Selected

Ποια είναι η θέση της ΝΔ για το χρέος και γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ικανή να το διαπραγματευτεί

nea-dimokratia-nd-sima-logotupo-grafeia-peiraios-1-638x360Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει διατυπώσει με σαφήνεια ο Πρόεδρος του Κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι «η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία οφείλει υπεύθυνα να επισημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο η ρύθμιση του χρέους. Απαιτούνται τολμηρές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος για να πάρει η χώρα μπροστά.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που η Νέα Δημοκρατία πέτυχε με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012. Αρχικά, με το PSI το Μάρτιο και στη συνέχεια με την επαναγορά χρέους τον Δεκέμβριο του 2012.

Η μείωση του χρέους κατά περίπου 130 δισ. έγινε με ρυθμίσεις, που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και συκοφάντησε, αλλά σήμερα ως Κυβέρνηση υπερασπίζεται σε δικαστήρια. Το όφελος για την Ελλάδα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι τόκοι για το χρέος μειώθηκαν κατά 10 δις ευρώ περίπου ετησίως έως το 2023.

Από το τέλος του 2012, είναι γνωστό ότι θα υπάρξουν παραμετρικές αλλαγές, που θα μειώσουν την παρούσα αξία του χρέους. Μάλιστα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτό θα είχε ήδη συμβεί.

Όσο για τη  βιωσιμότητα του χρέους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι επιδεινώθηκε με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2015 και μετά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε σε:

  • Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2015 και το 2016, παρά το γεγονός ότι επέβαλε πρόσθετα μέτρα ύψους 9 δις ευρώ, εξαιτίας της ύφεσης που η ίδια προκάλεσε
  • Επιβράδυνση των αποκρατικοποιήσεων
  • Καθυστέρηση στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  • Αύξηση  ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 7 δισ. ευρώ
  • «Στράγγισμα» των αποθεματικών του Κράτους και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης
  • Κλείσιμο των τραπεζών με συνέπεια να προκύψει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησής τους
Οι καταστροφικές πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατέστησαν μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το 2018 το χρέος ως ποσοστό του Α.Ε.Π. θα είναι 30 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ότι ήταν στην προηγούμενη πρόβλεψη του Δ.Ν.Τ. τον Ιούνιο του 2014.
Η διαπραγμάτευση για το χρέος πρέπει να γίνει από μια αξιόπιστη και ικανή Κυβέρνηση. Και αυτή δεν είναι, δυστυχώς, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς πιστεύει ο κ. Τσίπρας για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τη μία θεωρεί το Δ.Ν.Τ. πολύτιμο σύμμαχο στο θέμα του χρέους και την άλλη το κατηγορεί για αναλγησία και εμμονές στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων.

Όταν ούτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι θέλει, πώς είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι θα διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για το συμφέρον της χώρας; Δυστυχώς, έχουμε μια Κυβέρνηση, περιορισμένης αποτελεσματικότητας και χαμηλών στόχων.

  1. Γιατί η τωρινή Κυβέρνηση δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί το χρέος;
Η διαπραγμάτευση για το χρέος γίνεται σε λάθος βάση.

Οι λόγοι είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

Α. Δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις

Β. Αδυνατεί να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση

Γ. Αναζητά οποιαδήποτε λύση για το χρέος, όχι για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεί και πάλι στα πόδια της, αλλά για να διασωθεί πολιτικά

Σήμερα, το χρέος έχει αναχθεί σε ένα προπέτασμα για να κρυφτεί η κυβερνητική ανικανότητα.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής ώστε να είμαστε σε θέση ισχύος στη διαπραγμάτευση για το χρέος.

  1. Πώς θα διαπραγματευτείτε καλύτερα από την παρούσα Κυβέρνηση το θέμα του χρέους;
Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει ένα εντελώς διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Οι βασικοί άξονες θα είναι:

Α. Λιγότεροι φόροι ιδιωτών και επιχειρήσεων

Β. Λιγότερες κρατικές δαπάνες

Γ. Αποτελεσματικότερο κράτος, που θα ενθαρρύνει και δεν θα αποθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα

Η οικονομική πολιτική θα συμπληρώνεται με:

  • Προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε αντίθεση με την παρούσα Κυβέρνηση που κωλυσιεργεί
  • Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
Παράδειγμα: Στον αντίποδα, η παρούσα Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τη Fraport για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, με την αποπληρωμή του τιμήματος να οδεύει το 2017

Η αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι εκείνη που θα δώσει στη χώρα την απαραίτητη αξιοπιστία για να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους.

  1. Ποιος είναι ο βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας στη διαπραγμάτευση για το χρέος;
Η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής με τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, χαμηλότερα επιτόκια.

Η παραπάνω ρύθμιση θα επιτρέψει τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π.

Η μείωση του δημοσιονομικού στόχου κατά 1,5% του Α.Ε.Π. ή 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, θα δώσει νέο περιθώριο μείωσης των εξοντωτικών φόρων και εισφορών που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο, όπως περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Συμφωνία Αλήθειας στη Δ.Ε.Θ., θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν ο φόρος εισοδήματος, ο Φ.Π.Α. και οι ασφαλιστικές εισφορές.

  1. Γιατί η τωρινή Κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ελάφρυνση του χρέους;
Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αναζητά πάση θυσία μια σανίδα σωτηρίας μέσω του χρέους. Δεν ενδιαφέρεται να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική της επιβίωση. Είναι διατεθειμένη να δώσει τα πάντα για να πάρει το ελάχιστο δυνατό στο θέμα του χρέους.

Και επιχειρηματολογούμε:

Α. Το θέμα του χρέους τέθηκε δύο φορές, κατά το παρελθόν, στο τραπέζι και τις δύο φορές ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρνητικός σε οποιαδήποτε συζήτηση.

Β. Η ελληνική Κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση δίχως κανένα όπλο. Αντίθετα, είναι έτοιμη να υπογράψει μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ και την κατάργηση του μοντέλου της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Γ. Είναι έτοιμη να υποθηκεύσει, περαιτέρω, το μέλλον της χώρας αποδεχόμενη πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μετά το 2018.

Δ. Ο κ. Τσίπρας ήδη, από το Μάιο του 2016 στο Eurogroup των Βρυξελλών, έχει αποδεχθεί τη μετάθεση της οριστικής λύσης για το χρέος, μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου. Δηλαδή για μετά το 2018. Σήμερα, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα της δικής του πολιτικής, αναζητεί αγωνιωδώς μια οποιαδήποτε ρύθμιση για να παρατείνει την επιβίωση της Κυβέρνησής του.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση για το χρέος συνδέεται άρρηκτα με:

  • Τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
  • Τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει και να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης καθώς εάν η οικονομία δεν ανακάμψει, τα νούμερα για το χρέος δύσκολα θα βγουν.

You may also like

More in Selected