Οικονομία

Ποια θα είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα σταλεί στις Βρυξέλλες

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Σε ένα σπριντ έχει επιδοθεί η κυβέρνηση από τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν, δηλάδή, τελείωσε η οχταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρουσιάσει στους εταίρους τη λίστα μεταρρυθμίσεων για να ξεκλειδώσει την αποκατάσταση των χρηματοδοτικών ροών.

Δεδομένου ότι οι ημερομηνίες είναι «σφιχτές» καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την Άνγκελα Μέρκελ και οι πληροφορίες συντείνουν προς μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή τα στελέχη της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι δεν έχουν μεγάλη ευελιξία όσον αφορά το χρόνο, μολονότι κανείς δεν έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παράδοσης της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Ενδεικτική είναι η σύσκεψη που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Με βάση της συζήτησης τη λίστα που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών την 24η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση προχωρά στην εξειδίκευση των ζητημάτων που θα αποτελέσουν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Στα δημοσιονομικά επικεντρώνονται στις αλλαγές στον ΦΠΑ, στο αν θα εφαρμοστεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – από την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι προσδοκώνται έσοδα 700 εκατ. ευρώ το 2015 – και σε αλλαγές προς το φορολογικό σύστημα με στόχο τους «πλούσιους».

Στις αποκρατικοποιήσεις προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια ενώ κατά πληροφορίες θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση του σχεδιασμού για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στο ασφαλιστικό προκρίνεται η ενοποίηση των ταμείων, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ενώ ζήτημα αποτελεί ο τρόπος χρηματοδότησης του συστήματος.

Στα εργασιακά η κυβέρνηση κοιτά προς την αναμόρφωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Στην αγορά να υπάρξει άρση όλων των εμποδίων που προάγουν τον υγιή ανταγωνισμό σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ

Σε κάθε περίπτωση η λίστα που θα παρουσιαστεί θα πρέπει, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση των Βρυξελλών, να είναι πλήρως κοστολογημένη και χρονικά προσδιορισμένη για την εφαρμογή της.

You may also like