Ελλάδα

Ποια ισότητα των φύλων; -Ολοένα και μεγαλύτερο το χάσμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

gender_equality_660.jpg

Ολοένα και μεγαλύτερο είναι το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα στην Ελλάδα, με την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών να παραμένει άγνωστη λέξη στη χώρα μας, που κατρακυλά στην παγκόσμια κατάταξη για αυτό το θέμα.

Η τελευταία έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ τοποθετεί την Ελλάδα στην 91η θέση, ανάμεσα στις 142 χώρες που αξιολογήθηκαν, με 0.678 πόντους. Σε αυτή τη λίστα, το 0.00 αντιπροσωπεύει την ανισότητα και το 1.00 την απόλυτη ισότητα.

Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ολοένα και μεγαλύτερο, όπως προκύπτει από αυτά τα στοιχεία. Από την 69η θέση της κατάταξης που ήταν η χώρα μας το 2006, κατάφερε να ανέβει στην 58η το 2010 και δύο «σκαλιά» ψηλότερα την επόμενη χρόνια, αλλά την τελευταία τριετία το χάσμα μεγάλωσε ξανά, καθώς το 2012 η Ελλάδα ήταν 82η, το 2013 81η και φέτος 91η.

Στους επιμέρους τομείς, η χώρα μας είναι 87η (0.643 πόντους) στη συμμετοχή στην οικονομία και τις ευκαιρίες. Στην εκπαίδευση είναι πολύ καλύτερη η εικόνα, καθώς είναι στην 53η θέση (0.995), όπως και στην Υγεία (55η θέση, 0.979), αλλά όχι και στην πολιτική χειραφέτηση. Σε αυτό τον τομέα, η Ελλάδα είναι 108η με 0.096 πόντους. Στην παρουσία των γυναικών στη βουλή η χώρα μας είναι 68η και στην τοποθέτηση γυναικών σε υπουργικές θέσεις 130η.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πόρισμα καταλήγει πως θα χρειαστούν 81 χρόνια προκειμένου να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, αν η πρόοδος συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό. Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες είναι στο 60% της θέσης των ανδρών σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα από το 2006, όταν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ άρχισε να καταγράφει τη συμμετοχή του «ασθενούς» φύλου στην οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία και την πολιτική.

Καμία χώρα δεν έχει κλείσει εντελώς την ψαλίδα από το 2006, αλλά και οι πέντε σκανδιναβικές το έχουν μειώσει πάνω από 80% και είναι στην κορυφή της κατάταξης. Πρώτη στη λίστα είναι η Ισλανδία, με τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία να ακολουθούν, ενώ πέντε είναι η δανία που ανέβηκε τρεις θέσεις φέτος.

You may also like

More in Ελλάδα