Τη θεωρία του συμβιβασμού επανέφερε ο Τσαβούσογλου – «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό» η ξεκάθαρη απάντηση Δένδια
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου για την εφαρμογή ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξετάστηκαν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανταλλαγή επισκέψεων επιπέδου Διοικητών Σχηματισμών, ανταλλαγή άρθρων και συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις. Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είχαν σύντομη συνάντηση και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Μόνο εμπιστοσύνη, όμως, δεν φαίνεται να χαρακτηρίζει την σχέση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα μάθει να μοιράζεται και να συμβιβάζεται. «Εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ».
Την απάντηση έδωσε ο Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό. Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είναι, όμως, επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο
και καταχρηστικό συμβιβασμό».
Είχε προηγηθεί και άλλο μήνυμα μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά, για την αναφορά του Τούρκου προέδρου περί αποδοχής, από την Αθήνα, του καθεστώτος που δημιουργεί το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης στην Ανατολική Μεσόγειο: «Ως έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Οι μεθοδεύσεις συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής».
Εκτός όλων των άλλων, οι Τούρκοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο. Καταγράφηκαν πέντε υπερπτήσεις στα νησιά Οινούσσες, Παναγιά, Λειψούς, Αρκιούς και Φαρμακονήσι, σε σύνολο 39 παραβιάσεων που έκανε χθες η τουρκική αεροπορία. Υπήρξε και μία ακόμα παρέμβαση του Αμερικάνου πρέσβη. Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ αναγνώρισε το προφανές. Σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν δικαίωμα και πρέπει να υπολογίζονται στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Μένει, όμως, να δει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για την ευρύτερη περιοχή. Δημοσίευμα του Bloomberg αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναπτύξει δύο συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στα νοτιοανατολικά σύνορά της για να αντιμετωπίσει μελλοντικές επιθέσεις των συριακών στρατευμάτων, που υποστηρίζονται από τη ρωσική αεροπορία. Την ίδια στιγμή κυριαρχεί και μία ιδιαίτερη αναστάτωση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι φήμες για ενδεχόμενο πραξικόπημα συνεχίζονται, ενώ επανεμφανίστηκε και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος επέρκρινε τον Τούρκο πρόεδρο.