Σήμερα, Πέμπτη, οι κρίσιμες σύνοδοι ΕΕ και ΝΑΤΟ -Τι θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ενίσχυση ΝΑΤΟ
Αρχής γενομένης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει με τη συμμετοχή του κ. Μπάιντεν, αλλά και με μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας θα εγκρίνουν την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με την αποστολή τεσσάρων νέων ομάδων μάχης σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτνερμπεργκ, αυτή την ώρα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμμαχικά στρατεύματα σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη τη Συμμαχία, 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη και 40.000 υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας. Η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας σημαίνει πρακτικά ότι το ΝΑΤΟ έχει οχτώ πολυεθνικές μάχιμες ομάδες από τη Βαλτική ως της Μαύρη Θάλασσα, με δεδομένο ότι έχει ήδη ομάδες σε Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνουν και νέα μέσα στήριξης στην Ουκρανία, τόσο απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις όσο απέναντι και σε βιολογικές απειλές, ενώ θα θέσουν και την Κίνα προ των ευθυνών της, προκειμένου να μην στηρίξει στρατιωτικά τη Ρωσία.
Έμπρακτη στήριξη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τούσκ, θα επαναλάβει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό και την στήριξη, χωρίς αστερίσκους, των πακέτων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Η στήριξη, παράλληλα, συνεχίζεται και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την υποδοχή τουλάχιστον 13.000 Ουκρανών στη χώρα μας, ως σήμερα.
Ταυτόχρονα, από την έδρα της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμα της Ουκρανίας να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής. Σε αυτή τη γραμμή, άλλωστε, θα κινηθούν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Κοινή Δήλωση μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ασφάλεια της Συμμαχίας και ειδικά για την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός, δε, θα επιμένει και στην ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, καθώς, όπως εκτιμά ο πρωθυπουργός, η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας, όπως αποτυπώνεται και στο κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και στο ΝΑΤΟ.
Στο τραπέζι η ενέργεια
Η παρουσία του Τζο Μπάιντεν και στη Σύνοδο Κορυφής, πάντως, αναπόδραστα θα περιορίσει το εύρος της συζήτησης στην Ουκρανία σήμερα, Πέμπτη, με ιδιαίτερη έμφαση τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους θα συζητηθούν την Παρασκευή, αν και η Ρωσία έσπευσε ήδη να βαρύνει το κλίμα στις Βρυξέλλες με την προσπάθεια παράκαμψης των ευρωπαϊκών κυρώσεων και την απαίτηση να πληρώνεται για το φυσικό αέριο που διοχετεύει σε ρούβλι.
Ως προς τα της ενέργειας, πάντως, η Κομισιόν χθες έθεσε επί τάπητος της συνεδρίασης των ηγετών μια σειρά επιλογών, προκειμένου να αναχαιτιστεί το εκρηκτικό κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Στην αιχμή των προτάσεων αυτών είναι, βεβαίως, το θέμα του πλαφόν στη χονδρική της τιμής του αερίου, ζήτημα που η Κομισιόν έχει εξετάσει, αλλά παραπέμπει προς απόφαση στους ηγέτες.
Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, με ορίζοντα το 2027, και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Η Κομισιόν φαίνεται ότι προωθεί μια Task Force για την κοινή προμήθεια σε καλές τιμές, η οποία θα αντλήσει και από την εμπειρία της κοινής προμήθειας εμβολίων. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.