Η επαναφορά του νόμου για τις μετεγγραφές για φέτος- μετά από την κατάργηση του 2010- άλλαξε και τον τρόπο που οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις επέλεξαν τις σχολές που δήλωσαν στο μηχανογραφικό. Αν και έως πέρυσι πίσω από την πρώτη επιλογή ήταν τμήματα με αντικείμενο που δεν ήταν της πρώτης επιλογής τους, αλλά είχε έδρα στον τόπο κατοικίας τους, φέτος επέλεξαν περιφερειακές σχολές γιατί ήξεραν ότι μπορούσαν να μετεγγραφούν σε εκείνη που ήταν η πρώτη τους προτίμηση.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από τα μηχανογραφικά δελτία που κατατέθηκαν φέτος, την οποία παρουσιάζει η «Καθημερινή», τα 48 από τα 50 δημοφιλέστερα τμήματα με τις πρώτες προτιμήσεις (δηλαδή, πόσοι υποψήφιοι την είχαν ως πρώτο στόχο) εδρεύουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα δύο που αποτέλεσαν εξαίρεση στον κανόνα ήταν το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο (με 386 πρώτες προτιμήσεις) και το Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δημοκρίτειου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή (με 377 πρώτες προτιμήσεις).
Στην κορυφή των πρώτων προτιμήσεων ήταν η Νομική Αθηνών (με 2.144 υποψηφίους να την έχουν θέσει πρώτη). Ακολουθεί η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ με 1.687 και η Ιατρική Αθήνας με 1.667 πρώτες προτιμήσεις. Από τα ΤΕΙ, υψηλή ζήτηση από τους υποψηφίους είχαν μόνο τα τμήματα της Φυσικοθεραπείας.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι οι περιζήτητες σχολές της Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Η/Υ, Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών είδαν να μειώνονται σημαντικά οι υποψήφιοι που τις είχαν ως πρώτη επιλογή, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στη μείωση του αριθμού των μαθητών που έδωσαν εξετάσεις φέτος, αλλά και στο ότι πλέον οι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται ότι τα συγκεκριμένα πτυχία δεν τους εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση.
Πολλοί περισσότεροι από πέρυσι επέλεξαν- όχι ως πρώτη προτίμηση- τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ/ΤΕΙ, αφού γνώριζαν ότι θα πάρουν μετεγγραφή στα τμήματα που είχαν ως πρώτη επιλογή. Αυτό έφερε την εντυπωσιακή άνοδο της βάσης των Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης κατά 1.960 μόρια αιφνιδιάζοντας. Πέρυσι είχαν δηλώσει το τμήμα συνολικά 3.972 υποψήφιοι, ενώ φέτος 4.354 υποψήφιοι, 382 δηλαδή περισσότεροι από πέρυσι, παρά τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων. Ακόμη, αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων που έθεσαν ως πρώτη επιλογή τα τμήματα επαρχιακών πόλεων, όπως Λευκάδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Πτολεμαΐδα, Αμαλιάδα, Δράμα, Διδυμότειχο, κάτι που δείχνει ότι πολλές οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις σπουδές σε άλλη πόλη.
Τέλος, αυξήθηκε και πάλι- μετά από κάθετη πτώση πέρυσι- η ζήτηση για τις αστυνομικές σχολές, όπως και κατεγράφη αύξηση στις πρώτες προτιμήσεις για τα τμήματα Βιολογίας κεντρικών ΑΕΙ.
Φωτογραφία: Eurokinissi