Ελλάδα

«Πόλεμος» Δήμων-κυβέρνησης: Δε σας δίνουμε ούτε ένα ευρώ

kede-kivernisi-708.jpg?itok=7MxKiADH

«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στους δήμους, τις περιφέρειες και την κυβέρνηση, μετά από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την παραχώρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ενιαία γραμμή, δήμαρχοι και περιφερειάρχες αποφάσισαν την Τρίτη να μην εφαρμόσουν την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας πήρε αυτή την απόφαση μετά από επτάωρη συνεδρίαση, με τον Δημήτρη Μάρδα να δίνει το παρών κατά τις δύο πρώτες ώρες. Η απόφαση των δημάρχων να μην εφαρμοστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία, με την ΚΕΔΕ να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ΠΝΠ, ενώ ζητά την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Την ίδια απόφαση, να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά τους διαθέσιμα, πήραν και οι περιφερειάρχες στη συνεδρίασή τους. Η ΚΕΔΕ δεν θα εφαρμόσει την ΠΝΠ τουλάχιστον έως τις 7 Μαΐου, οπότε και θα γίνει το συνέδριό της, ενώ οι περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και μέχρι τότε δεν θα υλοποιήσουν την ΠΝΠ. Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι στους δήμους ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και πορείες, την ημέρα που η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα πάει στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζητούσε από τους δημάρχους να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα διαθέσιμα, εκτιμώντας ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 5,5-6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. θα είναι από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αντίδραση των δημάρχων ήταν έντονη, απαντώντας ότι αν γίνει αυτό, τότε δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους υπαλλήλους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές δράσεις, όπως τα ΚΑΠΙ και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Αντιδράσεις για το θέμα υπήρξαν και από την πλευρά των Πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι τα ΑΕΙ είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση και αν τους πάρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας των πανεπιστημίων. Παράλληλα, οι πρυτάνεις έχουν ζητήσει τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών τους για το θέμα.

Αναλυτικά το ψήφισμα-απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ:

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.  Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Μεγάλη ένταση και οργή κατά Μάρδα

Νωρίτερα επικράτησε μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση, ενώ, στο στόχαστρο βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φράση του κ. Μάρδα: «Θα μπορούσα να καλέσω μία αντιπροσωπεία στο γραφείο μου και να τελειώνουμε. Δεν ήρθα εδώ για να…», αρκούσε για να προκαλέσει την οξεία αντίδραση των Δημάρχων.

Ακολούθησε βοή στην αίθουσα της συνεδρίασης με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ να φωνάζουν και να λένε μεταξύ άλλων:

«Αυτή είναι η Δημοκρατία σας;».

Τελικά, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατάφερε να μιλήσει προχώρησε στις εξής διευκρινίσεις αναφορικά με την εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος:

Η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει υπό όρους.

Οι όροι είναι οι εξής:

Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Μάλιστα, ο κ. Μάρδας διευκρίνισε πως ο εσωτερικός δανεισμός της κυβέρνησης θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο μήνες. Αυτή του η δήλωση που προκάλεσαε νέο κύμα αντιδράσεων με κάποιους δημάρχους να φωνάζουν:

«Τα λεφτά είναι δικά μας και θα τα κάνουμε ό, τι θέλουμε».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι το δίμηνο αυτό δεν αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε χθες.

Oλοι οι καυτοί διάλογοι στην ΚΕΔΕ

Από την πλευρά του το στέλεχος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, είπε πως η κυβέρνηση «έχει ήδη παρακρατήσει 25% από πόρους που δικαιούνταν οι δήμοι από τις αρχές του έτους» (σ.σ. παρακρατηθέντα παλιότερων ετών) και πως «αν η έκτακτη ανάγκη την οποία επικαλείται η ΠΝΠ είναι η χρεοκοπία της χώρας, οι δήμαρχοι θα πρέπει να δώσουν όλα τα ασημικά τους».

Ο νόμος προβλέπει ότι στην ΤτΕ μεταφέρονται τα «διαθέσιμα που περισσεύουν».

«Από το ΕΣΠΑ εμείς δεν πήραμε ως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε ένα ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας, συμπληρώνοντας πως «τα χρήματα του ΕΣΠΑ διαχειρίζονται από το Υπ. Οικονομίας. Δεν αγγίζονται παρά για λόγους που ερμηνεύονται από το ΕΣΠΑ».

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η εν λόγω διαδικασία δεν πρέπει «να συγχέεται με το PSI όπου χάθηκαν χρήματα. Εδώ υπάρχει νόμος, δεσμεύεται το κράτος να επιστρέψει τις υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Μάρδας πως «το Μετρό πριν 20 μέρες μετέφερε στην ΤτΕ 450 εκατ. ευρώ και πριν τρεις μέρες τα πήρε πίσω. Είχαν γίνει ρέπος για ένα 15θημερο, τα ζήτησαν και τα πήραν πίσω».

Πολλοί δήμαρχοι ανέφεραν πως τα επιτοκια τα οποία δίνουν τράπεζες για την κατάθεση των ρευστών διαθεσίμων των δήμων τους είναι πάνω από 2,5% (πχ μεταξύ 3,7% – 5,8%) το οποίο προσφέρει η ΤτΕ και συνεπώς δεν τους συμφέρει η επένδυση τους σε κρατικά ρέπος.

Επίσης, υπάρχουν χρήματα τα οποία είναι δεσμευμένα με δικαστικές αποφάσεις από εργολάβους και, έτσι, γεννάται ερώτημα αν και αυτά τα χρήματα μπορούν ή όχι να μεταφερθούν στην ΤτΕ. Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως τα χρήματα θα τα κρατήσουν οι δήμαρχοι.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως « όταν μπήκα στο ΓΛΚ στις 24 Μαρτίου είχα άνοιγμα 552 εκατ. ευρώ». «Αυτό σήμαινε πως οι μισθοί του Φεβρουαρίου δεν θα πληρωνόταν», ανέφερε ο ίδιος.

«Είμαστε μετά βίας τρεις μήνες στην κυβέρνηση» και «ο καθένας μπορεί να κρίνει για το ποιος έφτασε τη χώρα στο σημερινό σημείο».

«Θα εκπλαγείτε απο τα στοιχεία» που έχουμε διαθέσιμα.

«Στοιχεία τα οποία θα ήταν υπέρ μας πολιτικά αλλά σε βάρος της χώρας δεν τα βγάλαμε».

«Δεν έχουμε μπει σε στάση πληρωμών αλλά σε μετάθεση πληρωμών» ως κράτος, τόνισε ο κ. Μάρδας.

«Πριν 15 μέρες το ΓΛΚ έδωσε 174 εκατ. ευρώ στους δήμους», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

«Εύλογο» χαρακτήρισε ο κ. Μάρδας το αίτημα των δημάρχων να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα οικονομική κατάσταση όταν οι δήμοι θα κριθούν από το Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας.

«Έχουμε κάποια απρόσμενα γεγονότα» στο σκέλος των εσόδων της χώρας, σημείωσε ο κ. Μάρδας απαντώντας στο ερώτημα των δημάρχων ποια είναι η έκτακτη ανάγκη έκδοσης της ΠΝΠ.

«Η τροπολογία χρειάζεται σχετικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί» και κάτι τέτοιο δεν υπήρχε αυτές τις μέρες».

«Όλα μαζί τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης -μαζί και των δήμων- είναι 5,5 έως 6 δισ. ευρώ» και «στην ΤτΕ θα μεταφερθούν 2-2,5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Σχετικά με το αν τα ανταποδοτικά έσοδα των δήμων υπάγονται στα κεφάλαια που θα μεταφερθούν στην ΤτΕ, ο κ. Μάρδας δεσμεύτηκε πως «θα απαντήσει γραπτά το σήμερα το απόγευμα».

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ» με την ΠΝΠ.

«Η διαδικασία αυτή (σ.σ. μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ) θα κλείσει και η οικονομία θα συνεχίσει να εξελίσσεται κανονικά. Αυτό επιδιώκουμε εμείς και η απέναντι πλευρά», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

«Το πως θα εφαρμοστεί ο νόμος είναι υπόθεση των δήμων, αλλά καλείστε να τον εφαρμόσετε» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ απευθυνόμενος στους δημάρχους.

«Θα πάμε μαζί δήμαρχοι και εργαζόμενοι σε κοινές αποφάσεις», τόνισε ο κ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Κοινές αποφάσεις» θα πάρουν οι δήμαρχοι και με τους περιφερειάρχες, τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πως «ο καθένας θα αναλάβει τις δικές του ευθύνες», αλλά αποτελεί «τραύμα ότι νομοθέτησαν για εμάς χωρίς εμάς». Τέλος, ο κ. Πατούλης κατέληξε λέγοντας πως πρέπει «να δούμε τι μπορεί να κάνει η αυτοδιοίκηση για την πατρίδα»

Σημειώνεται πως η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πάει αύριο στη Βουλή .

Η ΚΕΔΕ που ανέμενε την τοποθέτηση του κ. Μάρδα για να σχεδιάσει τον τρόπο αντίδρασής της, φέρεται να προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, υπογραμμίζοντας πως πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

You may also like

More in Ελλάδα