Για τρεις μέρες, η πρόεδρος της Αργεντινής παρουσίαζε το θάνατο του εισαγγελέα Νίσμαν ως αυτοκτονία. Τώρα τον θεωρεί θύμα συνωμοσίας σε βάρος της κυβέρνησης. Τα ερωτήματα παραμένουν.
Πηγή: Deutsche Welle
Από τι πέθανε ο εισαγγελέας Νίσμαν;«Η αυτοκτονία δεν ήταν αυτοκτονία» δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής σε ένα μακροσκελές μήνυμα που έστειλε στο twitter το βράδυ της Πέμπτης. Είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε ένα πολιτικό θρίλερ που συμπαρασύρει όλο και περισσότερο την κυβέρνηση της χώρας.
Από αυτοκτονία σε θύμα συνομωσίας
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Ο εισαγγελέας Αλμπέρτο Νίσμαν κάλεσε την πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας σε κατάθεση με την υποψία ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν την διαλεύκανση της επίθεσης στην εβραϊκή κοινότητα Άμια στο Μπουένος Άιρες το 1994 με 85 νεκρούς.
Ο Νίσμαν είχε ξεκινήσει να χειρίζεται την υπόθεση από το 2004 ως ειδικός ανακριτής, αλλά δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους ενόχους. Μια μέρα πριν καταθέσει σε συνεδρίαση του Κογκρέσου κεκλεισμένων των θυρών στοιχεία από το κατηγορητήριο βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του από πυροβολισμό στο κεφάλι. Στο χέρι του κρατούσε όπλο.
Τις τρεις επόμενες η κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της εκδοχής της αυτοκτονίας.
Σε μια πρώτη ανοιχτή επιστολή η πρόεδρος Κίρχνερ εξέφρασε την λύπη της για την αυτοκτονία και έκανε εικασίες για τους λόγους που οδήγησαν τον εισαγγελέα και πατέρα σε αυτό το απονενοημένο διάβημα. Αλλά στην πορεία των ανακριτικών ερευνών η εκδοχή αυτή γίνονταν όλο και πιο μετέωρη, γιατί στα χέρια του νεκρού δεν εντοπίστηκαν ίχνη από πυρίτιδα, η πόρτα του σπιτιού του ήταν ανοιχτή και συνάδελφοί του είχαν καταθέσει ότι τις προηγούμενες μέρες πριν πεθάνει τον είδαν πολύ φοβισμένο.
«Είμαι Νίσμαν»
Έτσι, το πρωί της τέταρτης μέρες η Κίρχνερ έκανε στροφή 180 μοιρών γράφοντας σε μια δεύτερη ανοιχτή επιστολή ότι είναι πλέον πεπεισμένη πως ο θάνατος του Νίσμαν δεν ήταν αυτοκτονία. Στην επιστολή συμπεριλαμβάνει και ρεπορτάζ της αγγλόφωνης εφημερίδας Buenos Aires Herald, σύμφωνα με το οποίο οι κατηγορίας του Νίσμαν σε βάρος της κυβέρνησης δεν περιείχαν αποκαλύψεις και δεν μπορούν να αποδείξουν την εκδοχή της συνωμοσίας
Ακολούθησε η αιφνιδιαστική δημοσίευση του κατηγορητηρίου, στο οποίο βασίστηκε η πρόεδρος της Αργεντινής για να προσθέσει ότι περιέχει πολλά λανθασμένα συμπεράσματα. Και για να βγάλει την κυβέρνηση από τα στόχαστρο ισχυρίστηκε ότι ο εισαγγελέας ήταν θύμα συνωμοσίας.
Παρά τα ανοιχτά ερωτήματα η Κίρχνερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του εισαγγελέα είχε ο στόχο την κυβέρνηση. Χιλιάδες Αργεντίνοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, και με hashtag «Είμαι Νίσμαν» διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους προς τον αποθανόντα εισαγγελέα.
Κατηγόρησαν μάλιστα την κυβέρνηση για διαφθορά, νεποτισμό και κακοδιαχείριση. Η οικονομική κρίση που συνεχίζουν να βιώνουν την αποδίδουν στην πελατειακή πολιτική της δυναστείας Κίρχνερ, η οποία κυβερνά τη χώρα – στην αρχή με τον σύζυγο της Κίρχνερ στο προεδρικό αξίωμα – από το 2003.