Οικονομία

«Πόλεμος» εντυπώσεων για τους απολυμένους της Ηλεκτρονικής

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Πόλεμος» εντυπώσεων, με διαρροές και ανακοινώσεις εξελίσσεται εδώ και λίγες ώρες αναφορικά με την τύχη της εταιρείας Ηλεκτρονική Αθηνών που πτώχευσε προχθές.

Με την κυβέρνηση να έχει αιφνιδιαστεί από τη σφοδρότητα του προβλήματος και το γεγονός πως μια μεγάλη ελληνική εταιρεία έκλεισε λόγω των capital controls, τους 450 εργαζόμενους να είναι στο δρόμο και χιλιάδες άλλους να κινδυνεύουν με ανάλογη τύχη λόγω του προβλήματος που η περυσινή διαπραγμάτευση δημιούργησε, επιχειρείται να καταδειχθούν άλλες αιτίες από αυτήν που πραγματικά έδωσε τη χαριστική βολή στην επιχείρηση.
 
Ήδη στα social media αλλά και στις τηλεοράσεις η «γραμμή» που η κυβέρνηση παίζει είναι πως η εταιρεία εδώ και καιρό είχε προβλήματα και πως «οι κεφαλαιακοί έλεγχοι των τραπεζών δεν την έπληξαν». Βέβαια κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναληθές.

Όλοι γνωρίζουν πως με τη συμμετοχή των ανακεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών, τον Απρίλιο του 2015 είχε εγκριθεί business plan σωτηρίας της εταιρείας Ηλεκτρονική καθώς είχε κριθεί ως απολύτως βιώσιμη, με τη συναίνεση μάλιστα και πολλών προμηθευτριών επιχειρήσεων.

Η κατάσταση όμως της χώρας από την «εθνικά υπερήφανη» διαπραγμάτευση Βαρουφάκη ήταν που εκτροχίασε την πορεία της με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναγκαστούν να αποσυρθούν από το πρόγραμμα σωτηρίας της εταιρείας. Κι αυτό διότι οι διεθνείς προμηθευτές της μπροστά στο πρόβλημα της εγχώριας αγοράς αποφάσισαν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του επιχειρηματία Γιάννη Στρούτση, θεωρώντας τη χώρα μας «χαμένη υπόθεση». Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τις άλλες πολυεθνικές εταιρείες που επιχειρούν στην Ελλάδα και οι οποίες έχουν πρόσβαση σε ξένες τράπεζες.

Ταυτόχρονα κι ενώ ήδη το κακό έχει συντελεστεί, σε ανακοίνωση του ο Τομέας εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε διαπραγμάτευση ώστε η εταιρεία να ξανανοίξει ή να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους. Βέβαια στην ανακοίνωση δεν υπάρχει ούτε μια κουβέντα για τους λόγους που μέσα σε τρεις μήνες – και προφανώς λόγω των capital controls – έκλεισε η ΦΑΓΕ το εργοστάσιο στο Αμύνταιο, η ΙΜΑΣ απέλυσε 140 εργαζόμενους στο Βόλο, όπως το ίδιο έκανε η εταιρεία ΒΙΣ, ενώ γνωστό είναι το πρόβλημα και στον κλάδο της λιανικής με χιλιάδες εργαζόμενους να ζουν το φόβο της απόλυσης και να μην πληρώνονται.
Πάντως κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως ήδη η ζημιά που έχει γίνει στην εταιρεία είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα μπορεί πλέον να ξανανοίξει παρά το επικοινωνιακό show που στήνεται κατόπιν όμως εορτής.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like