει, λοιπόν, με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοήθεια, η ανασύνταξη του αθλήματος, υπό τον συντονισμό Ειδικής Επιτροπής. Θα γίνει επανεκκίνηση. Και οι παράγοντες που δεν θα προχωρήσουν σε αυτοκάθαρση, θα αναγκαστούν να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους. Αλλά θα αναλάβουν και ενώπιον των οπαδών τους το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από τους ευρωπαϊκούς αγώνες.
Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται μία ευκαιρία. Αυτή την ευκαιρία πρέπει οι υπεύθυνοι όλων των ομάδων να αξιοποιήσουν, σε μία ύστατη προσπάθεια κοινών αποφάσεων με την ευθύνη της FIFA και της UEFA. Διαφορετικά, θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση. #vouli pic.twitter.com/ecivP98Jnr
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 30, 2020
Την πρωτοβουλία αυτή, πρόσθεσε, θα πλαισιώσει και μία δέσμη μεταρρυθμίσεων, όπως η επέκταση του θεσμού των μετακλήσεων ξένων διαιτητών και ο εκσυγχρονισμός της μεθόδου VAR, ώστε να παρέχει πρόσθετα και πιο ασφαλή στοιχεία. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Ένα, όμως, είναι το μήνυμα: «Οι καιροί της αδράνειας και των συμβιβασμών πέρασαν και έφτασε η ώρα των λύσεων».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα γίνει ό,τι χρειαστεί με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Γι’ αυτό και κάλεσε από το βήμα της Βουλής όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα, να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. «Η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν τον τρόπο να προστατεύσουν την κοινωνία. Και θα απαντήσουν κατάλληλα, αν χρειαστεί», είπε.
Οι υπεύθυνοι όλων των ομάδων, συμπλήρωσε, έχουν υποχρέωση να αναπτύξουν μία ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη της FIFA και της UEFA. Διαφορετικά, οι ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους από τα πολλά έσοδά τους. «Σε περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί, τότε ως ύστατη λύση θα διακοπεί αμέσως και η Super League», υπογράμμισε, καταλήγοντας: «Γιατί αν είναι να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα, είναι καλύτερο να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα».