Στην ζωή και στις αγορές δεν υπάρχουν μόνο χαμένοι ή μόνο κερδισμένοι. Το κέρδος του ενός είναι η ζημία κάποιου άλλου. Το σημαντικό είναι να ξεχωρίζει κανείς έγκαιρα ποιος έχει ποντάρει που! Έτσι έχει μερικές πιθανότητες να διακρίνει ποιος θα κερδίσει. Για το ποιος θα χάσει δεν υπάρχει αμφιβολία: Θα είναι ο “άλλος”! Στην δική μας περίπτωση θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποιος κερδίζει από ένα πιθανό ατύχημα στην Ελλάδα. Εννοείται ότι εμείς είμαστε, όπως πάντα, οι “άλλοι”!
Αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι εκείνοι που έχουν ποντάρει στην πτώση του ευρώ. Σε πρώτη τουλάχιστον φάση το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει. Μιλάμε για ένα παιγνίδι δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα θυμάστε ότι κάποιοι είχαν χαλάσει τον κόσμο και ζητούσαν να στηθούν κρεμάλες, υποστηρίζοντας ότι είχε στηθεί ένα μεγάλο κερδοσκοπικό παιγνίδι με τα cds. Όπως αποδείχτηκε, το “παιγνίδι” εκείνο ήταν μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και σε κάθε περίπτωση μιλάγαμε για ασφάλιστρα κινδύνου. Όποιος είχε υποστηρίξει τα αστήρικτα είχε κάνει μία νοητική υπέρβαση! Ήταν σαν να μιλάμε για τα χρήματα που πληρώνει κανείς για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου του και να πιστεύει ότι το αυτοκίνητό του κοστίζει όσο αναφέρεται πάνω στο συμβόλαιο για τους καλυπτόμενους κινδύνους!
Εδώ όμως, στην περίπτωση του ευρώ, δεν έχουμε να κάνουμε με το ίδιο πράγμα! Εδώ μιλάμε για πραγματικά λεφτά! Στο forex τα δισεκατομμύρια είναι πραγματικά δισεκατομμύρια. Όποιος χάσει χάνει πραγματικά χρήματα και όποιος κερδίζει μπορεί να κερδίσει τόσα που να αγοράσει τον κόσμο ολόκληρο.
Να το πούμε και πιο απλά! Στα cds το αντικείμενο ήταν εκ των πραγμάτων μικρό. Στις ισοτιμίες το αντικείμενο είναι μεγάλο. Είναι σαν να συγκρίνουμε ένα φιατάκι με ένα υπερηχητικό αεροπλάνο…
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος έχει ποντάρει στην έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ. Ποιος έχει βάλει τα ωραία του λεφτουδάκια κόντρα στα συμφέροντα της χώρας και του λαού της. Κι αν υπήρχαν κάποιοι που ζητούσαν Ειδικά Δικαστήρια για τα cds, τι θα μπορεί να ζητήσει ο ελληνικός λαός στην περίπτωση ενός grexit;
Θα θέλαμε, επίσης, να βάλουμε μία ακόμη παράμετρο στην εξίσωση! Μας λένε ότι η Ευρώπη φοβάται το φθηνό ευρώ. Εκπληκτικό επιχείρημα! Να τους δώσουμε το βραβείο Νόμπελ! Λες και το ευρώ δεν είχε άλλη φορά φτάσει σε επίπεδα κάτω της σχέσης ένα προς ένα. Τους θυμίζουμε, λοιπόν, ότι είχε φτάσει ακόμη και στο 0,86! Και ποιος τους είπε ότι θα ήταν αρνητικό γεγονός για τις βιομηχανικές χώρες ένα χαμηλό ευρώ; Τους τελευταίους μήνες οι μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, λόγω ακριβώς της χαμηλής πτήσης του ευρώ. Το ακριβό ευρώ θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο αν ήταν ακριβές οι πρώτες ύλες.
Τους τελευταίους μήνες έχουν υποχωρήσει αισθητά οι τιμές των πρώτων υλών, κάτι που δίνει την πολυτέλεια στους Ευρωπαίους να ζήσουν και με φθηνό ευρώ. Στην πραγματικότητα το φθηνό ευρώ το χρειάζονται αυτή την στιγμή για να γίνουν τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά και να προστατευτούν έτσι από μία νέα πιθανή κρίση.
Όσοι ακουμπάν το πιστόλι τους στο τραπέζι και απειλούν με αυτό τους κουτόφραγκους, θα πρέπει ίσως να σκεφτούν ότι αυτοί που νομίζουν για κουτόφραγκους διαφεντεύουν τον πλανήτη μερικές εκατοντάδες χρόνια. Ότι οι ευγενικοί άνθρωποι με τις γραβάτες που κάθονται απέναντί τους έχουν στο παρελθόν αιματοκυλίσει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη για τον ίδιο πάντοτε λόγο: Το κέρδος τους!
Μπορεί οι δικοί μας να φοράνε τα πουκάμισα έξω από το παντελόνι και να αφήνουν να φαίνονται οι κόκκινες κάλτσες τους, αλλά αυτό δεν τους κάνει περισσότερο αλάνια από τους “απέναντι”. Πέρασε άραγε από το μυαλό των δικών μας ότι τα παιγνίδια που υποτίθεται ότι τους κάνουμε εμείς με την δημιουργική ασάφεια τα γνωρίζουν οι “απέναντι” πριν από αυτούς και ότι τα έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους στην δική τους στρατηγική; Είναι απόλυτα σίγουροι οι δικοί μας ότι το ατύχημα είναι κάτι που θα το αποτρέψουν “πάση θυσία” οι Ευρωπαίοι; Από πού αντλούν τόση σιγουριά;
Την ίδια σιγουριά είχαν ότι θα… “καθαρίσουν” για μας οι Αμερικάνοι. Αλλά αυτό δεν συνέβη! Στην σύνοδο των G7 δεν βγήκε το μαγικό ραβδάκι από το σακάκι του κ. Ομπάμα. Αλλά και οι Ρώσοι μας συνέστησαν να τα βρούμε με τους Ευρωπαίους! Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταλάβουν οι δικοί μας ότι κάτι δεν πάει καλά στον σχεδιασμό τους;
Δεν είμαστε από εκείνους που θέλουν το ατύχημα. Μόνο ένας βλάκας θα αναζητούσε οφέλη μέσα από μία εθνική καταστροφή. Από την άλλη, επισημαίνουμε εδώ και πολύ καιρό το μεγάλο κερδοσκοπικό παιγνίδι που θα μπορούσε να στηθεί με το ευρώ – δολάριο και με αφορμή τις ελληνικές επιλογές. Αν κάποιος, λοιπόν, έχει συμφέρον από το ατύχημα, αυτός δεν έχει τα συμφέροντά του στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!
Θανάσης Μαυρίδης
Πηγή: capital.gr