Οι Ουκρανοί με τις αντεπιθέσεις τους καταλαμβάνουν τον οπλισμό που αφήνουν πίσω τους οι Ρώσοι όταν οπισθοχωρούν – Θέλουν μικρές επισκευές και μπαίνουν ξανά στο πεδίο της μάχης βοηθώντας τους αμυνόμενους αυτή τη φορά – Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία παρά τις «δεσμεύσεις» της Μόσχας
Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν χθες πως θα ξεκινήσουν μία σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, ωστόσο η Δύση παραμένει δύσπιστη σχετικά με τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, πιθανόν πρόκειται για ένα ακόμη τέχνασμα της Μόσχας προκειμένου να ανασυνταχθεί μετά την λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών και τις απώλειες που υπόκειται από τις αντεπιθέσεις.
Άλλωστε η εικόνα στι πεδίο κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι. Απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν χθες το βράδυ έξω από τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, χωρίς να διευκρινιστεί περί τίνος πρόκειτο. Αν και έμοιαζε με ανταλλαγή πυρών, δεν συγκρίνεται με τη δραματική κατάσταση που βιώνουν άμαχοι, μεταξύ αυτών και Έλληνες δημοσιογράφοι. Στο Ιρπίν το συνεργείο της ΕΡΤ φυγαδεύτηκε σε καταφύγιο κατά τη διάρκεια σφοδρής ρωσικής επίθεσης.
Το προάστιο του Ιπρίν, 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο, προσέγγισαν τα ρωσικά στρατεύματα. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας πάντως δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους Ρώσους από πολλές θέσεις, ειδικά με τις αντεπιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξιι Αρεστόβιτς, μάλιστα, δήλωσε ότι οι απώλειες στον ουκρανικό στρατό είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες ρωσικές.
«Περισσότερα όπλα δίνουν οι Ρώσοι παρά οι Δυτικοί…»
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι Ρώσοι έχουν στραφεί λόγω της στασιμότητάς τους σε έναν αγώνα να καμφθεί το ηθικό των αμυνομένων μέσω των βομβαρδισμό πόλεων. Η μέχρι τώρα πορεία των μαχών πάντως, δείχνει πως παρά τα μικρά αλλά με αργούς ρυθμούς οφέλη των Ρώσων, οι Ουκρανοί με τις αντεπιθέσεις τους όχι μόνο επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στον εχθρό αλλά πετυχαίνουν να ανακαταλαμβάνουν και περιοχές που είχαν περάσει στον ρωσικό έλεγχο.
Οι προσπάθειες των Ουκρανών φαίνονται ακόμη πιο δύσκολες από τη στιγμή που όπως φάνηκε εξ αρχής η ισορροπία δυνάμεων ήταν ξεκάθαρα εις βάρος τους. Ακόμα όμως και σε αυτό το πεδίο, η λυσσαλέα άμυνά τους, έχει φέρει αποτέλεσμα αφού πέραν του δυτικού οπλισμού τον οποίο αξιοποιούν, πετυχαίνουν να κατάσχουν ρωσικά άρματα και όπλα και μέσω αυτών να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στους Ρώσους.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Γιούρι Μπούτουσοφ, γνωστός Ουκρανός στρατιωτικός δημοσιογράφος, πιστεύει ότι η χώρα κερδίζει περισσότερα τανκς από όσα χάνει. «Ο Πούτιν προμηθεύει την Ουκρανία με περισσότερο στρατιωτικό υλικό από τη Δύση», λέει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του Rudnytske, ενός μικρού χωριού 40 μίλια ανατολικά του Κιέβου, οι Ρώσοι τους άφησαν ένα δώρο: τρία τανκς και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.
Στην άλλη πλευρά της πρωτεύουσας, καθώς τα στρατεύματα της Ουκρανίας πίεζαν να ανακαταλάβουν την πόλη Ιρπίν, συνέλεξαν ένα πολύτιμο BMD-4M: Ένα αμφίβιο μαχητικό όχημα πεζικού που θεωρείτο και το καμάρι του στρατού της Μόσχας. Οι Ουκρανοί καυχήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ότι κατέλαβαν επίσης ένα μυστικό προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, εξελιγμένους πυραύλους, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και εκτοξευτές πυραύλων και δεκάδες τουφέκια.
«Έχουμε έλλειψη προμηθειών, αλλά οι Ρώσοι μας παρέχουν πολλά όπλα», είπε ο Mamuka Mamulashvili, αρχηγός μιας ομάδας ξένων μαχητών που συμμετείχαν στην επίθεση στο Rudnytske της Κυριακής μαζί με τις τοπικές δυνάμεις.
Η εικόνα στα πεδία των μαχών
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ (ISW), η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις προσπάθειές της στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, πιθανώς επιχειρώντας να συνδέσει τις θέσεις της νοτιοανατολικά του Χαρκόβου και του Ιζιούμ με τις δυνάμεις της στο Λουχάνσκ. Οι Ρώσοι φέρεται να έχουν ανακατευθύνει δυνάμεις από τον άξονα Χάρκοβο -Τσερνίχιβ στον άξονα Izyum-Slovyansk, πιθανότατα επανατοποθετώντας ενισχύσεις αντί να αναδιατάσσουν μονάδες που έχουν ήδη δεσμευτεί να πολεμήσουν. Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Izyum-Slovyansk συνεχίζουν να μάχονται για να συγκρατήσουν και να επεκτείνουν τη διείσδυσή τους στα νοτιοανατολικά.
Η ρωσική προέλαση στη Μαριούπολη συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν διχοτομήσει ή και τριχοτομεί την πόλη. Θύλακες Ουκρανών υπερασπιστών συνεχίζουν να αντέχουν στη Μαριούπολη, πιθανότατα σε αρκετές περιοχές, αλλά οι Ρώσοι πιθανότατα θα ολοκληρώσουν την κατάκτηση της πόλης εντός ημερών. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στις σκληρές αστικές μάχες στη Μαριούπολη, καθιστώντας δύσκολο να εκτιμηθεί πόση δύναμη μάχης θα μπορέσουν να πάρουν οι Ρώσοι από τη Μαριούπολη.Οι ρωσικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχουν αφήσει μεγάλα τμήματα της περιφέρειας του Ντονέτσκ υπό ουκρανικό έλεγχο. Η διασφάλιση των ορίων της Περιφέρειας του Ντονέτσκ μαζί με ολόκληρη την Περιφέρεια Λουχάνσκ πιθανότατα θα απαιτήσει μια μεγάλη επιθετική επιχείρηση. Μεγάλο μέρος της περιοχής της περιφέρειας του Ντόνετσκ εκτός του ρωσικού ελέγχου είναι επίπεδη και αραιοκατοικημένη – έδαφος παρόμοιο με αυτό στο οποίο οι ρωσικές δυνάμεις αλλού κατάφεραν να προχωρήσουν γρήγορα, τουλάχιστον νωρίτερα στον πόλεμο. Ωστόσο, οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις σε παρόμοιο έδαφος πιο πρόσφατα δυσκολεύτηκαν.