SelectedΠολιτική

Ποιοι θα διοικήσουν τους Οργανισμούς – Όλα τα ονόματα που συζητά το Μαξίμου

w23-212751kyrmitsotakis41Μετά τον ορισμό των γενικών και ειδικών γραμματέων, η κυβέρνηση προχωρά και στην τοποθέτηση των νέων επικεφαλής σε οργανισμούς, φορείς και ΔΕΚΟ.

Ηδη στο πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, υπάρχει μια λίστα με ονόματα προς αξιοποίηση, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε συνεννόηση και με τους υπουργούς. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα επόμενα 24ωρα μπορεί να υπάρξουν διαδοχικές ανακοινώσεις των προσώπων που θα στελεχώσουν την υπόλοιπη κρατική μηχανή.

Πρόκειται για στελέχη που θα συνδυάζουν εμπειρία και τεχνοκρατικά στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις να παραμείνουν στις θέσεις τους και πρόσωπα που είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως έγινε και με αρκετές περιπτώσεις γενικών γραμματέων. Ηδη την Πέμπτη το απόγευμα ανακοινώθηκε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, που προέρχεται από τον χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας. Υποδιοικητές του ορίστηκαν ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης ο οποίος εκπροσωπούσε από το 2016 τη Ν.Δ. στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) και θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της υπηρεσίας. Ο Αν. Μητσιάλης έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.  Ο Βασίλης Γκρίζης ο οποίος μεταξύ άλλων διετέλεσε επί 7 χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Ο Διονύσης Μελιτσιώτης ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα. Μέχρι πρότινος ήταν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στη Βουλή, ενώ ήταν και διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης, τοποθετήθηκε πρόεδρος του EOT η Αντζελα Γκερεκου, που έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα τουρισμού. Ηταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για χρόνια, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επί Γιώργου Παπανδρέου και υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα, το 2012 είχε διαγραφεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, γιατί καταψήφισε μέτρα του τρίτου μνημονίου, αλλά μετά επέστρεψε. Στις εκλογές πάντως του 2015 μεταπήδησε στη Ν.Δ., με την οποία ήταν υποψήφια στην Κέρκυρα, αλλά απέτυχε να εκλεγεί. Η αρχή έγινε, όμως με τον μηχανικό Γιώργο Στάσση, πρώην στέλεχος πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου, που αναλαμβάνει νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΗ. Μια επιχείρηση που έχει χτυπήσει κόκκινο και ο νέος επικεφαλής θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει λύσεις. Ο καθηγητής Οικονομικών Μιχάλης Αργυρού, σύμβουλος μέχρι πρότινος του Κυρ. Μητσοτάκη, ορίστηκε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών, θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ομάδα Εργασίας της Ευ ρωομάδας (Euro Working Group), αντικαθιστώντας έτσι τον Γιώργο Χουλιαράκη, που κατείχε αυτή τη θέση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λίστα με τα ονόματα που θα αξιοποιηθούν σε φορείς του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ.

Πρόκειται για στελέχη που θα συνδυάζουν εμπειρία και τεχνοκρατικά στοιχεία

Πρόεδρος στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων τοποθετήθηκε η οικονομολόγος Αθηνά Χατζηπετρου, που ήταν στην ίδια θέση έως τον Νοέμβριο του 2018, ενώ πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Κοινωνία της Πληροφορίας Α. Ε. ορίστηκε ο καθηγητής Δημήτρης Ασκούνης. Μεταξύ άλλων, ήταν και συνεργάτης του Χαράλαμπου Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Στον ΕΦΚΑ φαίνεται πως κλειδώνει ο Χρήστος Χαλαρής. Διετέλεσε σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενώ έχει συνεργαστεί και κατά το παρελθόν με τον Γιάννη Βρούτση, αφού το 2012 είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στην ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας. Ενας από τους δύο υποδιοικητές αναμένεται να είναι ο δημοτικός σύμβουλος στο Μαρούσι Κώστας Τσαγκαρόπουλος ο οποίος κατά την προηγούμενη θητεία του Γ. Βρούτση στο υπουργείο, ήταν νομικός του σύμβουλος. Στα ΕΛΠΕ επιστρέφει ο Γιάννης Παπαθανασίου, στο αξίωμα του μη εκτελεστικού προέδρου του Δ.Σ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή είχε διατελέσει πρόεδρος στα ΕΛΠΕ και την περίοδο Σαμαρά. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης. Οσον αφορά τη ΔΕΠΑ, συζητείται η περίπτωση του Κωνσταντίνου Ξιφαρά, που ήταν διευθύνων σύμβουλος στον ΔΕΣΦΑ την περίοδο Σαμαρά. Για το Πράσινο Ταμείο στο τραπέζι φαίνεται πως είναι και το όνομα του Στάθη Σταθόπουλου, για χρόνια συνεργάτη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Για τον ΕΟΠΥΥ υπήρξε επαφή με τον οικονομολόγο και πρώην γραμματέα του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση Καραμανλή Πασχάλη Μπουχώρη. Ωστόσο, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, καθώς υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες.

Στο ΕΚΕΠΥ, που ενδέχεται να συγχωνευθεί με το ΕΚΑΒ, μπορεί να συνεχίσει ο Νίκος Παπαευσταθιου. Ο σημερινός διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας είναι σε αυτή τη θέση από το 2014, ενώ από το 2004 έως το 2010 ήταν διοικητής του ΕΚΑΒ.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δερβος, που ήταν υποψήφιος σης ευρωεκλογές φαίνεται να κλειδώνει για το Ιδρυμα Νεολαίας καιΔιά Βίου Μάθησης ( ΙΝΕΔΙΒΜ) του υπουργείου Παιδείας. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, που είναι πρώτος επιλαχών στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ακούγεται έντονα για τη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), αν και υπάρχουν κάποιες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα αξιοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας.

Στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) του Παιδείας σύμφωνα με πληροφορίες, οδεύει η Ντόρα Πάλλη, που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια στον Νότιο Τομέα. Ο

Για τη θέση του προέδρου οτον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) φαίνεται να προκρίνεται η Ρένα Βασιλική. Είναι πολιτική φίλη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Πάντως για τη θέση του διευθύντοντος συμβούλου στον ίδιο οργανισμό, στο τραπέζι είναι το όνομα του Διονύση Δαβουρλή, που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει διευθυντής του Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως οδεύει ο Δημήτρης Μέλας, που έχει διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός και γενικός γραμματέας ενώ ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. τον περασμένο Μάιο. Για τον ίδιο οργανισμό ακούστηκε, όμως και ο πρώην βουλευτής Κώστας Κιλτίδης.

Στον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας συζητείται το όνομα της Δέσποινας Γκικάκη, προέδρου της γαλάζιας τοπικής οργάνωσης στην περιοχή. Για τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου ακούγεται ο Κώστας Αντωνίου, που ήταν υποψήφιος με τη Ν.Δ. στην Ανατολική Αττική στις εκλογές του 2015.

Γενικοί γραμματείς

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκαν και οι νέοι γενικοί γραμματείς της προεδρίας της κυβέρνησης. Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών στο πρωθυπουργικό γραφείο ανέλαβε ο νομικός Θανάσης Κοντογεώργης, που ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, αλλά και των Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στη διαμόρφωση του πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών τοποθετήθηκε η Βίκυ Λοΐζου. Ηταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη για θέματα πολιτικής υγείας. Η Β. Λοΐζου ήταν και σύμβουλος του Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης επί Σαμαρά και υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των μεταρρυθμίσεων.

Γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού ανέλαβε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο σύμβουλος στρατηγικής ήταν ιδρυτικό μέλος του Ποτάμιου αλλά και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος στις ευρωεκλογές του 2014. Στις εκλογές του 2015 ήταν πρώτος επιλαχών στην Α’ Αθηνών, ενώ το 2016 αποχώρησε από το Ποτάμι.

Πηγή: εφημερίδα “REAL NEWS” / 04/08/2019

You may also like

More in Selected